Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Távozott K&H-vezetők után is nyomoz a rendőrség?

2003.09.01. 21:37
Kulcsár Attila és közvetlen családtagjai mellett a K&H Bank felfüggesztett vagy távozott vezetőinek pénzügyi műveleteire is kíváncsi a rendőrség - értesült a Napi Gazdaság; a nyomozó hatóság hétfőn azt közölte, hogy továbbra sem reagálnak sajtóhírekre. Az MTV Híradójának értesülése szerint vallott az őrizetbe vett szír férfi.
A lap hétfői számában azt írja: több mint harminc magánszemély és tucatnyi, jórészt off-shore vállalkozás hazai bank- és értékpapír-számlamozgásait kérte be öt évre visszamenőleg a rendőrség a brókerbotránnyal kapcsolatban. A lap információja szerint a bankok mellett valamennyi hazai brókerházat megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI), és nyolc napon belül választ várnak az érintett kör "mindennemű tőzsdei, illetve egyéb számlamozgásairól".

Vallott a szír?
Az MTI információi szerint sem az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI), sem az ORFK nem hallgatta ki hétfőn a pénzmosással gyanúsított szír állampolgárságú férfit, a Magyar Televízió Híradójának értesülése szerint viszont vallomást tett a K&H bank brókercégénél történt sikkasztás kapcsán előzetes letartóztatásba vett férfi.

Továbbra sem

Az orgánum úgy tudja: nemcsak Kulcsár Attila és közvetlen családtagjai, de a K and H Bank felfüggesztett vagy távozott vezetői - köztük Rejtő E. Tibor vezérigazgató, Zarnóczy Tibor vezérigazgató-helyettes, Csuka László brókerház-igazgató - illetve a VIP-ügyfelek egy részének műveleteire is kíváncsi a nyomozó hatóság. "A rendőrség továbbra sem kíván reagálni a lapértesülésekre" - jelentette ki az ORFK kommunikációs igazgatóságának helyettes vezetője az MTI-nek.

Kétszáz dossziét tanulmányoztak

Németh Lajos alezredes emlékeztetett rá: a rendőrség múlt héten tartott tájékoztatóján bejelentették, rendszeresen tájékoztatni fogják a nyilvánosságot a K and H brókercégénél, a K&H Equities-nél történt sikkasztás ügyében folytatott nyomozás állásáról. A rendőrség múlt keddi sajtótájékoztatóján Gera Antal ezredes, az SZBEI vizsgálati főosztályának vezetője beszámolt róla: ismereteik szerint a K&H Equities-nek mintegy 16.500 ügyfele van, ebből mintegy 3500 ügyfél "aktív". Kulcsár Attila egy 69 fős listával rendelkezett, amelyet később 62-re módosított, s az ebben felsorolt személyeket jelölte meg, mint kárt szenvedetteket.

A nyomozás során megállapították, hogy Kulcsár Attilának 141 ügyfele volt, volt azonban a brókercégnek egy úgynevezett VIP-listája, amelyen 200 ügyfél szerepelt. "Ezért a nyomozók mind a 200 ügyfél dossziéját bekérték és tanulmányozták, hiszen a tényleges kár megállapításához össze kellett vetni a K&H Equities adatait az ügyfelek adataival" - jelentette ki Gera Antal ezredes. Hozzátette: egy-egy ügyféldosszié ellenőrzése külön nyomozást igényel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!