Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

G. Nagyné szerint nincs harc Torgyán székéért

2001.05.24. 14:14
Nincsen utódlási harc a kisgazdapártban - jelentette ki csütörtökön G. Nagyné Maczó Ágnes az FKGP alelnöke. A Torgyán József másik lehetséges utódaként emlegetett Gyimóthy Géza főtitkár szerint Torgyán az elnök, és ő jó egészségnek örvend. Béres Béla bejelentette, hogy elküldték a Fővárosi Bíróság határozatát Áder Jánosnak, miszerint a házelnöknek kötelessége bejelenteni, hogy törvénytelen volt Torgyán József átültetése a függetlenek közé.
Az FKGP alelnöke, G. Nagyné Maczó Ágnes szerint nem dúl harc a kisgazdapártban Torgyán József elnöki posztjáért. A pártba május 5-én visszavett politikus elmondta, egyáltalán nem akar az elnök székére törni. Korábban az Index is hírül adta, hogy egyes állítások szerint nem Gyimóthy Géza, hanem G. Nagyné várományosa a Torgyán esetleges visszavonulásával megüresedő posztnak. Az elnökség csütörtöki sajtótájékoztatóján Gyimóthy Géza szintén leszögezte, hogy nem merült fel az utódlás: Torgyán az elnök, és ő jó egészségnek örvend, szögezte le.

Gyimóthy az elnökség tagjait egyenlőnek tekinti, és "ha majd eljön az idő, akkor titkos szavazással megválasztjuk az FKGP első emberét. Remélem, hogy akkor már jönnek a fiatalok, és nem nekem jut ez a szerep".

Visszavették az egykori Concordia-vezért

Gyimóthy Géza
"Ha majd eljön az idő, akkor titkos szavazással megválasztjuk az FKGP első emberét"
A tájékoztatón a párt elnökségi tagjai bejelentették, hogy a párt visszavette tagjai közé Lengyel Zsolt volt fővárosi főtitkárt, a Concordia Rt. januárban menesztett vezérigazgatóját. A politikus véleménye szerint a reformkisgazdáknál diktatórikus vezetés uralkodik. Május 5-i nagygyűlésükön Liebmann Katalin meg sem szólalhatott, és sokan rossz szájízzel hagyták el az eseményt - mondta. Szerinte megkezdődött a tisztulás a pártban.

Az elnökség érvényt akar szerezni a bíróság döntésének

Elküldték a Főváros Bíróság határozatát Áder Jánosnak, miszerint a házelnöknek kötelessége bejelenteni, hogy törvénytelen volt Torgyán átültetése a függetlenek közé, továbbá, hogy Pallag László és Hamza István visszahívása az ügyrendi bizottságból jogtalan volt - tudatta Béres Béla. Az elnöki kabinetfőnök kijelentette, amennyiben Áder nem tesz eleget ennek a kérésnek, az ellentétes lenne a demokráciával.

Titokban szivárognak vissza a kegyvesztettek

A Cegléden bejelentett visszatérésekről G. Nagyné elmondta, folyamatosan vizsgálják a kizárt és kilépett tagok ügyét. Azt azonban leszögezte, még senkit nem kerestek meg, hanem ezt a visszalépni vágyóktól várják el. "Az ő sorsukról nem csak a megyei elnökök és alapszerveztek döntenek, hanem az elnökség is" - hangoztatta. Azt azonban nem árulta el, hogy kikkel folytatnak tárgyalásokat.

A frakcióban kialakult helyzetről szólva Gyimóthy Géza elmondta: szerdán találkozott Horváth Bélával, de nem a párt, hanem a képviselőcsoport ügyeiről egyeztettek a reformplatformos kisgazdával. A két politikus a főtitkár szavai szerint megállapodott abban, hogy véget vetnek a képviselőcsoportból való kizárásoknak.

Fellebbezési kérelem
A Legfelsőbb Bíróság (LB) soron kívül bírálja el Lányi Zsolt kisgazda politikus, független országgyűlési képviselő fellebbezési kérelmét, amelyet a Fővárosi Bíróság a képviselőváltozás bejegyzése iránti kérelmét elutasító végzése ellen nyújtott be - nyilatkozta az LB főtitkára. Lányi Zsolt kedden nyújtotta be fellebbezését a Fővárosi Bíróságra (FB) azon végzés ellen, amely megtagadta bejegyzését az FKGP elnöki posztjára. A Fővárosi Bíróság május 10-én utasította el Lányi Zsolt erre vonatkozó kérelmét, amelyet azzal indokolt, hogy a pártalkotmány szerint a pártelnök leváltására és az új elnök megválasztására az FKGP elnöke által összehívott nagyválasztmánynak van hatásköre, a budapesti rendezvény pedig a jelenleg érvényes és hatályos pártalkotmány szerint nem tekinthető olyan gyűlésnek, amely érvényes határozattal új elnököt választhatott volna.