Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Rendkívüli intézkedések a Magyar Gárda perén

2008.05.18. 19:46
Vasárnap este nyolc órától hétfőn délig tilos megállni Budapesten az V. kerületben, a Markó utca mindkét oldalán a Nagy Ignác és a Bihari János utca között - tájékoztatott közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a forgalomkorlátozást a Magyar Gárda hétfőn, a Fővárosi Bíróságon folytatódó pere miatt rendelték el.

A Fővárosi Főügyészség azért kezdeményezte a Magyar Gárda megszüntetését, mert szerintük a szervezet tevékenysége ellentétes számos jogszabállyal, és sérti a cigányság emberi méltóságát az a felvonulás, amelyet a Pest megyei Tatárszentgyörgyön szerveztek 2007. december 9-én.

A gárda elleni per első tárgyalási napján, március 12-én a rendkívüli érdeklődés miatt sokan nem jutottak be a tárgyalóba. Tömegjelenetek alakultak ki a folyosón, többen pedig azt állították, hogy gárda tagjai igazoltatták a tárgyalásra érkezőket.

A hétfői tárgyalásra az elmúlt hetekben regisztrálni kellett. A bíróság tájékoztatása szerint a teremben 63 ülőhely van, csak ennyi ember mehet be. A terembe az érkezés sorrendjében, először a regisztrált újságírók, majd a szintén kötelezően regisztrált hallgatóság mehet be. Még érvényes regisztrációval rendelkezők sem léphetnek be akkor, ha a tárgyalóterem megtelik. Aki elkésik, vagy más okból nem jut be a terembe, a folyosón várakozhat.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy rendőrség fokozott ellenőrzést rendelt el az V. kerületben a tárgyalás miatt, vasárnap nulla órától hétfő éjfélig. Hétfő reggeltől pedig mind az autósok, mind a gyalogosok elől lezárják a Markó utcát a Nagy Ignác utca és a Bihari János utca közötti szakaszon.