Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Nem tudtuk kiebrudalni az országból a Carlos akárkicsodát

2008.04.29. 14:44
Lehet, hogy Kékessy Dezső azért adott volna Orbán Viktorról szóló információkat a Finder Bt. magánnyomozóinak, hogy cserébe elérje az MSZP politikusainál volt veje kiutasítását Magyarországról. Az egykori párizsi nagykövet és az Orbán család barátja, Kékessy lánya után az argentin exvő az SZDSZ-es politikus, Dornbach Alajos lányát vette el. A nyomozók és Kapolyi László pénzügyi vitáján készült titkos hangfelvétel szerint Orbán maga is tudott Kékessy Dezső csavaros tervéről.

A Magyar Nemzet által a múlt héten kirobbantott megfigyelési botrányban a lap egy most előkerült 2003-as hangfelvétel alaján hozott nyilvánosságra olyan információkat, amelyek szerint a Medgyessy-kormány első hónapjaiban Keller László megbízásából és Kapolyi László pénzéből egy magánnyomozó cégtől, a Finder Bt.-től akartak megvenni politikailag hasznos, Orbán Viktorra, Simicska Lajosra és Kalmár Istvánra terhelő adatokat.

A Magyar Nemzet azonban arról elnagyoltan számolt be, hogy az öt éve lezajlott - a szereplők szerint sikertelen - akcióban a nyomozók leginkább Kékessy Dezső együttműködési készségéből akartak profitálni a kormányoldalon, és hogy tárgyaláson elhangzottak szerint az információgyűjtésről már akkor tudhatott több jobboldali politikus Orbán Viktor környezetéből. A jobboldali napilapban közölt kivonatos szövegben összesen egyetlenegy helyen szerepelt - keresztnév nélkül - Kékessy neve, holott a nyomozócég vezetője, Stotz Gyula legalább 10-15-ször hivatkozott rá.

Orbán tudta

A 2003-ban készült felvétel szerint a tárgyaláson Stotz - a Csányi Sándor, OTP-vezér tranzakcióiról szóló dosszié mellett - munkája értékét főként az egykori párizsi nagykövettel kialakított munkakapcsolatával próbálta bizonyítani. Stotz az egyórás beszélgetésen legalább háromszor hozakodott elő újra azzal, hogy Kékessytől - az Orbán család barátjától és Lévai Anikó akkori üzlettársától - fontos információkat tudott volna beszerezni, és számos találkozójukon gyakorlatilag megállapodtak egy speciális információcserében.

Kékessy - Stotz szerint - akár a jobboldalnak kedvezőtlen információk átadására is hajlandó lett volna, de volt egy feltétele. A nyomozón keresztül azt kérte, hogy a Medgyessy-kormány utasítsa ki volt vejét az országból.

Kapolyi és a magánnyomozók beszélgetése, vágatlan változat

A Magyar Nemzet által csak részben vagy egyáltalán nem idézett szövegrészek szerint az üzlet ajánlati része az volt, hogy Kékessy felfedi Medgyessy Péter francia becsületrendjének sikertelen megfúrására tett javaslat körüli fideszes kavarás részleteit, és Orbán párizsi "ingatlanügyéről" is tájékoztatást ad.

Kékessy másik veje vette meg az Orbán-lakást

Kronológiailag majdnem egyszerre zajlott az a tranzakció, amely során Arno Michael Wimpffen, egy osztrák cég tisztségviselője 63 millió forintért megvásárolta Orbán Viktor és felesége belvárosi Haris közi lakását. Néhány hónappal később, 2003 májusában Wimpffen az osztrák Altkalksburger Rundschreiben megjelentetett hirdetésében örömmel adta hírül, hogy Dr. Kékessy Katinkával hamarosan egybekel.

Ellentételezésként a volt párizsi nagykövet egyetlen dolgot kért, amit egyébként maga Stotz is furcsának minősített, hogy hűtlen vejét, Carlos C.-t nyilvánítsák nemkívánatos személlyé. Stozt azt állította - a Finder szolgálataiért fizetni egyre kevésbé hajlandó - Kapolyi előtt, hogy Kékessy még az ÁPV Rt. egykori elnök-vezérigazgatóját, Faragó Csabát is bevonta a megbeszélésekbe, sőt mindaddig, amíg Puch Lászlóval való viszonyára hivatkozva Orbán meg nem vonta tőle a bizalmat, ő volt Kékessy kapcsolattartója. Az is kiderül a szövegből, hogy a nyomozócég vezetője Kapolyi magánszemélyként kiállított számlájának faktorálásáért éppen az Orbánék által kinevezett vagyonkezelő-vezér, Faragó Csabához fordult, és ez az információ a beszélgetés idején már visszajutott Kapolyihoz.

