Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Maczó lehet Torgyán utóda

2001.05.22. 15:23
Soronkívüliséget kért Lányi Zsolt a bíróságtól az FKGP vezérének és elnökségének megállapítása ügyében. A Fővárosi Bíróság ugyanis május közepén úgy döntött: Torgyán József a kisgazdák legitim elnöke, ám ezt a reformkisgazdák nem fogadták el, s az elsőfokú döntés ellen ma nyújtották be fellebbezésüket. Ha a bíróság megint Torgyán mellett dönt, akkor Lányiék stratégiát váltanak. Viszont Torgyán esetleges önkéntes visszavonulásakor Gyimóthy Géza mellett G. Nagyné Maczó Ágnes is megpályázhatja az elnöki posztot.
Lányi Zsolt
A ceglédi nagygyűlést és nagyválasztmányt tartotta legitimnek a Fővárosi Bíróság két héttel ezelőtti döntésében, ugyanis az ott megválasztott FKGP-elnököt és elnökséget tekinti hivatalosnak. Az ugyanakkor Budapesten megválasztott kisgazdák, Lányi Zsolt elnök vezetésével ma délelőtt megfellebbezték a bíróság elsőfokú döntését. Az ügyben valószínűleg egy hét alatt dönt a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság.

"Soronkívüliséget kértem, ugyanis az FKGP jelenlegi helyzete a parlament munkáját is megnehezíti" - mondta az Indexnek Lányi. - A bíróságnak nem kellene a ceglédi gyűléssel foglalkozni, egyszerűen csak az alakiságot kell vizsgálni, s átvezetni az új elnököt és az elnökségi tagokat a párt bejegyzésében.

Lányiék bíznak a rájuk nézve kedvező ítéletben. Ha viszont megint úgy dönt a bíróság, hogy Torgyán az elnök, akkor a reformkisgazdák stratégiát váltanak. Egyelőre még nem döntötték el, hogyan próbálják még jobban meggyengíteni Torgyán pozícióját, egyet azonban biztosan tudnak: nem akarnak új pártot alapítani.

Torgyán József
Torgyán esetleges visszavonulásakor viszont veszélybe kerülhet Gyimóthy Géza az eddigi legesélyesebb utód jelölése. A Népszabadság úgy tudja: a párt vezető politikusai szerint Torgyán "előjogokat" biztosít G. Nagyné Maczó Ágnes számára. A ceglédi nagygyűlés óta kitüntetett figyelemben részesíti a pártból 1997-ben kirúgott alelnököt. Gyimóthy mellett így nagy esélyekkel indulhatna az elnöki székért Maczó. Visszatérésének feltételéül nemcsak azt szabta, hogy Torgyán közvetlen munkatársa legyen, hanem állítólag szóba került az FKGP jövője és a pártelnöki tisztség is.

Érdekes helyzet alakulhat ki azonban jövő héten, a parlament plenáris ülésnapjain. A kisgazda frakció ugyanis úgy döntött, hogy Torgyánnak a független honatyák között a helye, s ezt a parlament elnöke el is fogadta és bejelentette. A Torgyán-hű kisgazdák azonban egy jogi csavarral elérték azt, hogy a Fővárosi Bíróság a múlt héten úgy döntött: semmisnek tekinti a kizárásról szóló határozatot. Az FKGP frakcióvezetője nem fogadja el a bíróság határozatát. A döntés Áder János házelnök kezében van, aki csak vasárnap érkezik haza hivatalos külföldi látogatásáról.