Új Nemzeti, még újabb részvénytársaság

2000.08.02. 22:50
A kormány keddi ülésén úgy döntött, hogy az eddig működő Új Nemzeti Közhasznú Társaság helyett 200 millió forintos alaptőkével létrehozza a Nemzeti Színház Részvénytársaságot. A döntés hátteréről az Indexnek szerdán Márton Éva, az egyelőre még Kht. formájában működő társaság szóvivője elmondta: az rt. megalakításának az a célja, hogy 2002. március 15-én méltó környezetben, megfelelő stábbal, s természetesen illő bemutatóval készülhessenek a teátrum munkatársai a nyitóelőadására. A közszolgálati televízió értesülései szerint az új részvénytársaság igazgatói posztjára Schwajda György - jelenlegi kormánybiztos -, az Új Nemzeti Kht. vezetője a legesélyesebb.
Az augusztus elsejével megalapított Nemzeti Színház Részvénytársaság cégbírósági bejegyzésével megszűnik az Új Nemzeti Színház Megvalósítási Iroda (Új Nemzeti Kht.) - közölte Márton Éva, a kht. sajtószóvivője az MTI érdeklődésére szerdán. A részvénytársaság minden kötelezettséget átvállal a közhasznú társaságtól.

Ez azt jelenti, hogy az építési engedéllyel kapcsolatos eddigi intézkedéseket is folytatja majd a részvénytársaság, ami egybecseng azzal, amit Siklós Mária, a Schwajda György által korábban felkért tervező mondott az Indexnek kedden, vagyis a részvénytársaság megalapítása technikai, adminisztratív jellegű döntés.

A jövendő színház makettje
A Népszabadság szerint a kulturális tárca államtitkára a közeljövőben tárgyal a mai Nemzeti Színház igazgatójával a társulat jövőjéről.

Bizonytalan Schwajda szerepe?

Márton Éva jelezte: mivel a részvénytársaság alapítója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), ezért a kultusztárcának igazgatótanácsot kell létrehoznia, s ez a testület dönt majd az rt. vezetőségéről.

Azt, hogy Schwajda György kormánybiztosnak a megváltozott körülmények között lesz-e szerepe, mindaddig nem lehet tudni, amíg az NKÖM nem hozza létre az igazgatótanácsot - derült ki Márton Éva szavaiból az MTI szerint. A szóvivő hozzáfűzte: tudomásuk szerint az rt. megalapításának gazdasági okai voltak.

A közszolgálati televízió Híradó című műsora viszont arról számolt be, hogy a jelenlegi kormánybiztos az újonnan létrejövő részvénytársaságban is vezető tisztséget tölthet be.

Nem a közbeszerzési eljárás megkerülése a cél

Márton Éva az Index kérdésére elmondta: a részvénytársaság nem azért jön létre, hogy a beruházásnál megkerüljék a közbeszerzési eljárást. Az építkezés fővállalkozója ugyanis már megvan (a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó Arcadom Rt.-ről van szó), és a tervezőt, Siklós Máriát is kiválasztották.

A fővállalkozó feladata lesz majd a jövőben, hogy az alvállalkozók számára tendereket írjon ki, és kivitelezze a színházépületet - tudtuk meg.  • Tippek
  • Babaváró hitel