Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nagy reformerek nagy reformjai

2006.06.06. 17:57
Megtanult-e Veres János angolul? Dohányzik-e Molnár Lajos? Hány autó marad Hiller István tárcájánál? Mit akar Kóka János kezdeni a gázárakkal? Újra meghirdetett reformok kevés konkrétummal. A parlament illetékes bizottságainak kormánypárti többségei támogatták a miniszterjelölteket.

"Egyetértek a miniszterjelölt úrral. Az a lényeg, amit a miniszter úr elmondott. Meglátta a változások szükségességét, reformer szerepkör az egész élete" - kapott dicséretet parlamenti meghallgatásán párttársaitól a pénzügyi tárca élére kiszemelt jelölt. Veres Reformer Jánost az ellenzékiek megpróbálták kellemetlen helyzetbe hozni, amikor angoltudásáról érdeklődtek. A németben erősebb. Faggatták az ötéves adócsökkentési program elhalasztásáról is, mi meg azt éreztük, picit hülyének néznek minket, amikor az a válasz hangzott el, ez csak egy javaslat. Veres János úgy tudja, nem lesz vizitdíj.

Bővebben Veres János meghallgatásáról >>>


Molnár Lajos meghallgatása

Nem az összeg számít, hanem a tény, hogy fizetni kell, mondta ugyanerről az SZDSZ által delegált volt kórházigazgató az egészségügyi bizottság előtt. Molnár Reformer Lajos "fél doboz cigaretta" árában határozta meg a vizitdíj összegét, ami nem meglepő, hiszen Molnár dohányzik. Felszólalásának eleje inkább egy Oscar-díjkiosztóra emlékeztetett, megköszönte a támogatást feleségének és két lányának, nem feledkezett el Nyírbátorról, arról a városról, amelyik két minisztert ad ennek a "reformkormánynak" (a pénzügyminiszter a másik). Az ülést vezető Kökény Mihály megfeddte azokat az ellenzékieket, akik szóba mertek hozni a kormányprogramot, de hogyan bánt Molnár Lajossal Mikola István, a nemzet orvosa?

Bővebben Molnár Lajos meghallgatásáról >>>


Hiller István meghallgatása

A leendő oktatási miniszter bizottsági meghallgatásán kevés konkrétum hangzott el, de Hiller beszélt A walesi bárdokról, a tibeti-filozófia szakosok jövőjéről és tizenhat éves fia hajszínéről is. Hiller Reformer István nem kért türelmi időt, mint mondta az eddigi kultusztárcából és oktatási tárcából összevont minisztériumban június 12-én hétfőn elkezdődik a munka. A két tárcánál most összesen 845-en dolgoznak, az összevonás után 606 alkalmazott marad, az 58 szolgálati autóból csak 32-t tartanak meg. Elmondta, hogy a béremelések legalább ötven százalékát a jövőben teljesítmény alapján kívánják elosztani a pedagógusok között, és az iskolák épületeinek, felszereltségének fejlesztésére pedig nem várható sok állami forrás.

Bővebben Hiller István meghallgatásáról >>>

A gazdasági tárca élén maradó SZDSZ-es miniszternek az üzleti környezet dinamizálása lesz a legfontosabb. Kóka Reformer János szerint nem kell annyi autópályát építeni, mint eddig, tovább kell vizsgálni a Széchenyi terves támogatásokat, mert azokon keresztül "politikailag és közjogilag egyaránt számos visszaélés történt közpénzekkel". Kóka ismét meghirdette a vasúti reformot, de mi lesz a gázárakkal?

Bővebben Kóka János meghallgatásáról >>>

(Az önkormányzati Bizottság Lampeth Mónikákának, az integrációs Szilvásy Györgynek és Göncz Kingának, az oktatási bizottság - Hilleren kívül - Kiss Péternek adott támogatást.)