Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormánybúcsú: újabb 9,5 milliárdos kötelezettségvállalás

2002.05.22. 07:13
Újabb sporttal összefüggő pénzügyi kötelezettségvállasról hozott döntést legutóbbi ülésén a távozó kormány - írja a szerdai Népszabadság. Az ügyvezető kabinet nemzeti érdekekre hivatkozva adott például százmillió forintot a felsőmocsoládi sportcsarnok felépítésére. A legdrágább vállalás a Népstadion beléptetőrendszerének kialakítása négymilliárd forintért.
A kötelezettségvállalások különböző tevékenységekre, hitelösszegekre és azok járulékaira, illetve futamidőkre vonatkoznak. A végösszeg a Népszabadság összeállítása szerint 9,564 milliárd forint, a hitelből több mint ötmilliárdot meghatározott projektekre a Konzumbank folyósít. A fennmaradó összegre az Államadósság Kezelő Központ pályázatot ír ki vagy ajánlatot kér be. Banki szakértők szerint, mivel e folyamat időigényes, valószínűleg erre is megvan már a kiválasztott pénzintézet.

Nemzeti érdek a sportcsarnoképítés?

A felsőmocsoládi sportcsarnok építésére százmillió forintot fordít a kabinet, mert indoklása szerint ennek elkészülte "nemzeti érdek". A Magyar Sport Házára, mely a Népstadion területén épül fel, 1,6 milliárd forintos hitelt és annak járulékait szánnak, hogy "méltó helyszínt" biztosítsanak a sportigazgatás szerveinek működéséhez. Az indoklás szerint ez a magyar sportnak a sportdiplomáciában való eredményes részvételét, és a 2012-es olimpiai pályázat előkészítését is szolgálja. A Balatoni uszoda (210 millió) esetében nemzeti cél "a stratégiailag állami tulajdonban lévő nemzeti uszodák részévé tenni, amely az olimpiai centrumok egyike lehet".

A legdrágább projekt négymilliárd forintos kötelezettségvállalással jár és a Népstadion beléptetőrendszeréhez kapcsolódik. A papírmunkát több más esethez hasonlóan ennél az ügyletnél is a Sportfólió Kft. intézi.

Burány: minden kései döntést megvizsgálunk

Az ügyről A Népszabadságnak nyilatkozva Burány Sándor, a Medgyessy-kormány kijelölt pénzügyminisztériumi politikai államtitkára kijelentette: a távozó kormány felelőtlen költekezésével veszélyezteti a jóléti rendszerváltás programját, márpedig az új kabinet ezt a programot kívánja végrehajtani. Ezért megfogják vizsgálni mindazokat a kormánydöntéseket, amelyek a kormány választási veresége után születtek. "Demokratikus jogállamban egyébként példátlan, hogy a hivatalban lévő kormány utolsó óráiban minden eszközzel megkísérelje szűkíteni a következő kormányzat mozgásterét" - fogalmazott a napilapnak a politikus.