Ez a poszt a következő Percről percre része:

Tüntetések a Kossuth téren

    Fontosabb részletek:

  • A Fidesz-frakció péntek délelőtt elbontotta a kordont a Parlamentnél, amit a rendőrök visszaállítottak
  • A kormány szerint az ellenzéki honatyák törvénysértést követtek el
  • A fideszes képviselők vállalják a jogi következményeket
  • A kisebb spontán tüntetéseket a rendőrség nagy erőkkel feloszlatja
  • Húsz ember ellen folyik eljárás

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A rendőrség este tíz óra után húsz tüntetőt kiszorított a Kossuth térről. Félszáz rendőr a Nádor utca irányába, egészen a Garibaldi utcáig tolta az éneklő és kormányellenes jelszavakat kiabáló embereket. A rendőrök nem sokkal később visszavonultak a Kossuth téri kordonok elé, a demonstrálók tízméteres távolságban követték őket vissza a térre.
  • Éjjel negyed tizenkettő körül az utolsó tüntetők is elszállingóztak a parlament környéki utcákból, a rendőrök visszavonultak a kettős kordon mögé. (MTI)
  • Vasárnap délelőtt egy-két tucat fős spontán tüntetés kezdődött a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán. A jelenlévők akkor mentek át a túloldalról, amikor látták, hogy a rendőrök leállítják, és igazoltatják egy, az Alkotmány utcába beforduló gépkocsi vezetőjét. A járművön egy nemzeti színű és egy árpádsávos zászló volt. Rövid idő múlva a tüntetők átmentek a Kossuth téri kordonhoz. (MTI)
  • Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint Hiller István, az MSZP elnöke, és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető "bűnrészességet vállalt" a kormány és a rendőrség magatartásával, mivel elutasították az ellenzéki politikus levelében megfogalmazott követelést, hogy pártjuk lépjen fel a Kossuth téri "vasfüggöny" felszámolásáért. Szájer József vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Kossuth téren, Balsai István fideszes országgyűlési képviselővel, a kordonon keresztül, mivel az őrség közlése szerint utasításuk értelmében ezen a napon nem érvényesek az állandó sajtóbelépők. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Fodor Gábor: Le kell bontani a kordont!

    A SZDSZ-es politikus szerint a jelenlegi helyzetben a kormányoldal felelõssége nagyobb, ezért arra kéri a rendvédelmi minisztert, hogy intézkedjen „a népszuverenitás háza és a nép közé emelt" korlátok elbontásáról.
  • A Munkáspárt 2006 elhatárolódik Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt veeztőjének nyilatkozatától, amelyben a politikus védelmébe vette a Kosstuh téri kordon lebontását. "Mivel a Munkáspárt 2006-ot még ma is sokan összekeverik a Thürmer vezette Magyar Kommunista Munkáspárttal, szükségesnek tartjuk megismételni és megerősíteni a Fidesz rendbontó provokációját elítélő állásfoglalásunkat" - olvasható közleményükben. (MTI)
  • Vasárnap dél előtt a kordonhoz láncolta magát a Kossuth téri mozgalom két tagja, Molnár Tamás és Gonda László. A láncokat lakattal fogták össze, a kulcsot pedig a szennyvízcsatornába dobták. A rendőrök elvágták a láncokat, majd a két férfit egy rabomobillal elszállították. (Hír tv)
  • Szájer József, fideszes európai parlamenti (EP) képviselő az Országház parkolójában akarta megtartani sajtótájékoztatóját, de erre nem adott engedélyt a Kossuth téri biztosítást irányító rendőrparancsnok. Szájer szerint a szabad gyülekezés joga mellett a sajtószabadságot is korlátozza a rendőrség. Hivatkozott Gergényi Péter levelére, amely szerint a kordont a képviselők biztonsága érdekében tartják fenn. Mint mondta, vasárnap délelőtt a társaságában megjelent Balsai István volt az egyetlen képviselő a házban, aki viszont nem igényelte a több száz rendőr védelmét. (Hír Tv)


