Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kisgazda hatalomátvétel BAZ megyében

2001.02.23. 22:00
Gyimóthy Géza, az FKGP országos alelnöke a párt főtitkárával, Bernáth Varga Balázzsal elfoglalta az FKGP miskolci irodáját. Gyimóthy szerint az irodát békésen vették át, ajtaját a helyi titkárnő segítségével nyitották ki.
A kisgazda politikus emlékeztetett rá, hogy a korábbi borsodi kisgazda elnöknek, Dobos Ferencnek át kellett volna adnia az irodát, mivel február 19-én az FKGP országos elnöksége őt és a teljes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökséget felfüggesztette, új elnöknek Mészáros Endrét nevezték ki.

A házat a párt "nemzetőrsége" vigyázza

Az MTI tudósítóját a miskolci helyszínen bezárt, lelakatolt kapu fogadta, a falból kitépték a csengőt. A házból előkerült két fiatalember, akik közölték, hogy ők őrzik a kisgazda székházat, de nem nyilatkozhatnak. Az Index értesülései szerint a házat a párt ,,nemzetőrsége" vigyázza.

Dobos és a média
Dobos még tavaly májusban emlékezetes nyilatkozatban értékelte a megyei sajtót. Szerinte évente ,,200-230 millió forinttal a borsodi média kézben tartható és irányítható." Megfigyelését a BAZ megyei kisgazda elnök egy Torgyán Józsefnek küldött levélben vetette papírra, amit a Világgazdaság közölt. Dobos Ferenc "A térnyerés lehetõségei a térségi médiában" címmel készített javaslatot Torgyán József pártelnöknek a helyi média befolyásolására és megvesztegetésére. Dobos szerint "a megyében nagyon kevés az olyan újságíró, aki szakmailag és etikailag megfelel a szakmában elvárható követelménynek". Mint állította: "minden szerkesztőségben van olyan újságíró, amelyik jó pénzért bérmunkát vállal". Az elnök négy kategóriába sorolta a megyei sajtót: "felvásárolható", "pénzzel megvehető", "pénzzel erősen befolyásolható", "pénzzel befolyásolható". Dobos szerint Pénzzel befolyásolható például az Észak-Magyarország és a "központi médiák néhány helyi tudósítója", megvehető egyebek mellett a Déli Hírlap és a Miskolci Televízió. Két lapot és két rádióállomást pedig felvásárolhatónak tartott a február 19-én felfüggesztett megyei vezető.

A távirati irodának az őrök történtekről annyit elmondtak, hogy délután Mészáros Endre és Tóth József városi elnök vették birtokba hivatalukat, amiben őket senki nem akadályozta meg. Dobos Ferenc korábbi megyei elnök nem volt a helyszínen, őt a kisgazdapárt helyi érdeklődő tagjainak nem sikerült elérniük, és nem tudott vele kapcsolatot teremteni az MTI tudósítója sem.

Dobos kétes cégügyei

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az év elején nyomozást indított Dobos egyik cége, az Északtej Rt. Ügyében. Arról a Népszava számolt be korábban, hogy a borsodi ügyészség is elrendelt nyomozást, amiatt, hogy a kisgazda vállalkozó vitatható gazdasági manőverekkel jutott az Északtej Rt. tulajdonjogához.

A vizsgálat összefüggésben lehetett azzal, hogy lapinformációk szerint az Északtej Rt. fedezet nélkül több mint 200 millió forint hitelt adott kölcsön Dobos magáncégének, a Northmilk Kft.-nek. A társaságnak sem vagyona, sem bevétele nem volt, ezért tudni lehetett, hogy a pénzt sem tudja visszafizetni.

A kölcsönt egyébként a privatizációs hitel törlesztésére, az Északtej Rt. részvényeinek megszerzésére fordították. (Az Rt. 280 millió forinttal tartozik jelenleg is a Postabanknak). A Northmilk korábban ugyanis több mint 30 százalékos kamatra 400 millió forint hitelt vett föl a Postabanktól. A hitel kezese a privatizálandó rt., az Északtej volt. Dobos, aki Torgyán bizalmi emberének számít, így jutott hozzá a 600 milliós vagyonnal rendelkező társaság részvényeinek 52 százalékához.

Dobos és az "agrárinnováció"
Két "közhasznú" társaság is alakult az Agrárinnovációs Kht. mintájára, melyekben a BAZ megyei kisgazdavezér komoly érdekeltségeket vállalt: az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Keleti Hármashatárszeglet Kht. (a felügyelőbizottság tagja Balogh Gyula szabolcsi kisgazda elnök), és az Észak-magyarországi Gazdaságfejlesztési Kht., mely FVM-es kapcsolatai révén minden "tényt és adatot" megkapott, miközben az üzlettársak - köztük ukrán és orosz vállalkozók - agrárügyekben is érdekeltek voltak. Az egyik cég vezetője Dobos Ferenc, az FKGP BAZ megyei elnöke volt. A Magyar Hírlap információi szerint a Keleti Hármashatárszeglet Kht. érdemi munkát még nem végzett, de 15 millió forintot már kapott biomassza-áramtermelés címén. Az Agrárinnovációs Kht. 1999. december 1-jén tanácsadói szerződést kötött Dobos Ferenc vállalkozóval, az Északtej Rt. tulajdonos-elnökével is: a "fejlesztési kht.-k támogatása" alprogramban vezetői feladatokat kellett ellátnia. Munkakörébe tartozott az Észak-magyarországi Gazdaságfejlesztő Kht. létrehozása. Dobos ezt úgy tette meg, hogy a társaságba bevonta saját eladósodott cégeit. Nagy Zoltán, az FKGP BAZ megyei szervezetének alapító tagja korábban azt mondta: Dobos azzal szervezte a tagokat a kht.-be, hogy egymilliárd forint támogatást kapnak az FVM-től, s abból a kht.-be tömörült cégek részesednek.

Forrás: Világgazdaság