Bernadett
0 °C
4 °C

Megint Juhász menesztését lebegtetik

2003.08.18. 10:39
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter esetleges menesztéséről cikkezik a Magyar Nemzet, jóllehet Medgyessy Péter a tavaszi kormányátalakítás után már egyértelműsítette: nem változtat a kabineten 2006-ig. Gál J. Zoltán sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az információt, Medgyessy Péter azonban úgy gondolja: Juhász a helyén van.
A lap értesülései szerint a kormánypárti politikusok közül elsősorban a koalíciós polgármesterek neheztelnek Juhász Ferenc honvédelmi miniszterre.

A polgármesterek zabosak

A honvédelmi tárca úgy döntött a laktanyabezárásokról, hogy az érintett települések nem kaptak előzetesen tájékoztatást a bezárások körülményeiről - írja a Magyar Nemzet. A laktanyabezárások több ezer ember megélhetését veszélyeztetik - teszi hozzá a lap.

Augusztus elején három szocialista országgyűlési képviselő fordult levélben a honvédelmi miniszterhez, tájékoztatást kérve a pécsi székhelyű Szigetvári Zrínyi Miklós Tüzérdandár megszüntetéséről. Szili Katalin, a Parlament elnöke, Toller László, Pécs polgármestere és Kékes Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke arra vártak választ: mikor és milyen feltételek mellett történik az alakulat megszüntetése, milyen kormányzati garanciák vehetők igénybe a foglalkoztatási problémák megoldására? Hasonló szituációval kénytelen szembenézni a szocialista vezetésű Nyíregyháza is.

Nem cáfol a kormányszóvivő

A Magyar Nemzet szerint a kormányon belül is meggyengült Juhász poziciója, amit szerintük az bizonyít, hogy a tárcák közül a HM-nek kellett a legtöbbet megtakarítania, s hogy a haderőreform-tervezetet sem fogadta még el a kabinet.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Index érdeklődésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Magyar Nemzet értesüléseit. Az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó szerint már nem is kacsa - mert az egy kis állat -, hanem egyenesen griffmadár az információ Juhász menesztéséről. "Nem vetődött fel semmilyen fórumon a miniszter esetleges távozása" - tette hozzá.

Juhász Ferenc "elkezdett egy honvédségi reformot, a honvédségi reformot végig fogja csinálni a miniszter úr, és azt gondolom, hogy ez így van helyén" - ezt már Medgyessy Péter miniszterelnök mondta. Az MTI szerint Medgyessy visszakérdezett: "Miért ne lenne töretlen a bizalmam?"

És végül megszólalt az ügyben maga az érintett is: Juhász Ferenc szerint nincs alapja a laphírnek, "ezért nem is kívánok ebben a kérdésben magyarázkodni" - mondta az MTI-nek. "A haderő-átalakítás folyamata egy sarkalatos része a kormányprogramnak, amelyet végig fogok vinni" - jelentette ki a honvédelmi miniszter, aki mindehhez hozzátette: "hála Istennek, a magyar kormány átalakításáról nem a Magyar Nemzet dönt".

A védelmi felülvizsgálat tervezetét a kormány "nem dobta vissza", hanem felhatalmazta őt arra, hogy a saját hatáskörben elvégezhető munkát kezdje meg - mondta Juhász. A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány vélhetően hamarosan tárgyal majd a feleslegessé vált honvédségi ingatlanok hasznosításáról és a leselejtezendő technikai eszközök megsemmisítéséről szóló előterjesztésről.