Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Torgyánt titkos paktumok kötésével vádolják

2001.02.19. 22:57
Határozatképtelen a kisgazda frakcióülés - tudta meg az Index. A kisgazda elnök korábban azt nyilatkozta: a Bánk leváltásról nemmel szavazóknak nincs helye a pártban. Bánk Attila szerint Torgyán - miniszteri "menesztése" óta - egyetlen célja, kivinni a kisgazdapártot a koalícióból. Horváth Béla párttagságából felfüggesztett kisgazda frakcióvezető-helyettes pedig azt állította, hogy Torgyán József és Demszky Gábor titkos választási paktumot kötött.
Határozatképtelen a kisgazda frakcióülés - tudta meg az Index. A képviselőcsoport keddre összehívott ülésén 22 politikus jelent meg, ám a határozatképességhez legalább 28 képviselőre lenne szükség.

Frakciószabályzat
A frakciószabályzat értelmében az ülés akkor határozatképes, ha a képviselők kétharmada megjelenik. Érvényes döntéseket a résztvevők kétharmadának egyetértésével lehet hozni. E számítás szerint a kisgazda frakció 42 tagjából 28-nak kell megjelennie ahhoz, hogy határozatképes legyen a képviselőcsoport ülése.
Atyánszky György elmondta az Indexnek: a megjelentek sem képviselnek egységes álláspontot arról, hogy megszavazzák Bánk Attila frakcióvezető leváltását.

Horváth Béla párttagságából felfüggesztett kisgazda frakcióvezető-helyettes az M1 Ma reggel című műsorában azt állította, hogy Torgyán József és Demszky Gábor titkos választási paktumot kötött. Horváth úgy fogalmazott, hogy megdöbbenéssel látta a Demszkyvel kötött megállapodás dokumentumát. Arra a kérdésre, miért nem hozza nyilvánosságra a dokumentum tartalmát, azt válaszolta: még nem jött el az ideje. Horváth szerint Torgyán hetek óta titkos megállapodásokat köt. Horváth hangot adott azon véleményének is, hogy Torgyánnak tisztességesen el kellene vonulnia, meg kellene adnia a lehetőséget a kisgazdapártnak, hogy talpra álljon. Horváth Bélát a kisgazdák korábbi döntése szerint a mai frakcióülésen kizárják a frakcióból. Mint mondta, kapott ugyan táviratot arról, hogy mikor lesz a frakcióülés, ellenben ki van tiltva a kisgazda székházból, így meg sem próbál bejutni majd.

Torgyán ki akar szállni a koalícióból?

Bánk Attila, az FKGP frakcióvezetője az m1 Aktuálisnak adott interjújában kijelentette, Torgyán miniszteri "menesztése" óta akar kiszállni a koalícióból. Véleménye szerint erre az a forgatókönyv született, hogy Torgyán mindenki által alkalmatlannak tartott személyeket nevez meg földművelésügyi miniszternek, és miután azokat a miniszterelnök nem fogadja, nem fogadhatja el, Torgyán a koalíciós szerződés felrugásával vádolja majd meg Orbánt. A Magyar Nemzet információi szerint a kormányfő és Torgyán József hétfő délután rövid megbeszélést tartott. A találkozó tényét egyik érintett sem erősítette meg.

Bánk Attila elmondása szerint nehéz döntést hozott, amikor fegyelmi eljárást indított Torgyán ellen, de mint kijelentette, számára fontosabb a koalíció és a történelmi kisgazdapárt életben tartása, mint egy olyan ember "védelmezése", aki szemmel láthatóan nem tud adekvát válaszokat adni adekvát kérdésekre. Bánk az interjúban Torgyánt következetesen képviselőtársának nevezte, és nem pártelnöknek. A frakcióvezető szerint ugyanis aki ellen fegyelmi eljárás indult, az nem képviselheti a pártot semmilyen formában. A frakcióvezető szerint az eljárás rövid időn belül lezajlik és így a Torgyán-ügy, a kisgazdabotrány néhány hét alatt véget érhet.

Torgyán fegyelmi eljárást indított Bánk ellen

Párttagsági viszonyának felfüggesztése mellett fegyelmi eljárás indult Bánk Attila kisgazda frakcióvezető ellen - ismertette a párt országos elnökségének döntését Torgyán József pártelnök. A döntést indokolva a volt agrárminiszter rámutatott: Bánk példátlan súlyos, pártellenes magatartása, illetve a pártalkotmánnyal való szembehelyezkedés indokolta a fegyelmi megindítását.

