Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Új egészségpénztári törvényt készít az MSZP

2008.04.08. 21:07
Még áprilisban elkészít az MSZP frakciója egy új törvényjavaslatot, amely magántőke nélkül szabályozná az egészségpénztárak működését - jelentette be a szocialista frakció kedd esti ülése után Lendvai Ildikó. A frakcióvezető hangsúlyozta: az új javaslat elkészültével hatályon kívül helyezik a jelenlegi szabályozás magántőke bevonásáról szóló paragrafusait, azonban addig is felfüggesztik a februárban elfogadott törvény ezen részeinek végrehajtását.

Az MSZP frakciója keddi ülésén megerősítette, hogy állami tulajdonban lévő, non-profit, regionális pénztárakat hoznának létre, melyeket fejkvóta alapján finanszíroznának. A szocialisták szerint ugyanis így lehet csökkenteni a területi igazságtalanságokat. Lendvai Ildikó frakcióvezető bejelentette, áprilisig új szabályozást készítenek és szakmai egyeztetésbe kezdenek, amit még áprilisban lefolytatják a szakmai szervezetekkel az új szabályozás részleteiről, majd az esetleges önálló MSZP kormány alakulása után az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé is beviszik a javaslatot.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az új javaslatot csak abban az esetben nyújtják be a parlamentnek, ha április végén az SZDSZ küldöttgyűlése meghozza a végső döntést és felbomlik a jelenlegi koalíció, és az MSZP csak ezután kezd politikai egyeztetéseket az új javaslat elfogadásához szükséges parlamenti többség biztosításáról.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság elnöke a frakcióülést követően elmondta: nem tudja, hogy mennyi ideig fog tartani az új javaslat szakmai, illetve társadalmi vitája, de az MSZP szeretné még a parlament tavaszi ülésszakában - ami várhatóan június 30-ig tart - elfogadni az új szabályozást.

Az MSZP tehát májusig biztosan nem változtat a jelenlegi törvényen, azonban az csak az egyeztetések után derül ki, hogy a teljes jelenlegi szabályozást visszavonják, vagy csak bizonyos paragrafusokat helyeznek hatályon kívül.