Ödön
2 °C
11 °C

Olaj lenne a tűzre a magyar radikálisok pozsonyi tüntetése

2006.09.05. 15:05
Ján Kubis szlovák külügyminiszter szerint elérkezett a szlovák-magyar történelmi megbékélés pillanata, végleg le kéne tudni a félreértéseket. Tom Lantos úgy véli, a felelősség Szlovákiát terheli, és mérlegeli, hogy az amerikai kongresszus elé terjessze-e a Ján Slota pártjának kormányra kerülését elítélő határozati javaslatot. Ismeretlenek közben letépték Rimaszombat magyar nyelvű helységnévtábláit.

El kellene töprengeni azon, vajon nem jött-e el a német-francia, majd a német-cseh mintára kivitelezhető magyar-szlovák történelmi megbékélés ideje, mondta a pozsonyi Pravdának adott interjújában kedden Ján Kubis szlovák külügyminiszter, aki a visegrádi országok külügyminisztereinek keddi találkozója után kétoldalú megbeszélést folytat Pozsonyban Göncz Kinga külügyminiszterrel.

Közös nyilatkozat
A Fidesz Ifjúsági Tagozata közös nyilatkozatot írt alá a Magyar Koalíciós Párt Ifjúsági csoportjával és a szlovák ODM - Polgári-demokrata Ifjúság szervezet vezetőivel. Az Indexhez eljuttatott nyilatkozatban, amelyet Loppert Dániel, a tagozat vezetője írt alá, egységes fellépést sürgetnek az új szlovák kormány megalakulása óta elszaporodott magyarellenes inzultusok és cselekmények ügyében. "E jelenségekért viselt felelősségben nemcsak a szélsőséges Ján Slota vezette SNS párt, de a jelenlegi szlovák kormánykoalíció másik két tagja és vezetőik is osztoznak. Világos ugyanakkor, hogy Slota és Meciar pártjára a Szlovákiában választójoggal rendelkezők alig tíz százaléka szavazott" - áll a nyilatkozatban, amely a szlovák bűnüldöző hatóságok gyors fellépését, és az igazságszolgáltatás szigorú ítélkezését követeli.

Kubis szerint épp ez a megbékélés lenne "a puzzle hiányzó eleme, amely végérvényesen segítene eltávolítani a félreértéseket". A külügyminiszter szerint "egyszerűen tudomásul kell venni, hogy itt a Szlovák Köztársaság a jövőben is létezni fog, s akik a létezését bármely irányból és bárhol igyekeznek megkérdőjelezni, azokat a társadalom peremére kellene szorítani."

Kubis: Zéró tolerancia

Kubis "tényként kezeli", hogy a szélsőséges magatartásáról elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) a kormánykoalíció tagja, programját sem tartja szélsőségesnek. A szlovák diplomácia vezetője a jelenlegi "pengeváltásokat nem csupán Ján Slota holmi kijelentéseinek kérdéseként látja, mert "a kérdések és problémák annál nagyobb komplexumáról van szó, mintsem a szlovákiai politika egyik képviselőjének kijelentéseiről". Kubis ismét hitet tett a szélsőségesekkel és a nemzeti kisebbségekkel összeférhetetlen magatartást tanúsító erőkkel szembeni "zéró tolerancia" elve mellett.

A lap szerint olaj lesz a tűzre, ha a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a tervei szerint tüntetni érkezne Pozsonyba. A miniszter erre azt válaszolta, hogyha a HVIM, vagy a hasonlóan szélsőséges irredenta mozgalmak mégis elszánják magukat erre, akkor a szlovákiai közrend fenntartására hivatott erők "korrekt módon, de törvényes keretek között" lépnek majd fel. Kubis örömét fejezte ki, hogy a civil társadalom Szlovákiában és Magyarországon egyként felemelte a szavát" a szélsőséges megnyilvánulások ellen.

Lantos: Szlovákia a felelős

A felelősség teljes egészében Szlovákiát terheli az ott kialakult magyarellenes incidensekért, mondta Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja kedden Budapesten. Szerinte a XXI. században a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő. Pozsonyban elmondtam Robert Fico miniszterelnöknek, ne csodálkozzon az elítélő nemzetközi reakciókon, mert az ő döntése volt, hogy bevette a kormánykoalícióba az ultranacionalista, magyarellenes nyilatkozatokat megfogalmazó Ján Slota pártját, jelentette ki a magyar származású demokrata párti képviselő.

Tom Lantos elmondta azt is, hogy a jövő hét közepén dönti el, beterjeszt-e az amerikai kongresszus elé egy olyan határozati javaslatot, amely elítélné a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra kerülését. Emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt ő maga szorgalmazta a Jörg Haider pártjának kormányra kerülése miatt az Ausztriát elítélő határozat elfogadását is.

Lantos üdvözölte, hogy tárgyalópartnerei hétfőn Pozsonyban arról biztosították, a nulla tolerancia elvét alkalmazzák a gyűlöletkeltés ellen. Tűrhetetlennek nevezte a Magyarországon tapasztalható futballhuliganizmust, az ahhoz köthető szlovákellenes és antiszemita megnyilvánulásokat is.

Az ostobaság mindenütt jelen van

Szlovákiában ismeretlenek letépték a Gömör központjának számító Rimaszombat (Rimavská Sobota) magyar nyelvű helységnévtábláit. A besztercebányai (Banská Bystrica) kerületi rendőrfőkapitányság szóvivője a SITA hírügynökség keddi jelentése szerint azt mondta, hogy az ügyben a rendőrség nem kapott bejelentést.

Ladislav Hladovec, a régió közútjait karbantartó felügyelet vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a bűncselekmény összefügghet a Szlovákiában kialakult kisebbségellenes közhangulattal, mert korábban ilyen jellegű bűncselekmények csak elvétve fordultak elő, most azonban egyre gyakoribbak. Jelezte, a felügyelet az alumíniumból készült helységnévtáblákat a közeljövőben műanyagból készült táblákkal pótolja, hogy azok ne essenek a hulladékfémet értékesítők zsákmányává.

Stefan Cifrus rimaszombati polgármester a hírügynökségnek azt mondta, a nemzetiségek elleni jelenségek nem Rimaszombatban, hanem másutt nyilvánulnak meg. "Ennek a városnak e pillanatban sokkal súlyosabb problémái vannak: a vállalkozók kivonulnak, miközben a város lakóinak sorsát a munkanélküliség gondja keseríti, miközben a kormány nemzetiségi problémákkal kénytelen foglalkozni."

A polgármester "az események következtében megnyilvánuló közönséges emberi ostobasággal" magyarázza a történteket. "A magyarok és a szlovákok itt jól tudnak együtt élni, az ostobaság azonban a világon mindenütt jelen van" – mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?