Bánk Attila
Torgyán szerint a pártalkotmány értelmében a választások utáni hatvan napig képtelenség elmozdítani pártelnöki posztjáról, ezért súlytalannak, szabályszerűtlennek tartja Bánk Attila fegyelmi kezdeményezését. Az elnök szavai alátámasztására az etikai és az ellenőrző bizottságok állásfoglalását mutatta fel, mely dokumentumok pártalkotmány-ellenesnek ítélik a fegyelmi kezdeményezést, amely egyébként még meg sem érkezett, ám elutasítják.

A keddi voksoláson "nem"-mel szavazóknak nincs helyük a pártban

A pártelnök korábban kijelentette: Bánk Attilát megfosztották pártfőügyészi tisztségétől, s bár hite szerint szabályszerű volt a grémium összehívása, annyiszor ismétli meg a vezetőség Bánk leváltását, ahányszor azt csak Bánk Attila akarja. A kisgazda vezető nem tart frakciószakadástól, bár az Index kérdésére leszögezte, hogy azokra a képviselőkre, akik nem váltanák le Bánk Attilát és a keddi voksoláson a tisztújítás ellen foglalnak állást, nincs helyük a pártban, és kizárás vár rájuk.

A pártelnök cáfolta, hogy Horváth Béla, illetve Várhelyi András a bizalmasai lettek volna, rámutatott, hogy azért voltak az említett urak elnöki főtanácsadók, mert ezt írták a névjegyükre. Arra a kérdésre válaszolva, nem tart-e attól, hogy Bánk Attila, Horváth Béla vagy Várhelyi András bírósági úton próbál érvényt szerezni igazának, azt mondta: "ügyvédet perrel és szépasszonyt kemény szerszámmal megijeszteni nem lehet".

Bánk jogtalannak tartja az eljárást és újabb fegyelmi eljárást tervez Torgyán ellen

Bánk Attila kisgazda frakcióvezető szerint Torgyán József pártelnök, illetve az FKGP országos elnöksége nem indíthat ellene fegyelmi eljárást. Bánk az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: "egy felfüggesztett elnök és egy ugyancsak fegyelmi eljárás alatt álló, felfüggesztett főtitkár semmilyen határozatot nem tud hozni, pláne nem olyat, hogy ellenem fegyelmi eljárás indul". Most már illő lenne azoknak is tanulmányozni a párt működésére vonatkozó szabályokat, akik alkalmazzák azokat - közölte a kisgazda politikus.

Bánk Attila szerint Torgyán József és Bernáth-Varga Balázs főtitkár újabb fegyelmi vétséget követett el azzal, hogy részt vett a mai országos elnökségi ülésén és arról nyilatkozott a sajtónak. Mint a frakcióvezető hangsúlyozta, a fegyelmi eljárás megindítása miatt sem Torgyán József, sem Bernáth-Varga Balázs nem jogosult arra, hogy bármilyen pártrendezvényen részt vegyen és arról nyilatkozatot tegyen a nyilvánosság előtt, az FKGP nevében, emiatt vélhetőleg ismét fegyelmi eljárást indít a kisgazda politikusok ellen, de ennek pontos időpontját nem nevezte meg.

Nem lesz teljes a frakcióülés

Balogh Gyula és két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselőtársa, Simon Miklós illetve Lengyel János nem vesz részt a kisgazda frakció keddre összehívott ülésén. Ezt az FKGP szervező-főtitkára, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke közölte az MTI-vel. Balogh Gyula hangsúlyozta: a frakcióülést nem Bánk Attila hívta össze, így az nem szabályos. Álláspontja szerint ez frakciószakadáshoz vezethet, ami veszélyezteti a koalíciót és az ország kormányozhatóságát. "Döntésünkról tájékoztattam a kisgazda országos elnökség tagjai előtt Torgyán Józsefet is" - közölte Balogh Gyula, hozzátéve: a párt vezető testületének jelentős része egyetértett vele. A szervező-főtitkár beszámolt arról, hogy az FKGP elnöke jelezte, ha nem vesz részt az ülésen, akkor leváltja megyei elnöki tisztségéből, és helyette Kávássy Sándort nevezi ki a posztra.  • Vennék
  • Hírek