Orbán
16 °C
26 °C

'Alcsút csoport Lakitelek fedőnéven'

2004.06.25. 07:57
Csapody Miklós szerint Orbán Viktor azt ígérte a demokrata fórumos tizenhármaknak, hogy egyéniben indítják őket két év múlva a parlamenti választáson. Az MDF-es politikus a 13 frakciótag Lakitelek Munkacsoportját csak Alcsút Munkacsoportnak aposztrofálja, s állítja, nem baj, ami történt, mert most kezdődött el a megtisztulás.
Csapody szerint frakciója hétfőn az MTI-ből értesült arról, hogy tizenhárom aláírással megalakult a Lakitelek Munkacsoport. A magyar Hírlap kérdésére a politikus kijelentette, "azt kell hogy mondjam, nem okozott meglepetést az Alcsút Munkacsoport megszületése, amely Lakitelek fedőnéven működik".

A képviselő úgy véli, hogy miután az MDF elérte az EP-választásokon az ötszázalékot és így küldhet egy képviselőt az Európa Parlamentbe, Orbán Viktor nem hajlandó lemondani az egy a tábor, egy a zászló elvéről. Szerinte nyilvánvaló, hogy azt ígérte a tizenhármaknak, hogy egyéniben elindítják őket két év múlva. "De ez semmire sem biztosíték, legfőképp arra nem, hogy az illetők nyerni is fognak. Ráadásul egy mai ígéret a Fideszt semmire sem kötelezi. Az is elképzelhető, hogy a tizenhárom aláíró mindegyike nem tart ki mostani álláspontja mellett" - véli Csapody.

Az MDF-es politikus úgy véli, hogy Lezsák Sándor, az MDF alapítója, közvetlenül Orbán Viktorral tárgyal. Mint mondta, "a kampány előtt azt mondta neki (Orbánnak), hogy Gémesi kampányfőnök az ő embere, és nem lesz meg az öt százalék. Meglett. Lezsák most magyarázkodhat, s emiatt lépnie kellett, hogy ne veszítse el Orbán bizalmát. Most éppen két szék között ül." Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a tizenhármak távoznak az MDF frakcióból, Csapody úgy válaszolt, van az MDF-ben képzett, tehetséges második vonal. Mint mondta, "nem rossz, ami történt. Ez a megtisztulás kezdete".

"A tizenhármak magukra vonták a haragot. A tagság nyolcvan-kilencven százaléka Dávid Ibolya mögött áll, s az eltökéltségük csak erősödött" - véli a képviselő, aki szerint a Fidesznek azért érdeke "leszalámiznia" az MDF-et, mert "Orbán Viktor számára csak az egy hasábban mérhető szavazatszám számít, ha két hasáb összeadható, az már zavarja. Vabankot játszanak, mert a Fidesz egyedül akar kormányozni, s vezetői úgy vélik, ha sikerült "megsemmisíteni" Torgyánt és Csurkát, sikerülni fog Dávid Ibolyát is. Orbán szégyennek érezné, ha tanulna a 2002-es vereségből."

A Magyar Hírlapnak arra a kérdésére, hogy a két párt közötti elmélyülő veszekedés vezethet odáig, hogy egy 2006-os öt- százalékos MDF a Fidesz helyett más koalíciós partnert keresne, Csapody úgy felelt, hogy ez kizárt. "Viszont komoly ára lenne közösen kormányozni a Fidesszel. Aligha lesz elég, hogy a méhkirálynőt meghívják a kaptárba, a többiek pedig gyűjtik a mézet" - tette hozzá a politikus.