Stozt szerint a "túl középen álló" Faragó helyett később "Földit" - vélhetően Földi Lászlót, a Defend Rt. volt irányítóját - jelölték ki új bizalmasnak. Stotz azt is állítja, hogy a kiutasítást információért ügylet nem Kékessy magánakciója volt, az információk elértek Orbán Viktorig.

Kiutasíthatalan vő

Kapolyi László a információszerzés lehetőségével ismételten előhozakodó nyomozónak a beszélgetés egyik pontján azt mondta, a kiutasítást "nem fogjuk teljesíteni soha a büdös életben, mert az illető azóta elvette a Dornbachnak a lányát feleségül, úgyhogy nem hiszem, hogy bárki is ki tudja utasítani az országból". Kapolyi az Indexnek azt mondta, hogy a szakítás akkoriban politikusi körökben elég ismert történet volt, és a finderesek főként Orbánék párizsi ingatalnainak listáját ajánlgatták a dél-amerikai fiatalember kiutsaításáért.

Dornbach Alajos, egykori SZDSZ-es képviselő az Index kérdésére megerősítette, hogy lánya Kékessy korábbi vejével kötött házasságot. Erről az ügyről azonban nem kívánt nyilatkozni. Információink szerint az argentin férfi már több mint tíz éve él Magyarországon, és bár ismét válik, időközben két gyermeke is született.

A Fidesz sajtóosztályán azt mondták, nem ismernek senkit, aki tudhatná Kékessy Dezső telefonszámát, így az egykori nagykövetet egyelőre nem sikerült elérnünk.

A nyomozó Kékessyről (Stotz Gyula állításai a 2003-as titkos felvételen a volt nagykövettel kialakított kapcsolatáról)

"Egészen Orbán Viktorig mentek el információk, ők adtak vissza információkat, amiket részben-egészben továbbítottam, amelyeknek nem lett aztán foganatja. Az ő részükről a bizalom akkor kezdett meginogni, amikor azt látták, hogy még annyit sem tudok elintézni a mi oldalunkról, hogy a Kékessy Dezső úrnak az igénye - jogos vagy alaptalan, azt én nem tudom megállapítani - teljesüljön. Azt, hogy ők magukra terhelő információt adtak ki, még azzal sem látták viszonozva, hogy Kékessynek ezt a speciális igénye teljesült volna."

"Lehet, hogy ezt nem vetted komolyan, mert furcsának hangzik, hogy ilyen komoly emberek ilyesmire vetemednek, de ezt a dolgot meg kellett szervezni, végül is komolytalanná vált azzal, hogy ők adtak információkat, én viszont nem tudtam nekik a kérésüket teljesíteni."

"Elfogadom, hogy nincs tovább, viszont ahhoz továbbra is tartom magam, hogy egy nagyon nehéz terepen dolgoztam nagyon sokat. Kékessyvel legalább tizenöt alkalommal találkoztam, sok órát töltöttem vele, rengeteg mindent elmondott. Ő azt mondta, hogy akkor tud olyat nyújtani - tehát konkrétan Orbán Viktorról -, amit vártuk, hogyha megtesszük azt, hogy az ő, de hát ismered... Elég sok információt adott az Orbán–Medgyessy-konfliktusról, ami a becsületrendkérdésben merült föl, hogy ő amiatt került olyan helyzetbe, tehát folyamatosan feltárta, elemezte, hogy miért van olyan támadott helyzetben, amiben van, és próbálta oldani ezt, rengeteg információt adott át. De konkrétan arról a bizonyos ingatlan ügyről, megmondta világosan az elején, akkor ad információkat, és erre engedélyt kapott az őáltala tisztelt vezetőtől, hogy ha ezt a bizonyos igényét teljesítik."

"Van annyi a rovásán, hogy... és hát itt, azt hiszem, hogy a metajurisztikus eszközökön múlott volna az egész."

"Faragó Csaba megfordult a Kékessy-ügyben. ...Kékessy új kapcsolattartót jelölt ki Földi személyében, mert Orbánnak már nem volt alkalmas, ezt Kékessy nekem mondta személyesen, hogy nem bízik benne a Puchhal való kapcsolata miatt. Túlságosan középen látja Faragót. Ezt én megmondtam a jobboldali politkus, Faragó Csabának,... amire ő egy kicsit megsértődött. Ez a 180 fokos fordulat oka."

"Ez nyár végén történt, azóta nem találkoztam Kékessyvel, ...nem várom el, hogy ő serénykedjen."

"Nem volt rossz terv, mi rúgtuk föl."

"Lehet azt mondani, hogy az én ügyetlenségem, hogy nem tudtuk kiebrudalni az országból a Carlos akárkicsodát... Csak azt nem értem, hogy egy nyolcbűncselekményes bűnözőt hogy nem lehet kellemetlennek tekinteni Magyarországon, Svájc annak tekinti. ...Amilyen adatforrásokhoz én hozzáfértem, az elég lett volna, hogy legalábbis egy vizsgálat induljon Carlos C. kiváló ember ellen."