Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kupa Mihály Polt Péter elmozdítására buzdít

2003.11.04. 15:35
A Centrum Párt elnöke szerint meginoghat az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom, ha a legfőbb ügyész sokadszori parlamentbeli leszavazása után sem mond le. Polt Péter magatartása miatt Kupa Mihály azt javasolja, hogy a kormányoldal módosítsa az ügyészségről szóló törvényt, mert akkor a legfőbb ügyész 50 százalék plusz egy szavazattal is felmenthető volna bizalmatlanság címén.
A Centrum vezetője úgy véli, hogy a politikusok a politikai csatározásokban megkérdőjelezik az igazságszolgáltatási intézmények működésének hitelességét, és ezzel megingatják az állampolgároknak az igazságszolgáltatásba vetett hitét is.

Meg lehet oldani

Kupa Mihály keddi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az ügyészség vezetőjének magatartása tovább növeli az igazságszolgáltatásba vetett bizalom megingását. Kupa szerint ugyanis ront a helyzeten, hogy Polt Péter változatlanul a helyén marad és nem mond le, noha megbízója, vagyis az Országgyűlés nyolcszori leszavazással megvonta tőle a bizalmat. A társadalmi berendezkedés bármely szintjén, ha a megbízó a megbízottal szemben a bizalmát elveszíti, annak egyenes következménye kell legyen a közöttük lévő megbízási viszony megszűnése, vélekedett a Centrum elnöke.

Az egykori pénzügyminiszter szerint a kormánypártok úgy oldhatnák meg az elhúzódó problémát, ha 50 százalék plusz egy szavazattal módosítják az 1997-es törvényt. A törvényi háttér biztosításával megoldható lenne, hogy bizalmatlanság címén fel lehessen menteni az ügyészség vezetőjét, mondta Kupa.

Leszavazva

Mint emlékezetes, a parlament legutóbb hétfőn szavazta le a kormánypárti interpellációra adott legfőbb ügyészi választ. Az összesen tizenegyszer leszavazott Polt Pétert ezúttal az Orbán-kormány idején értékesített tizenkét agrárcég ügyének vizsgálatáról kérdezték. A legfőbb ügyész az ellenzéki pártok nemszavazási akciója ellenére sem kapott bizalmat a honatyáktól. Poltot egy héttel korábban a K&H-botrány vizsgálata miatt szavazták le.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft