Valér
4 °C
8 °C

Kövér: Nincs ok az optimizmusra

2003.01.31. 20:33
"Medgyessy Pétert nem számítva, aki lebarnulva, kipihenve visszatért a Karib-tengerről, nincs olyan állampolgára az országnak, akinek lenne oka az optimizmusra" - véli Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke pénteken. Kövér László álláspontja szerint a kormánynak nincs semmilyen programja, koncepciója, elképzelése a jövőre nézve. Rég nem hallott és senkinek sem hiányzó hang szólalt meg újra, Kövér Lászlóé - reagált Kövér kijelentéseire a Magyar Szocialista Párt sajtóirodája.
Kövér László megítélése szerint a kormány első teljes évének első hónapjából már kirajzolódik, hogy milyen esztendőre számíthatunk. - Eszerint bátran kijelenthetjük, hogy Medgyessy Pétert nem számítva, aki lebarnulva, kipihenve visszatért a Karib-tengerről, nincs olyan állampolgára az országnak, akinek lenne oka az optimizmusra - mondta Fidesz országos választmányának elnöke pénteken Kaposváron sajtóbeszélgetésen.

"Inkább árt, mint használ"

Szavai szerint egyetlen olyan dimenziója sincs az életnek, egyetlen egy olyan folyamat sincs, amely ne lassult volna le, ne tört volna meg azok közül, amelyek az előző kormányzati ciklusban jó irányba vitték az országot. - Az előző fél év azzal ment el, hogy a kormány kampányolt, illetve szétosztotta azt a 320 milliárd forintot, amit a kasszában talált az előző kormány gazdaságpolitikájának jóvoltából, ám a pénz elfogyott, és most kellene hogy kiderüljön, hogy a kormány mit akar az országgal - fogalmazott a politikus.

Kövér László álláspontja szerint a kormánynak nincs semmilyen programja, koncepciója, elképzelése a jövőre nézve. - Vagy ha van, mint például az oktatási szférában - legyen szó a zseniális reformelképzelésekről, mint a bukás eltörlésének lehetősége, vagy a drogtörvény módosítása, ami érinti az iskolák működését is - akkor jobb lenne, hanem lenne, mert az is inkább árt, mint használ - fűzte hozzá.

Külső tényezők

A politikus hangsúlyozta: az inflációt messze meghaladó áremelésektől sem lehet eltekinteni, amelyek különösen nyugdíjasokat és a szegényebb családokat érintik. - A gázáremelés a háromszorosa a tervezett inflációnak, a villamos-energia emelése a kétszerese, és az utóbbi napokban az is kiderült, szó sincs arról, hogy gyógyszeráremelés az infláció mértékével lenne azonos - mondta Kövér László. Hozzátette: emellé társulnak a sorozatos elbocsátások, amelyek eredményeképpen a munkanélküliség - amely a polgári kormány 4 éve alatt 8,7 százalékról 5,6 százalékra csökkent - ma ismét 6 százalék körüli, s jelenleg körülbelül 20 ezerrel több a munkanélküliek száma, mint a kormányváltáskor.

Kövér László szavai szerint az a legszomorúbb, és ez egyben jellemzi a kormány eddigi működését, hogy "ahelyett, hogy értelmes, világos koncepciókkal állnának elő, külső tényezőkben - ki másban mint politikai ellenfeleikben - lelik meg a nehézségek magyarázatát".

"A Fidesz komoly bajban van"

Rég nem hallott és senkinek sem hiányzó hang szólalt meg újra, Kövér Lászlóé - reagált a Magyar Szocialista Párt sajtóirodája péntek este közleményben a Fidesz választmányi elnökének kijelentéseire. Az MSZP szerint Kövér László "szavaiból kiderül, hogy a Fidesz komoly bajban van". - Nem tud mit kezdeni a mindinkább megnyugvó társadalommal, kétségbeesetten próbálja újra felszítani a feszültséget - fogalmaz a közlemény. Hozzáte szi: "csalódottan látják a közvélemény-kutatási adatokat, a kormány és a szocialisták magas támogatottságát".

- Hamis adatokkal próbálják kétségbe vonni a kormánypolitika eredményeit, a társadalmi, illetve területi különbségek mérséklésére, az esélyteremtésre, a gazdaság versenyképességének fokozására és a munkahelyteremtésre tett intézkedések kedvezo hatását - hangsúlyozza az MSZP. A közlemény szerint "a Fidesz bukott politikusai jobban tennék, ha a kudarcot vallott egészpályás letámadás helyett energiájukat az ország elott álló legfontosabb feladat megoldására, az Európai Unióhoz történo csatlakozás elokészítésére, és az errol szóló népszavazás sikerének biztosítására fordítanák". Kövér László Kaposváron úgy vélte, hogy "nincs olyan állampolgára az országnak, akinek lenne oka az optimizmusra