Ez a poszt a következő Percről percre része:

Tüntetések a Kossuth téren

    Fontosabb részletek:

  • A Fidesz-frakció péntek délelőtt elbontotta a kordont a Parlamentnél, amit a rendőrök visszaállítottak
  • A kormány szerint az ellenzéki honatyák törvénysértést követtek el
  • A fideszes képviselők vállalják a jogi következményeket
  • A kisebb spontán tüntetéseket a rendőrség nagy erőkkel feloszlatja
  • Húsz ember ellen folyik eljárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rendőrök a Nyugatitól visszaindultak a Kossuth térre.
  • A délutáni, esti tüntetésen résztvevők közül kb. 15, részeg szkinhed a Nagymező és a Podmaniczky utca kereszteződésénél járókelőket, fiatalokat inzultál.
  • A rendőrség újra az eredeti helyen, közvetlenül a 2-es villamos sínei mentén állították fel a kordonokat. A mellékutcákból negyven tüntető szállingózott vissza. A rendőrök igazoltatják őket. (MTI)
  • Visszaállította a rendőrség szombaton a Kossuth téri kordon belső rácsszerkezetét, a kora reggeli órákban a környéken megerősített rendőri jelenlét volt. A vastag lábvédőben, egymástól 20 méterre négyesével csoportosuló rendfenntartók szerint nyugodt volt az éjszaka a környéken. Fél kilenc után teherautók hajtottak a földművelésügyi minisztérium épülete elé, a rendőrség munkatársai vaskordonokat és fémrácsokat vettek elő, így ismét dupla kordon van az Országgyűlés épülete körül. "Nem értem őket, jogtalanságra jogtalansággal válaszoltak" - vélekedett a politikusok akciójáról a kordont építők egyike. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor újra és újra lebontaná a kordont, azzal válaszolt: "nem tehetünk mást, újra visszaállítjuk a kordont". (MTI)
  • Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője közleményben kérte szombaton az MSZP-t, minden törvényes eszközzel "szorítsa rá a kormányt", hogy az hagyjon fel alkotmánysértő tevékenységével. Hangsúlyozza, ha a szocialista párt nem tesz meg mindent a helyzet felszámolása érdekében, akkor "magára vállalja annak felelősségét, hogy ma Magyarországon lábbal lehet tiporni az emberek szabadságjogait". (MTI)
  • Az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára szerint csak a banánköztársaságokban történnek olyan események, mint a pénteki fideszes kordonbontás volt. Kondorosi Ferenc azt mondta a köztévé reggeli műsorában, hogy az akció nem polgári engedetlenség volt, hanem a joggal való visszaélés. A polgári engedetlenség célja ugyanis a szabadságjogokért való küzdelem, aminek ezúttal nem volt nyoma, mondta az államtitkár.
  • cikkünk a témában:

    Radikalizálódnak az egyetemisták

    Egy felmérés szerint a fiatalok hét százaléka venne részt nem engedélyezett politikai tüntetéseken, sztrájkban. A válaszadók 3,3 százaléka attól sem riadna vissza, hogy a tiltakozáok során kárt tegyen a köz- és magántulajdonban.

  • fotó: MTI
    Félszáz kormányellenes tüntetőt kezdtek kiszorítani a rendőrök szombaton délelőtt a budapesti Kossuth Lajos térről. Az első tüntetők tíz óra körül jelentek meg, majd lassan érkezni kezdtek a demonstrálók, a korábbi megmozdulásokról ismert rigmusokat skandálva, zászlókat lobogtatva. A rendőrség szemmel láthatólag felkészült a tüntetésre. Rohamsisakos osztagok - körülbelül százan - indultak a tüntetők felé, és az Alkotmány utca irányából a Nádor utca felé kezdték kiszorítani őket a térről. A Kossuth téren közben leállították a forgalmat. (MTI)
  • Körülbelül hatvan rendőr szorítja ki a térről a Báthory utca irányába azt a 20-30, magyar zászlót lengető tüntetőt, akik számon kérik a rendőröket, hogy miért zárják le a teret. A teret az Akadémia utca felől is lezárták a rendőrök, ezúttal sincs rajtuk azonosító. (Hír tv)
  • A tüntetők kiszorításának idejére a rendőrök lezárták a teret a forgalom elől. A teret autóval nem lehet megközelíteni, de nem jár a 2-es villamos és a 70-es és 78-as trolibusz sem.
  • "Magyarországon az elmúlt években rossz irányba fordultak a dolgok" – mondta Martonyi János szombaton, Budapesten, a Felelős kormány címmel megtartott konferencián. A rendezvényen megjelent Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Stumpf István volt kancellárminiszter és Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke, az Orbán kormány volt külügyminisztere szerint sérül a demokratikus jogállam, sérelem éri az alapjogokat, az alkotmányt, és jogsértések sorozata történik. Mindez azután, hogy az ország átjutott azon a nehéz időszakon, amikor megtörtént a gazdaság átalakítása, kiépült a piacgazdaság és létrejöttek a demokratikus intézmények, mondta a volt külügyminiszter. (MTI)
  • Három rendőri akció zajlott le az elmúlt egy órában a Kossuth téren. A rendőrök megvárják, hogy körülbelül negyven-ötven ember összegyűljön a téren elhelyezett kordonnál, és a parlament parkolójából két-háromszáz rendőr különféle irányokba kiszorítja a tüntetőket. Amikor ez megtörténik, a rendőrök visszavonulnak a kordon mögé, a tüntetők visszatérnek a térre, és kezdődik minden elölről. (Hír tv)
  • A Kossuth térre már csak az autókat nem engedik be, de a trolik járnak, és már közlekedik a 2-es villamos is, jelentette a helyszínről tudósítónk. Két helyen rendőrgyűrű vesz körbe legfeljebb száz embert.
  • Az eddig több rendőri gyűrűbe zárt tüntetők megtapsolták a rendőröket, miután azok odébb mentek, és így ismét egy csoportban lehet a legfeljebb száz demonstráló. A rendőrökön tudósítónk nem lát azonosítót.
  • A rendőrök sorfalba fejlődtek a Kossuth tér és az Alkotmány utca kereszteződésénél. Valószínűleg megint kiszorítják a gyülekezőket.
  • Percekkel ezelőtt még béketárgyalások voltak a téren, de a rendőrök most újra sorfalba rendeződtek. A kordon mögül újabb roham indult a fütyülő, kerepelő, ávéházó tömeg ellen. Tudósítónk jelentése szerint a Nádor utca és a Szabadság tér irányába szorítják ki a rendőrök a körülbelül nyolcvan embert.
  • A tüntetők sípszava, kereplője és ávéházása közben az egyik tiltakozó azt kiabálta, "hol vagy, Viktor?".
  • Jármy Tibor, a BRFK szóvivője azzal indokolta az oszlatást, hogy jogellenes helyzet alakult ki a téren. (Hír tv)
  • A rendőrök közül egy elfogócsoport emeli ki a zászlósokat a tömegből, jelentette tudósítónk. A rendőrök sorfala a Vértanúk teréig sodorta a 20-30 tüntetőt. Az elfogások során több ember ellen erőszakot is alkalmaztak
  • Eddig három embert emeltek ki, az utolsó Bene Gábor, aki az események egyik fő szervezője volt. A Vértanúk terén a rendőrök megálltak, a Báthory utca vonalában lezárták a teret. A velük szemben álló tüntetők zsoltárokat énekelnek.

