Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Medgyessy könyvet írt

2006.01.21. 10:09
Heteken belül megjelenik Medgyessy Péter volt miniszterelnök könyve, amelyben a politikus többek között a pártfinanszírozás problémáiról is szót ejt. Medgyessy a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt mondta, képviselőjelöltséget nem vállal, kampánygyűlésen nem vesz részt, viszont a választástól teszi függővé, utazó nagykövet marad-e.

Könyvet írt életéről, nézeteiről, értékrendjéről, illetve a politikában töltött éveiről Medgyessy Péter. A volt szocialista miniszterelnök a Magyar Hírlapnak adott interjújában elmondta, hogy szurkol azért, hogy a jelenlegi kormánykoalíció folytassa a kormányzást a választásokat követően. Arra a felvetésre, hogy jobban szeretné-e a közös kormányzás folytatását, mintha tisztán baloldali kabinet alakulna, úgy reagált: "Jobban. A liberális értékek úgy kevésbé jelennének meg.".

Mindegyik párt tele van zavaros ügyekkel

Az utazó nagykövetként tevékenykedő, jelenleg még a szocialista frakcióban képviselösködő ex-kormányfő úgy gondolja, a két nagy párt saját táborát már mozgósította, viszont elmulasztotta eddig megszólítani a választóknak azt az egyharmadnyi csoportját, amely eldönti a választásokat. Medgyessy szerint a kormányalakítás szempontjából döntő, hogy parlamenti erő lesz-e az SZDSZ. A lap erre emlékeztette Medgyessyt, hogy személyesen is sokat tett a szabad demokraták hitelének csorbításáért, amikor azt állította, a párt tele van korrupciós ügyekkel, Medgyessy így reagált: "Azt mondtam, hogy tele vannak zavaros ügyekkel. Sajnos mindegyik párt tele van.".

A volt miniszterelnök beszélt arról is, hogy nem a kampányra időzítette kötetét, egyszerűen azért négy hét múlva jelenik meg, mert mostanra készült el. A volt kormányfő kötetében szót ejt egyebek mellett a pártfinanszírozás megoldatlanságáról is és úgy véli, a következő ciklus egyik nagy kérdése, rendet tesznek-e ezen a területen. Medgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferencnek nem kell félnie kötetétől, hiszen neki nem volt szerepe a bukásában. Utódával egyébként havi rendszerességgel találkozik, Gyurcsány pedig vagy megfogadja tanácsait, vagy pedig nem.

Utazó nagykövet marad, vagy nem

Medgyessy attól teszi függővé, hogy utazó nagykövet marad-e, hogy mi lesz a választások eredménye. A Magyar Hírlapnak arra a felvetésére, hogy ha Orbán nyerne, kirúgná-e, azt mondta: "Orbán Viktor ennél rafináltabb." - Tehát ő megtartaná? - kérdezettt vissza a lap. "Lehet, hogy ő is." - mondta Medgyessy. A volt miniszterelnök nyilatkozatából kiderült, hogy semmiképp sem szeretne képviselőjelölt lenni és semmilyen egyéb posztra nem vágyik. "Nincs bennem ambíció, hogy a belpolitikában bármilyen posztot betöltsek" - mondta Medgyessy Péter, aki önkritikusan azt mondta: ha ismét 2002-t írnánk, óvatosabban bánna az ígéretekkel.

Megjegyezte, úgy tartotta: az ígéreteket be kell tartani, meggyőződése volt, hogy ezt a gazdaság kibírja. Szerinte ez így is történt, hisz 2002-ben 8,5, két évvel később pedig már csak 5,5 százalék volt a büdzsé hiánya. Az, hogy 2007-re sok elemző 8 százalékos hiányt prognosztizál, annak tudja be, hogy a 2003-ban kezdett szigorítás nem ment következetesen végbe.