Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az MSZP szerint pazarlás folyt az MTV-nél

2002.08.06. 19:00
Az MSZP médiaszakértője, Újhelyi István kedden egy sajtótájékoztatón azt mondta: pazarlás folyt a köztévénél az Orbán-kormány működése alatt. A képviselő példaként hozta, hogy Vitézy László, "a Fidesz egyik fő ideológusa és médiaszakértője" közel egymillió forintért készített rövidfilmet az MTV-nek. Szalai Annamária fideszes képviselő szerint Újhelyi nyilatkozata tükrözi az MSZP törekvéseit, akik hatalomra kerülésük után gazdaságilag tönkre akarják tenni az MTV-t. Vitézy szerint Újhelyi hazudik.
Az MSZP médiaszakértője, Újhelyi István szerint pazarlás folyt a köztévénél az Orbán-kormány működése alatt. A politikus elmondta: a távozó főszerkesztők olyan "menedzser-szerződéseket" kötöttek, amelyek sokmilliós végkielégítést biztosítanak számukra. Tartalmában és gazdaságában kifosztották a Magyar Televíziót az előző kormány idején - jelentette ki Újhelyi István. - Egymással kötöttek olyan szerződéseket, amelyekről pontosan tudták, hogy az súlyos milliókkal terheli a közvagyont. Egy kérdésre válaszolva közölte: milliárdos károkat okozott az elmúlt évek gazdálkodása és a különböző szerződések megkötése - hangoztatta.

A szocialista képviselő beszámolt arról, hogy a Magyar Televízió a mai napig 973 ezer forintot fizet egy tízperces műsorért, amelyet Vitézy László, "a Fidesz egyik fő ideológusa és médiaszakértője készít", és amelynek szakértők szerint 90 ezer forint a bekerülési költsége. Összehasonlításként elmondta, hogy a hosszabb, naponta jelentkező, 70 fős stábbal készülő Híradó 500 ezer forintos nagyságrendű összegbe kerül.

Szalai: a hatalom máris cenzúráz

Szalai Annamária fideszes országgyűlési képviselő szerint Újhelyi István MSZP-s honatya nyilatkozatai bizonyítják, hogy a hatalom gazdasági és politikai cenzúrát alkalmaz a Magyar Televízióban.

- Újhelyi István durván és drasztikusan beavatkozott a független közszolgálati televízió belső életébe - nyilatkozta az ellenzéki képviselő. - A Horn-kormány 3,7 milliárd forint adóssággal alapította meg az MTV Rt.-t. A jelenlegi kormánypártok nem voltak hajlandók hozzájárulni a köztévé konszolidálásához és a médiatörvény módosításához, ezzel szemben folyamatosan támadták a nekik nem tetsző műsorokat és azok készítőit. Hatalomra kerülésük után jól látszik, hogy gazdaságilag tönkre akarják tenni az MTV-t - mondta.

Szerinte ha ezt a tendenciát folytatódik, akkor szeptemberre "elsötétül a képernyő."

Vitézy szerint Újhelyi hazudik

Haraszti Miklós nyomdokaiba lépve ezúttal Újhelyi István próbálkozik műsorgyártó tevékenységemet támadva hazugságokkal a nyilvánosságot félrevezetni - fogalmazott Vitézy László kedden, a szocialista képviselő sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Cáfolta Vitézy, hogy tízperces műsort készítene a Magyar Televíziónak. - Ha a Thémára gondol az MSZP médiaszakértője és ideológusa, az 13-14 perces dokumentumfilm! Ennek ellenére bizonyíthatóan nem kerül többe, mint amikor az MTV belső gyártásában készült 2000-ben - közölte Vitézy László, aki szerint a Théma elég ismert és méltatott sorozat, nagyon sok jó szakember munkájának az eredménye, barbár dolog politikai célzattal tönkretenni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!