Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem lehet már csak úgy átlépni a szocdemekhez

2008.04.19. 15:36
A Magyarországi Szociáldemokrata Pártba nehezebb lesz teljes értékű tagságot szerezni mint eddig. A változtatásra azért volt szükség, mert sok kerületi MSZP-s csatlakozott a szociáldemokratákhoz az utóbbi hónapokban.

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt szombati országos értekezletén megszigorította a tagbelépést. Erről Kapolyi László pártelnök beszélt az értekezlet szünetében. A változtatás kedvéért módosították a párt alapszabályát.

Ezentúl nem lehet azonnal belépni a pártba. A jelentkezőknek a teljes tagság eléréséig várniuk kell egy ideig, maximum egy évig. Ha egy belépő esete vitatott, akkor párt elnöksége és választmánya dönthet az illető sorsáról.

A szigorításra azért volt szükség, mert az utóbbi időben több budapesti kerület szocialista képviselője is átlépett az MSZDP-be. "El kell oszlatni azt a félreértést, hogy a szociáldemokrata pártba csak az MSZP-ből lépnek át, a szocialista pártból átlépők részaránya Budapesten nem éri el a húsz százalékot" - mondta Kapolyi. Bizonyos esetekben azonban tömeges átlépések is történtek, Baranya megyében például száz fölött az új MSZDP-tagok száma. "Fennáll a veszélye annak, hogy esetleg bizonyos hátsó gondolatokkal történik ez a belépés" - mondta Kapolyi.

Az MSZP és az MSZDP évekkel ezelőtt választási szövetséget kötött, így Kapolyi ciklusok óta biztos befutó helyet kapott az MSZP választási listáján. Az utóbbi időben azonban az MSZP fővárosi vezetése rossz néven vette, hogy a tagság egy része a szövetséges párthoz dezertált.

A párt 2010-ben szeretne szövetségben, de önállóan indulni a választásokon. Egyelőre a Centrum Párttal keresik a kapcsolatot. A párt elnöke szerint most nem időszerű, hogy önálló MSZDP-frakció alakuljon a parlamentben. Jelenleg két képviselője van a pártnak, Kapolyihoz a márciusban belépett Hárs Gábor csatlakozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!