Viola
-6 °C
-2 °C

Faszozott-e Németh Imre hétfőn a parlamentben?

2004.09.15. 16:54
A Hír Tv szerint Németh Imre földművelési miniszter hétfőn azt mondta a parlamentben a fideszes képviselők felé fordulva, hogy "ezt kapjátok el, faszok". A Hírt tv oldaláról letölthető felvételen azonban csak a mondat első fele vehető ki tisztán. A parlamenti jegyzőkönyvben az állítólagos faszozásnak nincs nyoma. Németh Imre szintén cáfol.
Hétfőn a parlamenti ülésen Szijjártó Péter interpellációt intézett Gyurcsány Ferenc sportminiszterhez, a tárca tevékenységét firtatva. Az interpellációra Mesterházy Attila politikai államtitkár válaszolt.

Amikor Mesterházy befejezte válaszát, Németh Imre megtapsolta a felszólalást, és a Hír tv állítása szerint az ellenzék felé fordulva azt mondta: "ezt kapjátok el, faszok!". A televízióban bemutatott felvételen azonban csak az vehető ki tisztán, hogy "ezt kapjátok...", ezután még még a bajsza alatt mond valamit, ami akár f-fel is kezdődhet.

Azt mondta, nem azt mondta

Mesterházy Attila, aki közvetlenül Németh Imre mellett tartózkodott a vitatott faszozás idején, azt mondta, ő úgy értette a miniszter szavait, hogy: "ezt kapjátok ki". (Az a felvételek alapján is biztosnak tűnik, hogy valamit még morgott ezután a miniszter.) Lengyel Zoltán fideszes képviselő viszont az Indexnek azt állította, hogy ő a Hír tv által tálalt verzióban hallotta Németh bekiabálását. A parlamenti jegyzőkönyvben - amely az interneten még nem érhető el - nincsen nyoma az állítólagos trágárságnak.

Németh Imre szóvivője útján tudatta: nem hangzott el a szájából a neki tulajdonított trágárság. A földművelési miniszter politikai provokációnak tartja az ügyet. "Ezt kapjátok el, fiúk" - a miniszteri szóvivő szerint ezt mondta Mesterházy felszólalásának végén a politikus.

Bekiabálástörténelem

A parlament ülésén egyébként folyamatosak a felszólalások alatt a bekiabálások, de ritkán kerül a figyelem középpontjába egy egy elszólás. Az utóbbi tizennégy év két legnagyobb port vert bekiabálása a "hordót a szónoknak", illetve Orbán Viktor állítólagos hazaárulózása volt. Egyszerű káromkodás pártállástól függetlenül kisebb-nagyobb rendszerességgel előfordul a Tisztelt Házban.

Az előző ciklus két nagy vihart kavart káromkodója Szabó Zoltán szocialista és Lányi Zsolt kisgazda képviselő volt. Szabó azért emlegette - állítása szerint - saját őseit, mert idő híján nem mondhatta végig felszólalását, Lányi Zsolt száját pedig azért hagyták el csúnya szavak, mert belegabalyodott a mikrofonba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!