Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Bíróságon folytatódhat a kuratóriumügy

2003.01.24. 10:09
A fideszes delegáltak szerint megszűnt a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma elnökségének a mandátuma, míg a kormánypártiak ezt vitatják. A kuratórium megbízatása februárban járt volna le, azonban idő előtti feloszlatás esetén a tagok nem jelölhetők újra.
Nincs egyetértés a pártok között abban, hogy megszűnt vagy sem a Magyar Televízió tulajdonosi jogait gyakorló kuratórium elnöksége. A fideszes delegáltak szerint megszűnt, míg a kormánypártiak úgy vélik, hogy mandátumuk továbbra is érvényes - adja hírül a Népszabadság azok után, hogy szerdán került nyilvánosságra a Legfőbb Ügyészség álláspontja. Eszerint a testület azzal megszüntette magát, hogy a második, sikertelen elnökválasztás után nem írt ki időben újabb pályázatot.

A kurátorok úgy vélik, hogy eleget tettek a médiatörvényben vállalt kötelezettségüknek, mivel a december 5-ei sikertelen elnökválasztást követően az elnökség azzal, hogy a kiírást január 31-én jelenteti meg. A kormánypárti kurátorok az ügyészség döntését követően bírósághoz fordulnak.

A médiatörvény szerint - idézi a Népszabadság - akkor szűnik meg a kuratórium megbízatása, ha az elnökség nem tud az összes tag kétharmados többségével javaslatot tenni a műsorszolgáltató elnökének személyére, és új pályázat kiírásáról sem gondoskodik a pályázat beadási határidejétől számított harminc napon belül.

A kuratórium mandátuma februárban járt volna le, azonban idő előtti feloszlatás esetén a tagok nem jelölhetők újra.