Szilárda
-4 °C
3 °C

Kondor nem bíz meg mást papírjainak nyilvánosságra hozatalával

2003.09.29. 19:31
Kondor Katalin egyszer hibázott, másodszor azonban "a téma speciális voltára és személyes ismereteinek hiányosságára tekintettel" nem kíván újabb nyilatkozatot kiadni a rávonatkozó dokumentumok közzétételével kapcsolatban. Az III/II-es ügynöki múlttal megvádolt rádióelnök korábban az átvilágítóbírákat kérte meg az esetlegesen felbukkanó iratok közzétételére, ám a bírák csak a volt III/III-asokkal foglalkozhatnak. Az MR elnöke az Indexnek azt mondta: egy szakértőt bízott meg az ügyek továbbvitelével. Újhelyi István szocialista képviselő sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a fideszes politikusoknak olyan dokumentum lehetett a kezében, amellyel sakkban tarthatták a Magyar Rádió elnökét. A nyilatkozat nyomán Kövér László volt titkosszolgálatokat felügyelő miniszter és Szadai Károly, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke feljelentést tesz Újhelyi ellen.
A Magyar Rádió Rt. elnöke a Népszavában megjelent állításokra, mely szerint 1974 februárja és 1983 augusztusa között Vári fedőnéven beszervezett tagja volt a III-as főcsoportfőnökség kémelhárítással foglalkozó részlegének,

Lemondatnák a 'tahózó' delegáltat
"Gellért Kiss Gábor, az MSZP delegáltja szeptember 25-én a Magyar Rádió nagykuratóriumának nyilvánossága előtt "tahónak" nevezte a közszolgálati médium elnökét, Kondor Katalint" - áll a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Női Tagozata közleményében. A testület megdöbbenésének adott hangot, és felkérik Gellért Kiss Gábort, hogy a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot Kondor Katalin elnök asszonytól, vagy önszántából távozzon posztjáról.
közleményben reagált. Kondor ebben az átvilágítóbírákhoz címezte kérését: minden róla szóló hiteles dokumentumot vizsgáljanak át, és folytassák le az eljárást. A napilap által közzétett 6-os karton tanúsága szerint azonban a rádióelnök a III/II-es csoportfőnökség ügynöke volt. Az ügynöktörvény értelmében ezen a területen az átvilágítók nem kutathatnak. Az iratok megismeréséhez Kondornak kérnie kellene, hogy esetében oldják fel az államtitkot, s fel kellene hatalmaznia az illetékes szerveket, hogy hozzák nyilvánosságra, igazak-e a vele kapcsolatban megjelent információk.

Hiányos ismertek

A volt MIÉP-es három héttel korábban megjósolta
A Vasárnapi Újság védelmében szeptember 4-én tartott demonstráción már egy, a Magyar Rádió elnöke elleni támadás veszélyére figyelmeztetett a Honfoglalás 2000 Egyesület elnöke. Szilvásy György, a MIÉP egykori tagja az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Petőfi szobor lábánál elhangzott beszédében három héttel a Népszava cikkének megjelenése előtt azt mondta, hogy Kondor Katalin rádióelnök elleni, nemsokára bekövetkező politikai támadástól tart. A Vasárnapi Újság Hallgatóinak Baráti Köre elnevezésű platform eseményen Szalai Annamária fideszes képviselő leszögezte: aki Kondor Katalint támadja, az a demokráciát támadja." Szalai Kondort Szász Károllyal és Polt Péterrel együtt említette, mint a jelenlegi kormány célpontjait. Kondor Katalin nem vett részt a demonstráción.
Kondor Katalin az Index kérdésére az ügy bonyolultságára hivatkozott és kijelentette, hogy a továbbiakban nem akar foglalkozni a kérdéssel, ezért ezzel egy szakértőt bízott meg. A rádióelnök a szakértő személyéről nem kívánt nyilatkozni. Az Index kérdésére, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárt is megbízná-e a fellelhető iratok nyilvánosságra hozatalával, hozzátette:"a téma speciális voltára és személyes ismereteinek hiányosságára tekintettel" újabb nyilatkozatot nem kíván kiadni.

A rádióelnök a múlt héten kizárólag az MTI által kiadott nyilatkozatokban reagált az őt ért vádakra. Még csütörtökön bírósági eljárást helyezett kilátásba a Népszava ellen, majd pénteken - a fotókópiák megjelenését követően - újabb közleményt adott ki, amelyben leszögezte: "Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a Népszava szeptember 26-ai számában megjelent dokumentumot most láttam először".

Újhelyi: A Fidesz sakkban tarthatta Kondort
Fideszes politikusoknak olyan dokumentum lehetett a kezében, amellyel sakkban tarthatták a Magyar Rádió elnökét - mondta Újhelyi István hétfői sajtótájékoztatóján, a Képviselő Irodaházban. A szocialista képviselő feltette a kérdést: volt-e "olyan papír" Kövér László volt titkosszolgálatokat felügyelő miniszter és akkori személyi titkára, a rádió kuratóriumi elnökségének mai vezetője, Szadai Károly kezében, amelynek "nyilvánosságra kerülésétől tartott" Kondor Katalin.

Újhelyi kijelentette: ha valóban létezik az az állambiztonsági karton, amelyet a Népszava közölt Kondor Katalinnal kapcsolatban, akkor az elnök cselekedetei és a rádió szavahihetősége is megkérdőjeleződik. Ebben az esetben hogyan fog Kondor Katalin azoknak a szemébe nézni, akik között kihirdette, hogy ügynököknek a Magyar Rádió munkatársai között nincs helye? - tette fel a kérdést a politikus. "A helyzet feloldása érdekében arra kérem a rádió elnökét, hogy álljon a nyilvánosság elé, és valljon színt" - mondta a szocialista képviselő.

Kövér László Újhelyi nyilatkozatára reagálva azt állította: "most félreérthetetlenül kiderült, hogy a szocialisták, a drasztikusan romló népszerűségi mutatók okozta rettegésükben minden jóízlést és méltóságot elfeledve már a legaljasabb hazugságoktól és rágalmaktól sem riadnak vissza". Kövér a Fidesz által kiadott nyilatkozatában a Werber-jugend vezérének nevezte Újhelyit, akinek "kijelentéseiért a törvény előtt kell felelnie, mivel a szükséges jogi lépéseket meg fogom tenni" - írta a Fidesz politikusa.

"A leghatározottabb formában visszautasítom Újhelyi István rágalmazó, becsületsértő állítását, s kijelentem, hogy soha senkit nem zsaroltam meg - mondta Szadai Károly hétfőn az MTI-nek. "Ez egy olyan beteges gondolatmenet, amely elsősorban a kiagyalójára jellemző" - fogalmazott a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke Újhelyi István képviselő kijelentésére reagálva. Szadai Károly az MTI-vel közölte: "A leghatározottabban kijelentem, hogy soha semmilyen formában ilyen, vagy ehhez hasonló bármilyen titkosszolgálati dokumentumokkal nem tartottam sakkban senkit." Az Újhelyi István által említett módszerek "elsősorban a baloldalra jellemzőek", ugyanis eddig minden ilyen ügynökpapír a baloldalról került elő, akár igaz volt, akár hamis - mondta a kuratóriumi elnök. Hozzátette: ezért a kijelentéséért Újhelyi István ellen pert indítok, azt hogy milyen jellegűt - polgárit vagy büntetőt -, még a jogászok vizsgálják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!