Judit
2 °C
7 °C

Új egészségpénztári törvényt készít az MSZP

2008.04.08. 21:07
Még áprilisban elkészít az MSZP frakciója egy új törvényjavaslatot, amely magántőke nélkül szabályozná az egészségpénztárak működését - jelentette be a szocialista frakció kedd esti ülése után Lendvai Ildikó. A frakcióvezető hangsúlyozta: az új javaslat elkészültével hatályon kívül helyezik a jelenlegi szabályozás magántőke bevonásáról szóló paragrafusait, azonban addig is felfüggesztik a februárban elfogadott törvény ezen részeinek végrehajtását.

Az MSZP frakciója keddi ülésén megerősítette, hogy állami tulajdonban lévő, non-profit, regionális pénztárakat hoznának létre, melyeket fejkvóta alapján finanszíroznának. A szocialisták szerint ugyanis így lehet csökkenteni a területi igazságtalanságokat. Lendvai Ildikó frakcióvezető bejelentette, áprilisig új szabályozást készítenek és szakmai egyeztetésbe kezdenek, amit még áprilisban lefolytatják a szakmai szervezetekkel az új szabályozás részleteiről, majd az esetleges önálló MSZP kormány alakulása után az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé is beviszik a javaslatot.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az új javaslatot csak abban az esetben nyújtják be a parlamentnek, ha április végén az SZDSZ küldöttgyűlése meghozza a végső döntést és felbomlik a jelenlegi koalíció, és az MSZP csak ezután kezd politikai egyeztetéseket az új javaslat elfogadásához szükséges parlamenti többség biztosításáról.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság elnöke a frakcióülést követően elmondta: nem tudja, hogy mennyi ideig fog tartani az új javaslat szakmai, illetve társadalmi vitája, de az MSZP szeretné még a parlament tavaszi ülésszakában - ami várhatóan június 30-ig tart - elfogadni az új szabályozást.

Az MSZP tehát májusig biztosan nem változtat a jelenlegi törvényen, azonban az csak az egyeztetések után derül ki, hogy a teljes jelenlegi szabályozást visszavonják, vagy csak bizonyos paragrafusokat helyeznek hatályon kívül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?