Ez a poszt a következő Percről percre része:

Tüntetések a Kossuth téren

    Fontosabb részletek:

  • A Fidesz-frakció péntek délelőtt elbontotta a kordont a Parlamentnél, amit a rendőrök visszaállítottak
  • A kormány szerint az ellenzéki honatyák törvénysértést követtek el
  • A fideszes képviselők vállalják a jogi következményeket
  • A kisebb spontán tüntetéseket a rendőrség nagy erőkkel feloszlatja
  • Húsz ember ellen folyik eljárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Török Gábor: A Fidesz számol a kormány elmozdításával

    A politológus ennek ellenére is ésszerűtlennek tartja a Fidesz akcióját. Azt senki nem tudja, mi lesz a folytatás. Elemzői vélemények.
  • A Fidesz akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogadhatatlan. Ezt az SZDSZ elnöke mondta pénteken. "Orbán Kelemen balladáját látom kibontakozni: amit lebontanak nappal, fölépítik éjjel" - fogalmazott Kuncze. A liberális pártelnök szerint a Fidesz politikusai nem veszik észre, hogy képviselőként a felelőségük nőtt, nem a felelőtlenségük. Szerinte amit most műveltek, az egy rövid ideig tartó kerítésbontás, és egyébként egy beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, ami elfogadhatatlan. (MTI)
  • Amit raktak délig, leomlott estére, / Amit raktak estig, leomlott reggelre, áll Kőmíves Kelemen(né) balladájában. Mi is volt a megoldás Déva várának építésekor? Valakit be kellett építeni a falba. Ha tehát a rendőrök fenn akarják tartani a kordont, valakit építsenek be abba, ha pedig a Fidesz le akarja bontani, valakit vegyen ki a falból. De kit?
  • Az MSZP jogi és közigazgatási tagozata szerint a Fidesz országgyűlési és EP-képviselői megszegték az Országgyűlés alakuló ülésén tett esküjüket. Azt, hogy a jogszabályokat megtartják.
  • Folyamatos elégedetlenség van Gyurcsány Ferenccel és kormányával szemben, és egyre gyakrabban felmerül, hogy előrehozott választásokat kellene rendezni, mondta a Hír tv-ben Fricz Tamás politológus. Szerinte nincs törvényi alapja a Kossuth tér körbekerítésének. Simon János politológus szerint egy demokráciában is kell lennie valakinek, aki a diktatórikus módszerek elleni tiltakozásul a polgári engedetlenségi mozgalom élére áll. Simon szerint nem véletlen, hogy a téren az ember azt kiabálják: "Orbán Viktor, gyere ki, ég a házad, ide ki".
  • SNG-k – televíziós közvetítőkocsik – lepték el a Kossuth teret, tudósítónk beszámolója szerint a magyar televíziók rákészültek az élő bejelentkezésre a Kossuth térről az esti híradókban. Délután még csak a Hír tv, majd a TV2 kocsija volt a téren, most megérkezett a Duna televízió és az RTL Klub SNG-je is.
  • Míg a Kossuth téren kb. 1000 ember demonstrál, rendőrségi kordonokat kezdtek el kipakolni az MTV-székház melletti Zoltán utcában, tudósítónk azt feltételezi, az őszi eseményekből okulva, a tévét kiemelt intézményként kezeli a rendőrség, és készül a védelmére.

    A Videobombon található videóból kiderült, legalábbis a szándék megvan a tévé abajgatására:



