Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Jegyzőkönyv-hamisítást sejt a K&H ügy egyik gyanúsítottja

2005.08.22. 15:01
Újabb feljelentés Kulcsár-ügyben: most nem a K&H-nál eltűnt pénzek miatt fordult valaki a nyomozó hatóságokhoz, hanem közokirat-hamisítást sejt az egyik gyanúsított. A Legfőbb Ügyészség továbbra is azt állítja, hogy minden rendben zajlott.

Feljelentést tett Kulcsár Attila exbróker kihallgatása miatt a K&H-ügy egyik gyanúsítottja, a Britton nevű céget korábban irányító Kerék Csaba. Kerék és ügyvédje az ügyészség módszereit kifogásolja. "Nincs takargatnivalónk a Kulcsár-ügyben" - mondta ugyanakkor Polt Péter legfőbb ügyész vasárnap este A szólás szabadsága című műsorban, ahol őt a Kulcsár Attila kihallgatásáról készült, egy héttel ezelőtt ugyanebben a műsorban bemutatott videófelvétellel szembesítették. Polt kifogásolta azt is, hogy a média eljárásjogi kérdéseken akadékoskodik, miközben az ügyészség a K&H-nál történtek lényegét szeretné kideríteni.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Kulcsár Attila ügyvédjével sugdolózva, mosolyogva, oldott légkörben tett vallomást az ügyészségen. A videofelvétel Kulcsár Attila június 9-i kihallgatásán készült az ügyészségen.

Kerék maga is gyanúsított

Kerék Csaba, aki maga is a K&H-ügy egyik gyanúsítottja, most közokirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést Kulcsár Attila videóra rögzített kihallgatása miatt. Kerék és ügyvédje, Ruttner György véleménye szerint ki kell vizsgálni: van-e felelőse annak, hogy a Kulcsár Attila kihallgatásáról készített jegyzőkönyv és videofelvétel között lényeges tartalmi eltérések vannak, olvasható az MTI-hez pénteken eljuttatott feljelentésben.

A feljelentés szerint az írott jegyzőkönyv és a tényleges eseményeket rögzítő videokazetta összevetéséből egyértelműen megállapítható, hogy a kettő között lényeges tartalmi eltérések vannak. Ez Kerék és védője szerint felveti a jegyzőkönyv, azaz a közokirat tartalmi meghamisításának lehetőségét.

A feljelentés szerint az is megállapítható, hogy az írott jegyzőkönyv igen lényeges tények tekintetében nem tartalmazza a kihallgatáson történteket, az elhangzott kijelentéseket, "sőt hamisan tünteti fel, hogy bizonyos tényállítások valójában kitől származnak". "A videokazetta utóbb hivatkozott tartalma pedig lényeges tényeknek hamisan történő közokiratba foglalását jelentheti" - olvasható a feljelentésben.

Az ügyészség cáfol

Ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerint nem ütközik semmilyen írott jogi szabályba és nem ellentétes az elméletben leírt és használt módszerekkel az az ügyészi taktika, amelyet Kulcsár Attila videóra rögzített és a közelmúltban nyilvánosságra került vallomásakor alkalmaztak.

"A gyanúsítotti kihallgatásán alkalmazott speciális taktika, annak módszere, a kihallgatás tudatosan megválasztott légköre nem ellentétes a krimináltaktika elméletében leírt és alkalmazott módszerekkel, az semmilyen írott jogi szabályba nem ütközik. A megválasztott taktika eredményesnek is bizonyult" - olvasható a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek osztályának belső vizsgálatáról készített feljegyzésében, amelyet hétfőn tettek közzé a LÜ internetes honlapján.

A feljegyzés készítői azt is hangoztatják, hogy a kihallgatáskor az ügyészek az emberi méltóságot tiszteletben tartották, a vallomást nem bűncselekmény útján, avagy más tiltott módon, vagy a gyanúsított és védő eljárási jogainak lényeges korlátozásával szerezték meg. Nem tettek fel a gyanúsítottnak a választ, illetve nem bizonyított tény állítását magában foglaló, a törvénnyel össze nem egyeztethető ígéretet tartalmazó kérdést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?