Valér
-1 °C
0 °C

Keller állt az Orbánék elleni nyomozás mögött?

2008.04.25. 09:01
Keller László volt közpénzügyi államtitkár rendelhette meg azt a nyomozást, amely alapján egy magánnyomozó cégnek Orbán Viktorról kellett volna terhelő adatokat gyűjtenie, írja a Magyar Nemzet. A szerződést Kapolyi László kötötte, de a Nemzet szerint ő csak a finanszírozó volt.
Kapolyi László

A Magyar Nemzet pénteki számában újabb részleteket közöl Orbán Viktor, Simicska Lajos és Kalmár István állítólagos 2002-es megfigyelésével kapcsolatban. A lap állítása szerint 55 millió forintért Kapolyi László parlamenti kéviselő 55 millió forintos megbízást adott a Finder magánnyomozó Bt.-nek, hogy szerezzen kínos adatokat Orbán Viktor volt miniszterelnökről, Simicska Lajosról, az APEH volt elnökéről és Kalmár Istvánról, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatójáról. A lap állítását Kapolyi László határozottan cáfolta és perrel fenyegette meg a Magyar Nemzetet. Kapolyi szerint egy balkáni áramüzlet kapcsán kért információkat a Findertől.

Arra a Magyar Nemzet sem talált nyomot, hogy Kapolyi a szerződés ellenére valaha is fizetett volna a Findernek szolgáltatásáért, viszont a lap részleteket közöl a magánnyomozók első jelentéséből.

Eszerint 5 millió forintért tudnának információkat szerezni az Orbán-kormány titkos külföldi pénzkimenekítő csatornáiról. 3 millióért "autentikus beszámolót" vehetnének Simicska Lajos APEH-es ténykedéseiről. Kalmár "protkecionista ügyeinek anyaga" már jóval drágább lett volna, 10 millió forint. A jelentésben az is szerepel, hogy "Orbán Viktor és környezetének tevékenységére vonatkozó adatok összegyűjtése folyamatban van". Többek között a cég ajánlatai között szerepel egy leleplezés Deutsch Tamás és az SZDSZ titkos kapcsolatáról is.

Keller, volt közpénzügyi államtitkár

A Magyar Nemzet állítása szerint az egész nyomozás ötlete Keller László akkori közpénzügyi államtitkártól származott (Keller jelenleg a Pénzügyminisztérium államtitkára). Ezt Stotz Gyula, a Finder vezetője mondta. Stotz egy közjegyzőnél elhelyezett szövegében azt állítja, hogy Kapolyi irodájában Keller Lászlónak adta át a Finder nyomozási terveit. A megállapodás szerint Kapolyi fizetett volna és rajta keresztül tarthatták a kapcsolatot Kellerrel is. Kapolyi végül nem fizetett, mert azt mondta, nem kapott érdemi információt. Stotz beszámolója szerint az ügyet azzal zárták le, hogy "ha Keller úr kap valami használható információt, akkor Kapolyi úr kifizeti a kiállított számla felét."

Keller László, a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán keresztül kiadott közleményében az áll, hogy az államtitkár kategorikusan cáfolja a napilap állítását, miszerint közpénzügyi államtitkárként bármiféle megbízást adott volna a Finder Bt-nek.

A Magyar Nemzet azt ígérte, hogy szombaton az ügyben újabb részleteket közölnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!