  • Schöpflin György, a Fidesz-MPSZ európai parlamenti képviselője helyesnek tartja a párt parlamenti és EP-képviselői által pénteken végrehajtott akciót, a Kossuth téri kordon szétbontását. A képviselő - neves, Nagy-Britanniában élő professzor - elmondta, hogy ő nem hallott a készülő dologról, pedig a héten az EP-ülésszak volt Brüsszelben. Szerinte ezt talán az magyarázza, hogy a többiek tudták: a hét végén ő amúgy sem lesz Magyarországon. (Valóban: Schöpflint Skóciában érte utol a hírügynökség telefonon, a háttérből a skót dudák hangja hallatszott.)
  • Az Egyesült Államokban a kongresszus tagjai nem vesznek részt polgári engedetlenségi akciókban, nem folyamodnak olyan erőszakos lépéshez, amely megkérdőjelezné a parlamentáris demokrácia alapszabályait, nyilatkozott Charles Gati, a washingtoni Johns Hopkins Egyetem magyar származású politológusprofesszora. A politológust "különösen meglepte", hogy ebben az akcióban a Fidesz több európai parlamenti képviselője, közöttük Szájer József is részt vett, "akinek európai parlamenti képviselőként jól kell ismernie a demokrácia alapszabályait".
  • "Jók ezek a meglepetéspartik, a legjobbak, messze többet érnek, mint egy-egy ajándék." (Gyurcsány Ferenc a blogjában, péntek délelőtt, felesége születésnapjáról.)
  • Tudósítónk jelentése szerint felbukkant a téren az a piros Peugeot-kisbusz, amit már a Gyurcsány házánál tartott tüntetésen is pulpitusnak használtak a tüntetők. A mobilszószékről elsőként Ekrem-Kemál György szólt a másfélezres tömeghez, és a "szeptember 17-i mozgalom" február 2-i feltámadásáról beszélt.
  • Rogán Antal V. kerületi polgármester hivatalában tartott a fideszes akció idején értekezletet, ezért nem vett részt a kordonbontásban. Rogán még időben értesítette a frakciót a távolmaradásáról.
  • A Fidelitas szerint a kormány fél az emberektől, ezért bukósisakos, azonosítószám nélküli rendőrök mögé bújik. "Számunkra, magyar fiatalok számára elképesztő, hogy 16 évvel a rendszerváltoztatás után a rendőrség cinikus, törvénysértő, a demokráciát semmibe vevő módon zárja le a Kossuth teret az emberek elől" - írta közleményében a Fidelitas két alelnöke, Ágh Péter és Koszorús László pénteken. (MTI)
  • Február 5-től március 30-ig jelentettek be tüntetést a Kossuth térre, jelentette be egy ismeretlen szónok, aki Ekrem-Kemál után lépett a mobilszószékre.
  • Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a fideszes képviselők több törvényt és parlamenti képviselői esküjüket is megsértették azzal, hogy lebontották a Kossuth téri kordonokat. Mesterházy Attila pénteken tartott sajtótájékoztatót Budapesten. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Mesterházy szerint ezzel az akcióval nagyon veszélyes üzenetet közvetít a társadalomnak, ugyanis azt mondja, a vitás kérdések elintézésének elfogadható módja a jogsértés. Kérdésre válaszolva Mesterházy közölte, hogy az elmúlt hónapok eseményei miatt teljesen érthető, hogy a rendőrség hezitált, mivel a Fidesz politikai bűnbakot csinált belőle. Véleménye szerint a rendőrség helyesen járt el, hogy újból felállította a kordont.
  • Mindannyiunkkal, az országgal fizetteti meg a felelőtlensége árát, aki az utcára viszi a politikát, jelentette ki Veres János pénzügyminiszter pénteken Parádon. A szeptemberi-októberi utcai zavargások 200 milliárd forintjába kerültek az országnak. Ennyi többletkamatot kell kifizetnünk ugyanis 2008-tól 2010-ig az állampapírok hozamszintjének akkori emelkedése miatt. Ebben a helyzetben akár két nap is rendkívül sokba kerülhet, nem beszélve az elhúzódó zavargásokról, mondta a politikus.
  • Minden, a rendőrsorfalban álló rendőr arcát videóra rögzítették a tüntetők, hogy az esetleges jogsértések esetén azonosíthatóak legyenek, értesült helyszíni tudósítónk a Kossuth téri keménymaghoz közeli forrásból.
  • Orbán Viktor "provokatív kezdeményezésével" törvénysértésre ösztönzi az állampolgárokat, közölte Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke.
    "Orbán Viktor mártír akart lenni, pedig csak egy szánalmas, bukott politikus" - közleményében a Fiatal Baloldal elnöke. Véleménye szerint a Fidesz elnöke "mentelmi jogával való visszaélésével, provokatív kezdeményezésével törvénysértésre ösztönzi az állampolgárokat".
  • A főpolgármester szerint elfogadhatatlan és veszélyes a Fidesz kordonbontó akciója. Demszky Gábor főpolgármester telefonon nyilatkozott Barcelonából. A polgári engedetlenségnek egy diktatúrával, totalitárius rendszerrel szemben mindig lehet alapja, és ennek sokféle erőszakmentes formája elfogadható, azonban demokráciában polgári engedetlenségnek csak akkor van helye, hogy ha minden legális, törvényes eszközt kimerítettek már. Ez ebben az esetben nincs így, jegyezte meg Demszky. Ha a Fidesz bontandó tárgyakat keres, először a maga által épített XII. kerületi Turul-szobrot kellene lebontania.
  • A KDNP képviselőcsoportja szerint a demokrácia és a parlamentarizmus védelmében egyértelmű helyzetet kell teremteni. "Ezért törvényjavaslatot nyújtunk be, amelyben biztosítjuk, hogy csak a Parlament dönthessen abban a kérdésben: milyen egyértelmű tények esetén jogszerű lezárni az Országház környékét." "A parlamentarizmus története igazolja, hogy a választott legfőbb törvényi hatalom jogosítványainak csorbítása, az emberi jogok, a gyülekezési- és a véleménnyilvánítási szabadság korlátozása egyben a demokratikus fejlődés gátja is. Megengedhetetlen, hogy egy - a kormány cinkos támogatását ugyan élvező - irányított rendőrkapitányi döntés alkotmányos alapelveket sértsen" - áll a KDNP közleményében.
  • A BRFK változatlanul nem nyilatkozik arról, hogy hogyan kezelik a Kossuth téren kialakult helyzetet. Jármy Tibor szóvivő azt sem tudta megmondani, hogy mikorra lesz a rendőrségnek álláspontja.
  • cikkünk a témában:

