Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP szerint pazarlás folyt az MTV-nél

2002.08.06. 19:00
Az MSZP médiaszakértője, Újhelyi István kedden egy sajtótájékoztatón azt mondta: pazarlás folyt a köztévénél az Orbán-kormány működése alatt. A képviselő példaként hozta, hogy Vitézy László, "a Fidesz egyik fő ideológusa és médiaszakértője" közel egymillió forintért készített rövidfilmet az MTV-nek. Szalai Annamária fideszes képviselő szerint Újhelyi nyilatkozata tükrözi az MSZP törekvéseit, akik hatalomra kerülésük után gazdaságilag tönkre akarják tenni az MTV-t. Vitézy szerint Újhelyi hazudik.
Az MSZP médiaszakértője, Újhelyi István szerint pazarlás folyt a köztévénél az Orbán-kormány működése alatt. A politikus elmondta: a távozó főszerkesztők olyan "menedzser-szerződéseket" kötöttek, amelyek sokmilliós végkielégítést biztosítanak számukra. Tartalmában és gazdaságában kifosztották a Magyar Televíziót az előző kormány idején - jelentette ki Újhelyi István. - Egymással kötöttek olyan szerződéseket, amelyekről pontosan tudták, hogy az súlyos milliókkal terheli a közvagyont. Egy kérdésre válaszolva közölte: milliárdos károkat okozott az elmúlt évek gazdálkodása és a különböző szerződések megkötése - hangoztatta.

A szocialista képviselő beszámolt arról, hogy a Magyar Televízió a mai napig 973 ezer forintot fizet egy tízperces műsorért, amelyet Vitézy László, "a Fidesz egyik fő ideológusa és médiaszakértője készít", és amelynek szakértők szerint 90 ezer forint a bekerülési költsége. Összehasonlításként elmondta, hogy a hosszabb, naponta jelentkező, 70 fős stábbal készülő Híradó 500 ezer forintos nagyságrendű összegbe kerül.

Szalai: a hatalom máris cenzúráz

Szalai Annamária fideszes országgyűlési képviselő szerint Újhelyi István MSZP-s honatya nyilatkozatai bizonyítják, hogy a hatalom gazdasági és politikai cenzúrát alkalmaz a Magyar Televízióban.

- Újhelyi István durván és drasztikusan beavatkozott a független közszolgálati televízió belső életébe - nyilatkozta az ellenzéki képviselő. - A Horn-kormány 3,7 milliárd forint adóssággal alapította meg az MTV Rt.-t. A jelenlegi kormánypártok nem voltak hajlandók hozzájárulni a köztévé konszolidálásához és a médiatörvény módosításához, ezzel szemben folyamatosan támadták a nekik nem tetsző műsorokat és azok készítőit. Hatalomra kerülésük után jól látszik, hogy gazdaságilag tönkre akarják tenni az MTV-t - mondta.

Szerinte ha ezt a tendenciát folytatódik, akkor szeptemberre "elsötétül a képernyő."

Vitézy szerint Újhelyi hazudik

Haraszti Miklós nyomdokaiba lépve ezúttal Újhelyi István próbálkozik műsorgyártó tevékenységemet támadva hazugságokkal a nyilvánosságot félrevezetni - fogalmazott Vitézy László kedden, a szocialista képviselő sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Cáfolta Vitézy, hogy tízperces műsort készítene a Magyar Televíziónak. - Ha a Thémára gondol az MSZP médiaszakértője és ideológusa, az 13-14 perces dokumentumfilm! Ennek ellenére bizonyíthatóan nem kerül többe, mint amikor az MTV belső gyártásában készült 2000-ben - közölte Vitézy László, aki szerint a Théma elég ismert és méltatott sorozat, nagyon sok jó szakember munkájának az eredménye, barbár dolog politikai célzattal tönkretenni.