    Szájer József és Balsai István sajtótájékoztatója
  • A fideszes politikusok most pont arra kérik a kormányt, amihez nagyon hasonló helyzetből ők maguk csináltak botrányt néhány hónappal ezelőtt, válaszolt Szájer József sajtótájékoztatójára Bárándy Gergely az MSZP-frakció nevében. Emlékeztetett rá: a Fidesz néhány hónappal ezelőtt durva beavatkozásnak minősítette, hogy a rendészeti miniszter hivatalos levélben kérte a bíróságokat, gyorsítsák meg bizonyos ügyekben az eljárást. A miniszternek alapvetően felügyeleti és nem irányítási jogköre van a rendőrség felett - hívta fel a figyelmet Bárándy Gergely. A szocialista politikus szerint el lehet gondolkodni azon, hogy a Parlament körüli kordon fenntartása indokolt-e. (MTI)
  • Összesen tizenhét embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren történtek miatt. Vasárnap három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth térről, kettejüket azért, mert a kordonhoz láncolták magukat - mondta Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Pénteken este egy, szombaton 13 embert állítottak elő a rendőrök. A szombaton előállítottak közül kettőt garázdaság miatt őrizetbe is vettek, tíz ember ellen rendzavarás miatt folyik eljárás. Egy ember nem igazolta magát, róla később kiderült, hogy más bűncselekmény miatt körözték. (MTI)
  • Száz-százötven rendőrből álló sorfal indult meg néhány tucat ácsorgó tüntető ellen a Kossuth téren - jelentette a helyszínről tudósítónk. A tüntetők a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt állnak, s a rendőrök néhány embert kiemelt közülük. A villamos és a troli nem jár.
  • Vasárnap délután fél négykor ismét kiürítette a rendőrség a Parlament előtti Kossuth teret. A rendőrsorfal a Nádor utca irányába terelte az embereket, akik közben "ÁVH", "ÁVH", "Hazaárulók" felkiáltásokkal tiltakoztak, néhányan a Himnuszt énekelték. Az akciót után a rendőrök visszavonultak a kordonok mögé, a demonstrálók pedig visszasétáltak a Kossuth térre.
  • Becslések szerint 400-500 rendőrt vontak össze a Kossuth tér környékén. Az autóbuszok felirataiból arra lehet következtetni, hogy vidékről, így a Dunántúlról és a Dél-Alföldről is csoportosítottak át rendőröket a fővárosba. A Kossuth tértől nem messze lévő Szabadság téren is rendőröket látni, csakúgy, mint a környező utcákban. (MTI)


  • A Néprajzi Múzeumból kilépő tudósítónk rendőrsorfallal találta szembe magát, a rendőrök az elmúlt egy orában ismét oszlatták a pár tucatnyi tüntetőt. A rendőrök már visszavonultak a kordon mögé. A néprajzi múzeum sarkánál hárman hőzöngtek, a tér túloldalán, a Vértanúk terénél 15-20-an. A villamosközlekedés a kordon felszámolása után azonnal helyreállt.
  • Mintegy száz rendőr sorfalalt alkotva terelt ki pár tucatnyi tüntetőt a Kossuth térről este hétkor. A rendőrök azokat az embereket szorították ki, akik az egy órával korábbi akciót követően visszaszivárogtak a térre. (MTI)
  • Csupán 10-12 demonstráló maradt este kilencre a Kossuth téren. Vasárnap, a csaknem óránként megismételt oszlatások során hat embert állítottak elő, így a kordon pénteki lebontása és visszaépítése óta előállítottak száma húszra nőtt. A szombaton előállítottak közül kettőt garázdaság miatt őrizetbe is vettek, tíz ember ellen rendzavarás szabálysértése miatt folyik eljárás. (MTI; Hír tv)
  • cikkünk a témában:

    Utcai zavargásoktól tart a magyar

    A teljes politikai elitet felelősnek tartja a Kossuth téren kialakult helyzetért a magyar lakosság többsége. A kordonbontást többen utasítják el, mint ahányan támogatják, és minden hetedik magyar zavargásokra számít.
  • Ma 14 órakor ötpárti egyeztetést tartanak a Parlamentben a Kossuth téri kordonról. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arra kéri Szili Katalin házelnököt, hogy hívja meg Petrétei József rendészeti minisztert is a találkozóra. Répássy azt javasolja, hogy "a képviselőcsoportok vezetői nyilvánítsák ki a miniszternek a biztosítási intézkedés megszüntetésére vonatkozó akaratukat". (MTI)
  • Orbán Viktor hosszabb szünet után ismét hozzáfogott, hogy polgári engedetlenségi akcióval kérdésessé tegye a Gyurcsány-kormány legitimitását - írja elemzésében a Neue Zürcher Zeitung. A svájci lap szerint viszont a magyarok egészen nyilvánvalóan nem készek arra, hogy utcai akciókkal ostromolják a kormányt. Lehetséges az is - véli a cikk írója, hogy az ilyen akciókkal Orbán a párton belüli ellenfeleit akarja pórázon tartani.
  • cikkünk a témában:

