Ez a poszt a következő Percről percre része:

Tüntetések a Kossuth téren

    Fontosabb részletek:

  • A Fidesz-frakció péntek délelőtt elbontotta a kordont a Parlamentnél, amit a rendőrök visszaállítottak
  • A kormány szerint az ellenzéki honatyák törvénysértést követtek el
  • A fideszes képviselők vállalják a jogi következményeket
  • A kisebb spontán tüntetéseket a rendőrség nagy erőkkel feloszlatja
  • Húsz ember ellen folyik eljárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter sajtótájékoztatón is bejelentette, hogy összehívja a nemzetbiztonsági bizottságot, ahol beszámol a kordon bontásának, újraépítésének és fenntartásának részleteiről, de azt nem árulta el, hogy van-e biztonsági kockázata a kordon elbontásának. Mint mondta, az EU soros vezetőinek levélben számolt be a történtekről. Sem arról, hogy a rendőrségen kik hozták meg a döntést a kordon fenntartásáról, sem a rendőrök azonosítójának hiányáról nem mondott konkrétumokat.
  • Szili Katalin levélben kérte Petrétei József igazságügyi minisztert, hogy adjon tájékoztatást az Országház biztonsági kérdéseiről. zili Katalin Petrétei Józseftől a szerdai Nemzetbiztonsági Kabinet után vár tájékoztatást. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója közölte, abban a reményben vette ezt tudomásul, hogy Petrétei József akár már a csütörtöki házbizottságon is megjelenhet, és tájékoztatást adhat a kordonok ügyében. A rendkívüli ülés összehívásával kapcsolatban Szili Katalin azt mondta, technikailag kivitelezhetőnek tartja az MSZP péntekre vonatkozó javaslatát, de még nem döntött a kérdésben. (MTI)
  • A Helsinki Bizottság az Országos Rendőr-főkapitányságra (ORFK) eljuttatott jelentésében kifogásolta a budapesti Kossuth téren kialakult állapotot, a rendőrségnek 15 nap áll rendelkezésre, hogy elbírálja a bejelentést - közölte Zalaegerszegen Bene László országos rendőrfőkapitány. Az ORFK-nak 15 nap áll rendelkezésére, hogy elbírálja a múlt héten tett bejelentést és döntést hozzon a "kordon sorsáról". Az ORFK munkatársai a beadvány elemzése után tesznek javaslatot arra, hogy helyben hagyják-e vagy megváltoztatják a budapesti rendőrfőkapitány döntését. Mindez azt is jelentheti, hogy a kordon eltűnhet, vagy visszahúzódhat a Kossuth téren - mondta Bene László. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Visszadobta a BRFK Orbán elleni feljelentését a bíróság

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn feljelentette azokat a képviselőket, akik részt vettek a fővárosi Kossuth téri kordon elbontásában. Jelenlegi formájában azonban elbírálásra alkalmatlan a rendőrség feljelentése, mert abban nincs pontosan megjelölve a feljelentettek köre és a tényállás, tájékoztatott a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn. A Fővárosi Bíróság megkeresi a BRFK-t a feljelentés kiegészítése miatt. A bíróság felhívja a BRFK-t, hogy a Legfőbb Ügyészen keresztül kezdeményezze az országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, amennyiben a képviselők arról hivatalosan nem mondtak le. A bíróság közlése szerint a rendőrség rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt Orbán Viktor, Deutsch-Für Tamás, Szájer József, Répássy Róbert, Kövér László és a kordonbontásban aktívan résztvevő képviselőtársaikkal szemben tett feljelentést. A bíróság a feljelentést ismeretlen tettes ellen lajstromozta, mert a feljelentés a megjelölt személyek adatait nem tartalmazza, illetve a többi résztvevő személye nem beazonosítható. (MTI)
  • Az egész politikai osztály, a közszolgálati média, a társadalomtudományokkal foglalkozó értelmiség is .– eltérő mértékben - – felelős tavaly szeptember-októberi tüntetéssorozat kialakulásáért. A kialakult helyzet kezelésénél hibázott a rendőrség a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök is, állapította meg a Gönczöl Katalin büntetőjogász vezette bizottság. A jelentés azt hangsúlyozza, hogy szükséges volt az október 23-án alkalmazott erőszak az utcakövekkel, fémrudakkal felszerelt támadó tömeg létszáma és ellenséges magatartása miatt, de egyes rendőrök túllépték a jogszerűen alkalmazható erőszak határát. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a miniszterelnök is hibázott, mert alábecsülte az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének lehetséges következményeit, nem ismerte fel időben a politikai válság kialakulásának lehetőségét és így nem is tudott rá megfelelően reagálni. A jelentés szerint a köztársasági elnöknek a konfliktus megoldására tett kísérletei sem voltak a legszerencsésebbek, mert hangsúlyozták az erkölcsi válságot, hamis képzetek keltettek és nem járultak hozzá az alkotmányos helyzet javításához. (MTI)
  • Mintegy harminc tüntetőt igazoltattak a rendőrök a Kossuth téren hétfőn délután. Az emberek már kora délutántól gyülekeztek a kordon előtt, de a rendőrök csak azután érkeztek a helyszínre, hogy az egyik tüntető egy hangosbeszélőn keresztül rasszista kijelentéseket tett. A mintegy harminc rendőr felszólította a kordon és a villamossínek között álldogáló embereket, hogy igazolják magukat, majd élő kordont vontak a tüntetők és a fémrács közé. Az emberek ezután oszolni kezdtek. (MTI)
  • Kétnapos ülést kezdett hétfőn a Fidesz elnöksége Dobogókőn. Az elnökség várhatóan foglalkozik a kordonbontási akcióval, de a jövő héten kezdődő tavaszi parlamenti ülésszak előkészítésével is. Valószínűleg eldől az is, hogy Orbán Viktor felszólal-e a február 12-i első ülésnapon. (Index/MTI)
  • cikkünk a témában:

