Árpád
-2 °C
3 °C

Kilépnének az MSZP-ből, hogy koalíciót kössenek a szocdemek

2008.04.08. 00:56
A különválás és a saját frakció alapításának előnyeit elemezték az MSZP képviselői előtt szociáldemokrata platformtagok. Az MSZDP-nek azonban először a belső hatalomátvételtől kell megmentenie magát.

A kisebbségi kormányzás egyik lehetséges megoldási receptjeként mutatták be a szocialista képviselők előtt a szociáldemokraták önállósodását: az SZDSZ-szel éppen koalíciót bontó MSZP számára így lenne kivel koalíciót kötni, igaz, összesen ugyanannyi (a hónapok óta kórházban lévő Horn Gyulával és a kómában fekvő Toller Lászlóval együtt 190) képviselőjük lenne, azaz a parlamenti többségük (minimum 194) nem lenne meg.

A MSZDP saját frakciójáról, mint távoli célról már sokszor nyilatkozott a pártelnök, Kapolyi László, de a lehetőséget sosem kapcsolta aktuális politikai helyzethez. A kiválás előnyeiről azonban a kormányválságra való tekintettel most a szocialista képviselőket is próbálták meggyőzni. Az Index információi szerint az MSZP-seket Podolák György a gazdasági és informatikai munkacsoportjának álláspontjaként ismertette meg egy MSZP-MSZDP szövetség várható hatásaival. A munkacsoport elnökének érvelése szerint a kettéosztás a baloldal számára ugyanolyan előnyöket tartogat, mint a jobboldal számára a KDNP kiválása: több parlamenti megszólalás, több bizottsági hely. Ráadásul kicsit javulna a most öt-egyre álló a kormányoldal-ellenzék arány.

Az Index kérdésére Baráth Etele elmondta, hogy maga is pártolja a különválást, mert az erőviszonyok átrendeződése "nyitott vegyértékeket jelentene olyanok számára", akik nem szívesen kapcsolódnának az MSZP-hez, de egy új parlamenti erővel való együttműködést nem zárnának ki. Baráth Etele szerint megfontolandó szempont, hogy a szétválás után létrehozható koalícióval a két párt 2010-ig jelentősen bővíthetné mozgásterét.

Az MSZDP-nek közben éppen az MSZP-ből átlépett új tagok "pacifikálása" jelenti a legnagyobb kihívást. Az újonnan alakult budapesti és vidéki szervezetek jelentősen megborították az eddig főként a milliárdos Kapolyi jóvoltából működő szociáldemokrata párt belső erőviszonyait. Úgy tudjuk, a vezetőségben az MSZP-vel ápolt jó viszonyt veszélyeztető fejleményként értékelték több, a szocialistáktól átmenekült új tag terveit. Az átlépők ugyanis egyáltalán nem MSZP-MSZDP koalícióban gondolkodnak, hanem inkább az ellenzék felé kormányoznák a pártot. A szociáldemokraták ezért fontolóra vették az alapszabály módosítását, amit a közeljövőben a párt nagygyűlésén is megtárgyalnak.

Az MSZDP elnöksége közben a hasonló méretű Centrum felé is nyit. A hétvégi elnökségi ülésen részt vett, Pászty Ágnes, a Centrum elnöke is. A megbeszélésen egyeztették a két kispárt terveit, és nem zárták ki a választási együttműködést sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?