    Feljelentették a kordonbontó képviselőket

    Eláraszthatják a bíróságot a kordonbontás miatt indított ügyek, százötvenketten állhatnak bíróság elé.
  • Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek a szocialisták, jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután az MSZP-frakció ülést tartott. Intenzív évünk lesz, mondt a a miniszterelnök, aki „fényt lát a kiigazítási politika végén”. Tudósítónk szerint nagy riadalmat okozott, hogy a frakcióülés elején füstölni kezdett az egyik lámpa. Lendvai Ildikó frakcióvezető arról beszélt, hogy a fideszesek pénteken előre megfontolt szándékkal szegték meg esküjüket, és ezt az MSZP-frakció egységesen elítélte.
  • Hermetikusan lezárták a Képviselői Irodaház II. emeletét, a lépcsők kijáratait nem lehet használni, a lift sem áll meg. Úgy tudjuk, a szocialista frakció tagjait svédasztalos ebéd várja a lezárt szinten, ezért nem mehet be oda bárki.
  • Hétfőn délután 2 órakor megkezdődött az ötpárti egyeztetés. Szili Katalin házelnök irodájában a Fidesztől Répássy Róbert, a KDNP-től Latorcai János, az SZDSZ-től Kuncze Gábor, az MSZP-től Göndör István, az MDF-től Herényi Károly vesz részt a megbeszélésen. Az egyeztetés témája a tavaszi ülésszak előkészítése.
  • Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn levélben tájékoztatta az Európai Parlament elnökét, az Európai Unió soros elnökét, valamint az Európai Bizottság Szabadság, Biztonság és Igazságosság témáért felelős biztosát a Parlament előtt pénteken történt kordonbontásról. A levélben a miniszter felidézi: pénteken az Országgyűlés néhány tagja és az Európai Parlament képviselői közül is páran a Parlament előtti téren "olyan cselekedetet követtek el, amellyel a fennálló jogszabályok szándékos megsértését követték el, és a közrendet fenntartó rendőröket tudatosan provokálták". "E cselekmény résztvevői az akció közben is kinyilvánították, hogy tisztában vannak cselekedetük súlyával, vagyis a Magyar Köztársaság demokratikus rendjének megsértésével. A magyar kormány meggyőződése, hogy ilyen akciók megkérdőjelezik a politikai magatartás alapszabályait egy demokratikus társadalomban, és komoly kétségeket támasztanak a demokrácia ilyen jellegű gyakorlásával szemben" - szögezte le a miniszter a levélben. (MTI)
  • Az MSZP kedden országgyűlési határozati javaslatot nyújt be, és annak megtárgyalását kéri a rendkívüli ülésen, mondta Lendvai Ildikó frkacióvezető a képviselőcsoport ülése után. Az országgyűlési határozati javaslat tartalmazza, hogy a képviselők tudomásul veszik azt, amire képviselői esküjük kötelezi őket, azaz, a Magyar Köztársaság minden jogszabályát, válogatás nélkül, betartják. (MTI)
  • Göncz Kinga külügyminiszter és Szetey Gábor, a kormány személyügyi államtitkára is bement a Szily Katalin házelnöknél 2 órakor kezdődő ötpárti egyeztetésre, jelentette tudósítónk.
  • cikkünk a témában:

    Orbánék titokban szerelkeztek fel csavarkulcsokkal

    A Brüsszelből hazalátogató Szájer volt az ötletgazda, de Orbán látta meg a mindentvivő szimbolikus ügyet, Kövér, Varga, Szijjártó és Navracsics pedig művezető lett.
  • cikkünk a témában:

    Játszóteret csinálna Rogán a Kossuth térből

    A tér tulajdonjogára az V. kerület és a mélygarázst akaró Parlament is igényt tart.
  • A nemzetbiztonsági kabinet ülésének összehívását kezdeményezi Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, aki a soron kívüli ülésen tájékoztatja majd a testületi tagokat azokról az információkról, amelyek továbbra is indokolják a Kossuth téren elhelyezett kordon fenntartását, közölte a Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hétfőn. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy 2006. október 23. és 2007. február 4. között országosan 1939 tömegrendezvényt tartottak országszerte, és ezek 250 millió forint többletköltséget jelentettek a rendőrségnek.(MTI)
  • Az MSZP kedden reggel jelöli meg, hogy mikor szeretne rendkívüli parlamenti ülést a Fidesz pénteki kordonbontó akciója miatt. A házelnöknél folítatott ötpárti találkozó után az is kiderült, hogy Szili Katalin kedden reggel az ÁSZ elnökének levelet ír, hogy a képviselői költségtérítéses rendszerrel kapcsolatos aggályok megfelelően rendeződjenek.