    Mindenkit kioszt a Gönczöl-bizottság

    Hibás a kormány és Gyurcsány, hibás a Fidesz, rosszul cselekedett a rendőrség, baj van a társadalmi beállítottságokkal, és Sólyom is kapott egy virtuális nyaklevest.
  • Csak akkor lenne szabálysértésnek vagy adott esetben akár bűncselekménynek minősíteni a Fidesz-frakció pénteki kordonbontását, ha a rendőrség fellépett volna a képviselők ellen, mondta az Este című tévéműsorban Tóth Mihály jogászprofesszor. A büntetőjogi szakértő szerint ha a rendőrség megkísérli megakadályozni a bontást, akkor az annak való ellenszegülés formájától függően lehetne rendzavarás szabálysértésről vagy akár valamilyen bűncselekményről beszélni. Azzal, hogy az egyenruhások semmit nem tettek, hiányzik az intézkedésnek való ellenszegülés a tényállási elemek közül, így a képviselőket álláspontja szerint nincs miért felelősségre vonni. (MTV)
  • Ha a rendőrség megvásárolta azokat a kerítéselemeket, amiből a Parlament körüli kordon áll, akkor legalább hétmillió forintjába kerül az adófizetőknek a biztonsági intézkedés, írja az Info Rádió. A darabonként 11 000 forintba kerülő kerítés méterének bérleti díja listaáron 120 forint, így ha a rendőrség bérli a kerítéseket, akkor a kordon felálítása óta eltelt 106 napban eddig legalább 13 millió forintot kellett kifizetnie a rendőrségnek.
  • Szili Katalin pillanatnyilag a legnépszerűbb magyar politius, derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadság kérésére készített felméréséből. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a házelnök ténylegesen is népszerű lenne, hiszen őt is csak a lakosság fele kedveli. A valóban aktív politikusok közül Molnár Lajos a legnépszerűtlenebb, 25 ponttal – nála csak a ténylegesen láthatatlan Csurka István népszerűtlenebb. A kormány tagjainak ismertsége is megalázóan alacsony, Szilvásy György kancelláriaminisztert a megkérdezettek kevesebb, mint fele azonosította.
  • cikkünk a témában:

    Az emberek nem szerették a kordonbontást

    A Medián szerint is helyteleníti az emberek többsége a Kossuth téri kerítés elbontását.
  • cikkünk a témában:

    Polgári engedetlenség volt-e a Fidesz akciója?

    A Fidesz 100 napig semmit sem tett a kordon elbontásáért, noha több jogi eszköz közül választhatott volna, véli a Magyar Helsinki Bizottság.
  • "Számomra a Kossuth tér az ország főtere, a tér rendjének biztosítása ezért is fontos feladata a kerület és a főváros önkormányzatának, az Országgyűlésnek, a rendőrségnek és a kormánynak. Úgy vélem, az Országgyűlés zavartalan munkájának biztosítása mellett kell megoldást találni a tér helyzetének méltó rendezésére" - áll abban a levélben, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök küldött Rogán Antal V. kerületi polgármesternek. Gyurcsány kifejtni, hogy különösen károsnak és elítélendőnek tartja a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselőinek Kossuth téri törvénytelen akcióját. "Polgármester úr leveléből azt olvastam ki, hogy Ön is osztja ezt az álláspontomat" - írja, de arra a felvetésre, hogy a Kossuth téren legyen az ország legnagyobb játszótere, nem reagált.
  • Szili Katalinhoz még nem érkezett meg az MSZP rendkívüli parlamenti ülést összehívó kezdeményezése. A szocialisták hétfőn jelentették be, hogy a Fidesz múlt pénteki kordonbontó akciója miatt rendkívüli ülést kezdeményeznek.
  • cikkünk a témában:

