Mádl Ferenc elhúzott

2005.07.05. 08:22
Mádl Ferenc a legnépszerűbb, utána három politikusnő következik, derült ki a Szonda Ipsos politikusok népszerűségéről szóló felméréséből. A választók nem büntetik a politikusokat az elnökválasztás miatt: Szili Katalin például még mindig második.

A lista éle
1. Mádl Ferenc (65 pont)
2. Szili Katalin (54 pont)
3. Dávid Ibolya (53 pont)
4. Göncz Kinga (53 pont)
5. Orbán Viktor (50 pont)
6. Baráth Etele (47 pont)
7. Lamperth Mónika (46 pont)
8. Persányi Miklós (46 pont)
9. Kiss Péter (45 pont)
10. Kuncze Gábor (45 pont)
11. Kovács Kálmán (45 pont)
12. Gyurcsány Ferenc (44 pont)
13. Lendvai Ildikó (44 pont)
Nem befolyásolta döntően a köztársaságielnök-választás politikusaink népszerűségét, derült ki a Szonda Ipsos legfrissebb adataiból, amelyeket a Népszabadság ismertetett. Szili Katalin házelnök azért vesztett népszerűségéből: 3 pontos csökkenés után tartja második helyét a listán. Szili Katalint leginkább az MSZP-szavazók büntették, körükben ugyanis 75-ről 68-ra esett a tetszési indexe. Az első helyet Mádl Ferenc leköszönő államfő őrzi, aki minden eddiginél népszerűbb: 11 ponttal vezet a második helyezett előtt.

Dávid Ibolya MDF-elnök egy éve tartó népszerűség-csökkenése júniusban megállt, sőt egy ponttal még növelte is közkedveltségét. A június második felében készített felmérés szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök ugyanannyira ismert, mint Gyurcsány Ferenc (93 százalék), de népszerűbb, mint a mostani miniszterelnök. Orbán szimpátiaindexe 50 pont, Gyurcsányé 44.

Fej-fej mellett van a két kormánypárti frakcióvezető: Kuncze Gábor 45 ponttal és Lendvai Ildikó 44 ponttal. A saját pártjuk szimpatizánsainak körében Kuncze 68, Lendvai 66 pontot szerzett. Kunczével azonos pontszámot ért el - jóval elenyészőbb ismertség mellett - Kiss Péter kancelláriaminiszter és Kovács Kálmán informatikai miniszter. Lendvaival egyformán népszerű Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője 42 pontot kapott, Herényi Károly az MDF parlamenti csoportjának vezetője pedig 41-et. Áder a fideszesektől 70 pontot kapott, míg az MSZP szavazói 19 pontot adtak neki.