Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lefizette a mentősöket a vámosoktól lelépő biztosítóvezér?

2008.04.15. 13:29
A rendőrség vizsgálja, megvesztegette-e a mentősöket Kiss Bálint, a MÁV biztosító elnök-vezérigazgatója, akit a vámosok vitettek kórházba, mert azt állította, rosszul van. A milliárdos sikkasztással vádolt Kiss azonban két és fél órára meglógott, miután - a vámosok verziója szerint - a mentősök nem említették a kórházban, hogy egy pénzmosási ügy főszereplőjéről van szó, sőt VIP-betegként adták át a biztosítóst. A mentősök szerint viszont nem az ő feladatuk az őrizetes felügylete, a vámosok eleve nem akartak beülni a rohamkocsiba.

A BRFK gazdaságvédelmi fősztálya vesztegetés megalapozott gyanújával nyomoz Kiss Bálint szombati eltűnése ügyében. A budapesti főkapitányság kommunikációs osztályán az Index kérdésére kedden elmondták, hogy a VPOP tett feljelentést, mert a MÁV ÁBE vezetője az ellene indult nyomozás közben rövid időre eltűnt. A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Az m1 Kékfény című műsora hétfőn este számolt be arról, hogy a milliárdos sikkasztással és pénzmosással vádolt biztosítóelnök őrizetbe vétele egyáltalán nem ment simán. A vámosok péntek reggel szálltak ki a MÁV Általános Biztosító Egyesület központjába, ahol megkezdődött Kiss Bálint elnök-vezérigazgató kihallgatása is. Kiss így már nem tudott megjelenni azon a bírósági tárgyaláson sem, amelyet az MTV indított garázdaság vádjával. Kiss ugyanis neki támadt a tévéseknek, amikor a biztosító Andrássy úti székháza előtt mozgássérült-engedéllyel parkoló Mercedeséről készítettek felvételeket.

Egy vámos vélemény

A műsorban vélhetően a vámosok által elmesélt történet alapján azt állították, hogy Kisst a biztosítónál tartott házkutatás után a VPOP-központba szállították, ahol hamarosan rosszullétre kezdett panaszkodni. A vámosok mentőt hívtak, de - miután a mentősök nem engedték be a hatósági kísérőt a rohamkocsiba - kis idő múltán saját autóval mentek a betegszállító után az Uzsoki Kórházba. Ott azonban kiderült, nincs Kiss Bálint nevű beteg. A vámosok a mentős diszpécsertől tudták meg, hogy a rohamkocsi menetközben irányt váltott, és a zuglói Uzsoki helyett a VII. kerületi Erzsébet Kórházba vitte a biztosítóst.

Viszont mire oda értek, a VPOP-sok már ott is hiába keresték a sikkasztással gyanúsított üzletembert, mert eltávozott az intézményből. A vámosok beszámolója szerint ugyanis a mentősök egyáltalán nem jelezték, hogy a beteg ellen sikkasztás miatt eljárás folyik, hanem VIP-betegként adták át az orvosoknak Kisst azzal a megjegyzéssel, hogy teljesítsék minden kívánságát. A MÁV biztosító vezére az eltávozás mellett döntött, és csak két óra múlva került elő megint.

A mentősök szerint automatizmus lett volna

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Indexnek viszont azt mondta, hogy kollégái szerint nem ők utasították vissza a VPOP-nál az autójukba beszállni igyekvő nyomozókat, hanem eleve abban állapodtak meg, hogy saját kocsijukban követik a beteget. A szóvivő szerint a mentőknél automatizmus, hogy az őrizetes mellé beszáll a rendőr, vámos vagy fegyőr, hiszen nem a betegszállítók vagy az orvosok feladata az őrzés, ezért az az állítás, hogy a mentősök miatt került ki a vámnyomozók látóköréből a biztosítóvezér, nem igazán életszerű. Györfi Pál elmondta, hogy Kiss Bálint ügyében még nem kapott hivatalos megkeresést a szolgálat, de a "médiatörténet" hátterét igykeztek előre feltárni a menet- és esetlevél segítségével, illetve kikérdezték a kocsi személyzetét is. Kiderült, hogy az Uzsoki Kórházat kezdetben maga a beteg hozta szóba, mert ott állítólag van ismerős orvosa, de az autóban menetközben a központi ágynyilvántartótól kért információk alapján a területileg illetékes kardiológia mellett döntöttek.

Sásdi Antal, az Erzsébet Kórház orvos-igazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy Kiss magas vérnyomás, valamint szívtáji panaszok miatt vasárnapig feküdt az intézményben, de akkor már rendőri őrizet alatt. A kórházi ágya mellett még helyszíni rendőrségi kihallgatást is tartottak mielőtt vasárnap este átszállították a tököli büntetés-végrehajtási intézetbe. Sásdi Antal leszögezte, hogy intézményükben nincs VIP szintű betegellátás és nincs ilyen részleg sem, ezért kételkedik abban, hogy kollégái VIP-betegként vették volna át Kiss Bálintot.

Kiss Bálintot és társait a bíróság szombaton helyezte előzetes letartóztatásba. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője elmondta, hogy a VPOP-nál is megvizsgálják, hibázott-e valaki Kiss kórházba küldésénél. Sipos arra a kérdésre viszont nem akart válaszolni, hogy a vizsgálat során megtalálták-e már a biztosítóelnök által magánszámlára küldött egymilliárd forintot, ami a káresetekre elkülönített keretből került Kiss saját betéti társaságához.