    Fotókkal, videókkal jelentették fel a fideszeseket

    Beszerzik a rendőrök a képviselők személyes adatait, és újra beadják a bíróságra a szabálysértési feljelentést.
  • Az SZDSZ nem támogatna egy olyan tartalmú országgyűlési határozatot, amelyben a parlamenti többség ítéletet mondana a parlamenti kisebbség felett, közölte a liberális párt elnöke kedden. Kuncze Gábor elmondta, hogy a kisebbik kormánypárt kétnapos frakcióülést tart Tatán csütörtök-pénteken, ezért arra kérték Szili Katalin házelnököt, hogy ha az MSZP kezdeményezésére lesz rendkívüli parlamenti ülés a Kossuth téri kordonbontás miatt, akkor azt ne péntekre hívják össze. (MTI)
  • Alapos, harag és részrehajlás nélküli munka a bizottsági jelentés, amely felelős keresése helyett a felelősség kérdése körül fogalmazza meg az álláspontját, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szeptember-októberi zavargások hátterét, okait, következményeit vizsgáló bizottság tagjai jelenlétében a parlamentben kedden. "Mi is le fogjuk vonni a konzekvenciákat" - hangoztatta a kormányfő. (MTI)
  • A Fidesz szerint a Gönczöl-bizottság kedden közzétett jelentése is megállapítja a Kossuth téri kordon indokolatlanságát, ezért az ellenzéki párt ismét arra szólította fel a kormányt, hogy intézkedjen a helyzet megoldása érdekében. (MTI)
  • Az úgynevezett Gönczöl-bizottság jogi értelemben olyan munkacsoport, amelyet kormányhatározat hozott létre, maga a munkacsoport pedig a vonatkozó jogszabály szerint a kormány szerve, mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai Elemző Főosztályának vezetője, aki szerint "ha a kormány egy ilyen módon meghatározott szerve politikai véleményt fogalmaz meg a köztársasági elnökkel kapcsolatban, akkor a kormánynak kell döntenie arról, hogy ezt a véleményt sajátjaként fogadja-e el". Az elnöki hivatal addig nem véleményezi a munkacsoport Sólyom Lászlót állásfoglalását, míg a miniszterelnök egyértelművé nem teszi a kormány ezzel kapcsolatos véleményét. (MTI)
  • Az igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult a Fidesszel szövetséges Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), mert álláspontjuk szerint a rendőrség másfél éve tart fenn jogsértő állapotot a Kossuth téren a Magosz vonatkozásában. Budai Gyula, a gazdaszervezet szövetségi igazgatója elmondta: levelében arra kéri Petrétei Józsefet, hogy vizsgálja ki az ügyet, és hívja fel Budapest rendőr-főkapitányának figyelmét arra, hogy a jogerős bírósági ítéletek mindenkire egyformán tartalmaznak rendelkezést. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Zavaros ürüggyel mószerolta a Fideszt Petrétei

    Bár az Európai Bizottság alelnöke csak az őszi eseményekről kért tájékoztatást, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a kordonbontásról is levelet küldött Franco Frattini-nak, amelyben elítélte a fideszes politikusok magatartását. Kedden írásban kérdeztük meg a tárcát, mi szükség volt a levél elküldésére.
  • Az MSZP nyilvánosságra hozta Országgyűlési Határozati javaslatát a Magyar Országgyűlés tagjainak felelősségéről A Magyar Országgyűlés a jogállamiság védelme, az alkotmányos elvek érvényesülése és a parlament tekintélyének megőrzése érdekében. (OS)
  • Pert indított a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a miniszterelnök ellen, mert Gyurcsány Ferenc megtagadta az őszi események után az általa felkért alkotmányjogászokból álló bizottság jelentésének kiadását. (Havária)
  • A tavaly őszi eseményeket elemző szakértői bizottság nem a kormány munkaszerve. Minden érintettnek magának kell eldöntenie tehát, hogy megfontolja-e a szakértők rá vonatkozó javaslatait vagy sem. A kormány ennek megfelelően jár el, írja a Kormányszóvivői Iroda 16:32-es bejegyzésünkben említett kérdésre. (OS)
  • Szájer József európai parlamenti képviselő levelet írt Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynak, amelyben megnevezi a február 2-i Kossuth téri kordonbontásban részt vett EP-képviselőket. A "levél azért íródott, hogy második nekifutásra teljesíteni tudják a Kossuth téri, a polgárok szabadságjogait korlátozó kordon lebontásával kapcsolatos feljelentést". A szövegben Barsiné Pataky Etelka, Becsey Zsolt, Gyürk András, Őry Csaba és Szájer József neve szerepel. (MTI)
  • A Fidesz szerint súlyos politikai elfogultság jellemzi a Gönczöl-bizottság jelentését. Erről Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint jelentésben a kormány kommunikációja köszön vissza az ellenzék megítélésében és a miniszterelnök őszödi beszédének vonatkozásában is. Balog Zoltán kifogásolta, hogy jelentés nem állapít meg konkrét felelősöket. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Vitatkozik Sólyom és a kormány

    Az államfő szerint az őt is kritizáló Gönczöl- bizottság a kormány szerve, a kormány viszont azt mondja: a szakértők teljesen függetlenül vizsgálódtak.