József, Bánk
-6 °C
0 °C

Visszavágáson törik a fejüket a kisgazdák

2001.02.15. 14:54
A Független Kisgazdapárt több koalíciós vezetésű megyében arra készül, hogy megyei szinten megvétózza a kétéves költségvetést válaszul arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a párt jelöltje helyett mást keres az FVM miniszteri posztjára - értesült az Index. A lépéssel a kisgazdák tisztázni szeretnék a koalíción belüli erőviszonyokat, mert szerintük a Fidesz az utóbbi időben elfelejtette, hogy merre hány lépés.
A Győr-Moson-Sopron megyei kisgazda vezetés komolyan gondolkodik a kétéves költségvetés leszavazásán, de - mint azt a megyei elnök, Gulyás Balázs az Indexek elmondta - döntés egyelőre nem született a kérdésben. A párt viszonyait jól ismerő informátoraink szerint azonban a legtöbb olyan megye, ahol a koalíció többsége csak a kisgazdákkal biztosított (vagyis ahol az FKGP a mérleg nyelve), erősen gondolkodik azon, hogy megmutatja erejét a helyi vezetésben.

Torgyán József
Tud a megyék tervéről, de hivatalosan egyelőre nem foglalt állást a kérdésben
A tervbe vett koalíciós ellenállás ugyanis ahhoz vezethet, hogy az adott megye költségvetés nélkül marad. A győri kisgazdáknak egyelőre nincsenek konkrét elképzeléseik erre az esetre, de információink szerint abban biztosak, hogy a pénteki országos vezetőségi ülésen (amit Torgyánék történetesen épp akkor tartanak, amikor Liebmann Katalin és hívei a Belgrád rakparti székház előtt demonstrálnak), szóba kerül a téma.

Torgyán József állítólag tud a megyék tervéről, de hivatalosan egyelőre nem foglalt állást a kérdésben. Arra a kérdésünkre, hogy a pénteki értekezleten várható-e a fricska hivatalos bejelentése, az egyik megyei vezető határozott ,,valószínűleg"-gel válaszolt. Telefonon több vidéki szervezet vezetésével is felvettük a kapcsolatot, akik közül senki sem vállalta fel az ügyet konkrétan, de többen megerősítették, hogy gondolkodnak a költségvetési bosszún.

Lányi szerint a megyei erősködés ,,kacsa"

Lányi Zsolt, akit az utóbbi időben a szakadár kisgazdák ,,lehetséges elnökeként" aposztrofálnak ,,reformer" körökben, érdeklődésünkre kacsának minősítette értesüléseinket. Mint elmondta, Gyimóthy személye csak addig volt érdekes, amíg Torgyán frakcióvezetői ambíciói reálisak voltak. Mivel azonban a bukott miniszter nem lesz a kisgazda képviselőcsoport első embere, Gyimóthy személye már nem számít - fogalmazott. Lányi szerint Tamás Károly jelenlegi közigazgatási államtitkár volna az a szakember, aki alkalmas lehetne a tárca irányítására.