Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Vita miatt halasztotta el a kormány a döntést a kórházakról

2006.11.15. 16:58
A várakozásokkal ellentétben a kormány szerdán mégsem döntött a hazai kórházszerkezet átalakításáról. Információink szerint a vita arról alakult ki, hogy a kórházak egy részét leépítésre és változtatásra kényszerítő új finanszírozási rendszer 2007 júliusa helyett már januártól életbe lépjen.

Sokak meglepetésére szerdán nem jelent meg Molnár Lajos egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy beszámoljon a kormány döntéséről az úgynevezett kórházfejlesztési törvényről.

Ágyak szűnnek meg és alakulnak át

Az elképzelések szerint jövőre az eddigi 60 ezerből 9 ezer aktív ágyat szüntetne meg a kormány, s körülbelül ugyanennyit ápolásra és rehabilitációra alakítana át.

Mintegy 50 jól felszerelt úgynevezett súlyponti kórházat jelölnének ki. Ezeknek a regionális alapon kijelölt kórházaknak 50 kilométeren belül mindenki számára elérhetőnek kell lennie, s teljesíteniük kell a magas színvonalú sürgősségi és szakellátást. A súlyponti kórházak ehhez a feladathoz megkapják az egészségbiztosítótól a szükséges pénzt.

Még egyszer nekifutnak

A többi kórháznak viszont a fennmaradó OEP-által finanszírozott ágyszámokon kellene osztoznia. Ez a kis kórházak esetében egyes aktív fekvőbeteg ellátó osztályok megszüntetését és a krónikus betegeket ápoló osztályok bővítését jelentheti.

Mint Danks Emese kormányszóvivő elmondta, néhány alapkérdésben sikerült megállapodni, de a kórházi kapacitások átalakítása a kormányülésen is vitákat váltott ki. Ebben az érzékeny kérdésben a kormány a lehető legjobb döntést akarja meghozni, ezért csütörtökön a magyar-román közös kormányülés után ismét összeül a kabinet. A döntésről Molnár Lajos egészségügyi miniszter pénteken számol be – mondta Danks Emese.

Vita a finanszírozásról

Információink szerint a döntés nem elsősorban amiatt maradt el, hogy húzozkodás indult volna el arról, mely kórházak kerüljenek kiemelt szerepbe. Úgy tudjuk, financiális okok állnak a háttérben.

A kormányülésen vita alakult ki arról, hogy az új finanszírozási rendszer ne 2007. július elsejétől, hanem már januártól lépjen életbe. Kérdéses azonban, hogy ilyen rövid idő alatt levezényelhető-e ez a hazai kórházszerkezetet alapjaiban átalakító folyamat.

Mikola örül

Mikola István, az országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke üdvözölte a döntést. Mint mondta: igen nagy társadalmi vitát indukált a súlyponti kórházak kijelölése és az aktív betegágyaknak közel 18 ezerrel való csökkentése. A politikus szerint most talán mód nyílik szakmai egyeztetésre, a tervezet újragondolására, amelyben a Fidesz partner lesz.

A Fidesz továbbra is az átalakítás szakmai megalapozás mellett van, amelyhez hosszabb időre van szükség, és figyelembe kell venni az egyes régiók népegészségügyi mutatóit. Mikola közölte: nem lehet egy ilyen átalakítás íróasztal mellett, pénzügyi szempontokat figyelembe véve megtervezni.