Béla
13 °C
27 °C

Júniusra uniós csatlakozási időpontot ígértek Kovácsnak

2001.03.28. 15:09
A svéd soros uniós elnökséget lezáró júniusi göteborgi csúcstalálkozón várhatóan meghatározzák a bővítés első körének időpontját. Erről a közösség elnöki tisztét fél évig betöltő Svédország miniszterelnöke, Göran Persson tájékoztatta a skandináv országban tárgyaló Kovács Lászlót - közölte az Indexnek adott exkluzív telefonos interjújában az MSZP első embere. Mindeközben itthon folytatódnak a találgatások a szocialista kormányfőjelölt személyével kapcsolatban. A frakció monstre üléssorozaton vitatta meg a lehetséges jelölteket, de - Nagy Sándor szavai szerint - új név nem hangzott el.
Várhatóan meghatározzák az uniós bővítés első körének időpontját a júniusi, göteborgi csúcstalálkozón, amely a svéd soros elnökséget zárja majd. Erről a közösség elnöki tisztét fél évig betöltő Svédország miniszterelnöke, Göran Persson tájékoztatta a skandináv országban tárgyaló Kovács Lászlót.

Az MSZP elnöke nemcsak Stockholmban tartózkodott, hanem egy napot eltöltött Helsinkiben is, ahol tárgyalt Tarja Halonen finn köztársasági elnökkel.

Kezeljék differenciáltan a csatlakozásra várókat!

Kovács László két dolgot hangsúlyozott megbeszélésein: sürgette Magyarország mielőbbi csatlakozását a közösséghez, ennek érdekében pedig szorgalmazta a belépésre váró országok felkészültség és teljesítmény szerinti differenciálását. Hangsúlyozta, az újonnan csatlakozóknak is ugyanolyan jogokat kell élvezniük, mint az alapítóknak és a korábban taggá válóknak. Magyarország és az új tagok számára nem elfogadható egyfajta másodosztályú tagság - mondta. Kovács skandináv tárgyalópartnerei egyetértettek a csatlakozás folyamatának felgyorsításával és a belépésre váró országok differenciált kezelésével is.

A pártelnök ugyanakkor hozzátette, hogy a skandináv országok vezetői hangsúlyozták: Magyarországnak komolyan kell vennie az Európai Bizottság országjelentéseiben szereplő kritikákat, mert ellenkező esetben kedvezőtlenné válhat az ország korábbi pozitív megítélése, mint az történt Csehországgal is.

Elégedetlenek a magyarországi szociális párbeszéddel

A szocialisták elnöke mindkét országban tárgyalt párt- és szakszervezeti vezetőkkel is, valamint munkaadói érdekképviseletekkel. Szakszervezeti vezetők az MSZP első emberének a magyarországi szociális párbeszéd hiányára utalva elmondták: míg Magyarország megfelel az uniós követelményeknek, az egyeztetéstől elzárkózó magyar kormány nem.

Szocialista miniszterelnök-jelölt júniusban?
A frakció az elmúlt két napban összesen hét órán át ülésezett, de egyetlen olyan név sem hangzott el a miniszterelnöki jelölés kapcsán, amit a sajtó még nem emlegetett volna - mondta tájékoztatóján Nagy Sándor, a párt képviselőcsoportjának vezetője, szerdán. Nagy hozzátette: "többen alkalmasak lennének arra, hogy miniszterelnök-jelöltek legyenek, de csak egyvalakivel lehet nyerni". A monstre üléssorozat után nem nevezett meg egyetlen jelöltet sem a képviselőcsoport vezetője. Sőt, cáfolta azokat a lapértesüléseket, melyek szerint a párt szocialista platformja (amit Nagy Sándor vezet) felvette a kapcsolatot Németh Miklóssal, akit egyes szocialista körökben szívesen látnának kormányfőjelöltként.

Egyes vélekedések szerint a frakcióban volt olyan javaslat, miszerint a nyár eleji kongresszuson már csak egy jelölt maradjon versenyben a posztért, ezt azonban Nagy nem erősítette meg. Mint fogalmazott: "nem a paprikás krumpli receptjét kell nyilvánosságra hozni, hanem a kész ételt".

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök-jelölt megnevezésekor elkészítik-e a párt országos választási listáját is, a frakcióvezető kitérő választ adott. Mint Nagy elmondta, az alapszabály elvileg nem engedi, hogy szétválasszák a listát és a jelöltet, de "ez nem annyira szigorú", ezért ők arra kérik az országos választmányt, hogy szombati ülésén vitassa meg: csak a kormányfőjelölt személyében hozzanak döntést a küldöttek júniusban. Nagy Sándor újságírói kérdésre tréfásan megjegyezte: "A pártban mindenki biztos abban, hogy Orbán Viktor nem lesz miniszterelnök-jelölt".

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft