Lehel
17 °C
27 °C

22,4 milliós jutalom a kormánynegyedprojekt előkészítőinek

2008.07.08. 09:54
Akkor kaptak pénzt, amikor már tudni lehetett, hogy a projekt megvalósíthatatlan. A vagyonkezelő tagadja a Magyar nemzet állítását, szerintük csak végkielégítéseket adtak, jogosan.

Csaknem nyolcmillió forintos jutalmat vehetett át a Kormányzati Negyed Koordinációs Iroda vezetője tavaly karácsonykor, írja a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint munkatársai 0,5-6,5 millió forint közötti jutalmakat kaptak, összesen 22,4 millió forint értékben.

Mindezt akkor, amikor a bennfentesek már tudták, hogy a projekt nem valósulhat meg. A közvélemény ugyan csak januárban értesült a projekt leállításáról, de decemberben már tudni lehetett, hogy a TriGránit visszalépésével a negyedből semmi sem lesz.

A kormányzati negyed tervét már az első pillanattól fenyegette a bukás. Hiszen már amikor kiszemelték a Nyugati Pályaudvar területét, tudni lehetett, hogy a vasúti pályák besorolása nem teszi lehetővé az építkezést. Az újraszabályozás akár másfél évig is elhúzódhatott volna, írja a Magyar Nemzet.

-A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ezzel szemben az MTI-vel azt közölte: 2007 decemberében nem volt jutalomosztás a Kormányzati Negyed Koordinációs Iroda munkatársai részére. A vagyontörvény rendelkezése értelmében a KVI 2007. december 31-én megszűnt, a jogutód az MNV lett. A KVI megszűnésekor számos közalkalmazotti státuszú dolgozó nem vállalta a továbbfoglalkoztatást az MNV Zrt. állományában, amelynek következtében járandóságaikat kifizették - áll a közleményben..

- Mint írták, a Kormányzati Negyed Koordinációs Iroda a KVI egyik igazgatóságaként működő szervezeti egység volt, az ott dolgozó, továbbfoglalkoztatást nem vállaló közalkalmazottak járandóságait a törvényi előírásoknak megfelelően fizették ki. Azok a közalkalmazottak, akik nem akartak az MNV-nél maradni, végkielégítésben részesültek, melynek összege 5,4 millió forint volt. .

- Az MNV közölte: a kifizetés a KVI megszűnése révén a dolgozók munkaviszonyával van összefüggésben, teljesen független a Kormányzati Negyed Koordinációs Iroda részére végzett munkájuktól. A juttatást jogszabályi előírás alapján kapták a dolgozók..

- A további foglalkoztatást nem vállaló öt munkatárs elhelyezkedési támogatásban részesült, melynek összege 500 ezer forint volt fejenként. A munkaviszonyuk megszűnéséhez kötődő egyéb járandóságaikat pedig 2007 decemberében kapták meg, amelynek összege 7,28 millió forintot tett ki. A munkatársak jutalmat ekkor nem kaptak - áll a közleményben. .