Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Földi marsall a BKV járatain?

2006.02.17. 09:06
Leggyakrabban a buszokat és a metrókocsikat rongálják meg, de lopják a BKV tulajdonában lévő elektromos kábeleit is, ezért biztonsági őröket állítana az összes járatra a közlekedési vállalat. A budapesti székhelyű Magyar Szociális Zöld Párt egy Berta nevű kutyát indítana a XIII. kerületben, a politikusok nem nevetnek a viccesnek szánt ötleten. A Nészava úgy tudja, hogy egy francia cég már tavasztól forgalmazná az abortusztablettát.

Őröket állítana minden egyes járatára a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt., mivel az elmúlt években meghétszereződött a lopások és rongálások száma, írja a Magyar Hírlap pénteki száma. A közlekedési cég jelenleg a reggeli csúcsforgalomban részt vevő 2400 jármű töredékére tud csak biztonsági embereket küldeni, a statisztika szerint ahol nincs ilyen, ott ellopnak vagy megrongálnak mindent, 2004-ben a kár meghaladta a 780 millió forintot. Leggyakrabban a buszokat és a metrókocsikat rongálják meg, de lopják a cég elektromos kábeleit is a bennük lévő szinesfém miatt.

A közlekedési vállalat őrséget szervezett több járatra is, így biztonsági emberek utaznak a Rákoskereszttúri köztemető felé fás-bokros, elhagyott területeken keresztül zötykölődő 37-es és az 56-os villamos bizonyos kocsijaiban is, de vannak "földi marsallok" a csepeli és a szentendrei HÉV-en is. Ez a néhány ember viszont nem elegendő, igazán csak az jelentene megoldást, ha minden járatra jutna biztonsági őr. Erre azonban nincs pénze a BKV-nak, tudható meg a napilapból.
A Magyar Hírlap cikke >>>

Egyfarkú kutyát a parlamentbe?

A budapesti székhelyű Magyar Szociális Zöld Párt a szegedi Kétfarkú Kutya párt nyomdokain haladva egy Berta nevű kutyát indítana a XIII. kerületben az áprilisi országggyűlési választásokon, jelenti a Magyar Hírlap. "A kutya jelölésével is tiltakozni szeretnénk a parlamentben zajló állatságok ellen" - mondta a lapnak Tiringer László. A Polgár Tamás (Tomcat) nevével fémjelzett poénpárt egy választási szakértő szerint akár alkotmányt is sérthet ezzel a megmozdulásával, míg az angyalföldi körzetben induló politikusok szerint a viccelődők "a választókat és a választásokat veszik kutyába". Az írás a lap nyomtatott változatában olvasható.
Demokráciaellenes a Kétfarkú Kutya Párt

Áprilistól kapható lesz abortusztabletta?

Bár a gyógyszeres terhesség-megszakításhoz használt készítmény bevezetésének időpontja több tényezőtől is függ, a Népszava információi a francia gyártó nyitott a magyarországi megjelenésre. A lap úgy tudja, hogy az illetékesek egyelőre háttértárgyalásokat folytatnak a sok vitát és tiltakozást kiváltó abortusztabletta gyártójával. A cég ugyanis nem rendelkezik a szükséges európai forgalomba hozatali engedéllyel, így annak nemzeti "változatát" kell kérelmeznie az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél, ahhoz, hogy Magyarországon is forgalmazhassák terméküket.

A gyógyszeres terhesség-megszakítást, mint eljárást 2005 nyarán engedélyezte az egészségügyi miniszter, a bevezetésre azonban a minisztérium nincs hatással, arról egyedül a cég dönt, hogy belép-e a magyar piacra, írja a Népszava, hozzátéve, hogy üzleti szempontból mindenképp a bevezetés mellet szól, hogy hazánkban évente ötször-tízszer több abortuszt végeznek, mint Nyugat-Európában.
A Népszava cikke >>>