    A Fidesz legális puccskísérlete

    Egy francia szakértő szerint hazájában még soha nem kezdeményeztek polgári engedetlenségi mozgalmat parlamenti képviselők.
  • cikkünk a témában:

    Sólyom: A kordonbontás is, a kordonállítás is jogellenes

    A köztársasági elnök szerint a Fidesznek nem elég a jogi következményeket viselni, a társadalmiak alól sem vonhatja ki magát.
  • cikkünk a témában:

    Kormányok dőltek már meg polgári engedetlenség után

    Egy lengyel képviselő a kincstárügyi miniszter dolgozószobájába költözött, az ügye elveszett, de a miniszter lemondott. Példák a világból.
  • A BRFK - az ügyészséggel történt konzultáció alapján - úgy döntött, rendzavarás miatt feljelentik a kordonbontásban résztvevőket, mondta Jármy Tibor a BRFK szóvivő. A rendzavarás szabálysértésnek minősül, és 150 ezer forintos pénzbüntetéssel büntethető.
  • A Kossuth térre még mindig érkeznek emberek, de egyre többen távoznak is a hidegre fordult időben. Az őszről jól ismert nótákat hallgat a közönség, jelentette tudósítónk. Fél hét előtt éppen Waszlavik Gazember László nótázott felvételről. Egy csónakban Gazemberrel>>>
  • A Fidesz kordonbontó akciójával a belpolitikai hidegháborút akarja fenntartani, amelyet csak az öt parlamenti párt megállapodásával lehet megoldani, közölte az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának liberális alelnöke pénteken. Fodor Gábor szerint nem volt bölcs lépés a Kossuth tér köré vont kordont ilyen sokáig fenntartani, és ezen változtatni is kell. Ugyanakkor hiba volt a Fidesz képviselőinek magatartása, amely elfogadhatatlan. Ha a Fidesznek kifogása van a kordon ellen, akkor tárgyalásokat kell kezdeményeznie erről, és az SZDSZ nyitott egy ilyen egyeztetésre. A liberális politikus szerint az ellenzéki pártoknak is partnernek kell lenniük, mert ha a Fidesz felszólítja híveit, hogy ne tüntessenek a Kossuth téren, akkor nem lesznek újabb demonstrációk. (MTI)
  • Az elmúlt fél órában picit felbolydultak a kedélyek, mert néhányan megpróbálták szétszedni a kordont, de az idősebb tüntetők leállították őket, miközben a mikrofonba az egyik szónok azt mondta, „ne csináljunk semmi hülyeséget, hogy elérhessük célunkat”. Néhányak szerint túl kevesen vannak, ahhoz, hogy eredményt érjenek el.
  • Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) álláspontja szerint a Fidesz polgári engedetlenségi akciója provokáció, és arra szolgál, hogy ismét felkorbácsolja az indulatokat, mondta Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke. "Felszólítjuk Farkas Flóriánt (a Fidesz országgyűlési képviselője, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke), hogy az ellenzéki párttal ne rohanjon utcára, mert a roma érdekeket csak a parlament falain belül lehet tisztességesen képviselni, és ne használja fel a cigányságot politikai provokációkra." (MTI)
  • A Százak Tanácsa a kormány azonnali lemondásában, új választások kiírásában látja a békés megoldás lehetőségét, közölték a tömörülés vezetői. A Százak Tanácsa "csak az erkölcsileg súlyosan kompromittálódott kormány azonnali lemondásában, új választások kiírásában látja a békés megoldás lehetőségét" - írja közleményében Fekete Gyula, a Százak Tanácsának elnöke, Szijártó István titkár, valamint Bárdi László soros elnök.