  • fotó: MTI
    Elkezdték kiszorítani az embereket a Báthory utcába. Lezárták a Nádor utcát és a Vécseyt, most a Báthori utcába szorítják be a tiltakozókat, akiknek egy része a Kozma Ferenc utcában visszafordult az Alkotmány utcára, de aztán visszatértek Báthory utcába. A téren is maradtak emberek, és a lezárás előtt a Nádor utcába is be tudtak futni az emberek. Tudósítónk értelmetlen összevissza rohangálást tapasztalt.

  • A motorosok is beköszöntek - klikk!
    A Batthyány-örökmécsesig kergették az embereket a rendőrök. Ott rövid ideig farkasszemet néztek egymással, majd a rendőrök visszaindultak a Kossuth térre. A demonstrálók követik őket, sorfalba szerveződve, mintha most ők szorítanák ki a rendőröket. Tudósítónk vidám fogócskának látja az eseményeket.
  • A Kozma utca és a Báthory utca sarkán állt fel egy új rendőrkordon, vagyis a tüntetőket nem engedik vissza a térre. A rendőrségnek ez a döntése tudósítónk szerint azért taktikus, mert az árnyékos Báthori utcában borzasztóan hideg van.
  • A pesti tüntetők a vidékieket, a vidékiek a pestieket hiányolják a Kossuth tér környékén.
  • A Báthori utca és Honvéd utca sarkán tétlenül ácsorog a megmaradt 30-40 tüntető, a többiek elszállingóztak. Tudósítónk egy tüntetőn katonai, kettőn német rendőri, zöld rohamsisakot lát. A rendőrök egy sarokkal odébb, a Kozma utcánál várnak.
  • Miután a rendőrség felszámolta saját barikádját a Kozma utca sarkánál, a megmaradt néhány tucatnyi tiltakozó újra elindult a Kossuth tér felé.
  • A Hír tévé stábja egy biztosítótűvel felhelyezett, és elhagyott azonosítót talált a Kossuth téren.

  • Szombaton a téren - klikk!
    A Kossuth térre visszaértek a korábban a Batthyány-örökmécsesig vonuló rendőrök, fegyver is van náluk. A terület szinte teljesen néptelen, csak két óvodás csoport van a parlament előtti téren. A sarkon feltűntek az első visszatérő tüntetők.
  • Egy húszfős olasz turistacsoportnak sikerült az, ami a tüntetőknek nem: bejutottak a kordon mögé. Igaz, tudósítónk jelentése szerint ők nem a kormányt akarják leváltani, csak a koronát szeretnék megnézni.
  • A Magyar Kommunista Munkáspárt szerint igazságos és tisztességes akció volt a Fidesz képviselőinek kordonbontása. "Ezt a helyzetet a Gyurcsány-kormány idézte elő dölyfös, erőszakos, az emberek akaratát semmibe vevő politikájával" - fogalmazott a közlemény. Thürmer Gyula pártelnök szerint a kordon nem a rend jelképe, hanem a hatalmaskodásé és a félelemé. A Munkáspárt szerint "ami ma történik, a rendszerváltáskor létrehozott polgári parlamenti demokrácia csődjét is jelenti". (MTI)