Benedek
-4 °C
5 °C

Eltűnt a kisgazda-tábor

2001.02.22. 17:41
Stabilizálódott az MSZP és a Fidesz közti támogatottságbeli különbség a biztos pártválasztók körében, a kisgazdapárt pedig láthatatlanná vált - derül ki a Gallup Intézet legfrissebb felméréséből. Az SZDSZ a felmérés alapján bejut a parlamentbe, az MDF és MIÉP viszont a küszöb alatt vegetál. Hosszú idő után ez az első olyan hónap, hogy a Fidesz szavazótábora is legalább annyira biztos abban, hogy tényleg elmegy szavazni, és pártja mellett voksol, mint amennyire az MSZP tábora biztos a szándékában. Csökkent azoknak az aránya is, akik nem mennének el választani.
A kisgazdapárton belüli harcok időszakában végzett felmérés legfőbb tanúsága, hogy a Fidesz és az MSZP közti különbség stabilizálódott a teljes lakosság körében. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a Fidesz tavaly őszhöz képest rengeteget javult, a novemberi 17 százalékos mélypontról idén februárra 23 százalékra tornászta fel magát. Hosszabb távon azonban a Fideszre szavazók aránya 17-23 százalék közötti sávban ingadozott, így a mostani növekedés még nem jelenti egyértelműen, hogy valóban tartósan nőtt a párt támogatottsága.

A felmérés
A Gallup 2001. február 15. és 20. között személyes megkérdezéssel végzett felmérést 1037 fős mintán. A minták összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét, a mintavételi hibákat pedig többszempontú súlyozással korrigálták. A statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb mint +/- 3,2 százalék, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb mint +/- 4,6 százalék.
A pártot biztosan választók között az MSZP-t támogatók aránya 46 százalék, a Fideszre szavazók aránya 38 százalék. A szocialisták stagnálnak, a Fidesz azonban jelentős emelkedést mutat az egy hónappal ezelőtti 35 százalékhoz és a decemberi 33 százalékhoz képest. Az MSZP-re szavazók körében a párt kongresszusát követően elbizonytalanodás figyelhető meg az utóbbi hónapokban, a Fidesz táborában viszont egyre többen biztosak abban, hogy el fognak menni szavazni.

Eltűntek a kisgazdák

A kisgazdapárt azonban végleg láthatatlanná vált. Ezer megkérdezett közül mindössze kilencen mondták azt, hogy az FKgP-t választanák a következő választáson. A pártot biztosan választók körében és a lakosság teljes körében is egy százalékon állnak a csatázó kisgazdák. A következő választásra feltehetően többen mennének el, mint azt a tavalyi adatok mutatják, ugyanis négy hónapon keresztül stabilan 16 százalék volt a választani nem akarók aránya, most azonban ez 13 százalékra csökkent.

Az SZDSZ-re szavazók aránya a teljes felnőtt lakosság körében 4 százalék, az MDF és a MIÉP támogatottsága viszont 2-2 százalék, Ezek a mutatók hónapok óta nem mutatnak érdemi változást. Azok között azonban, akik el akarnak menni szavazni, az SZDSZ valamivel a parlamentbe való bejutási küszöb felett áll 7 százalékkal, az MDF és a MIÉP pedig tartósan a bejutási, 5 százalékos küszöb környékén mozog.

Nem tudni, merre tartanak

A Gallup munkatársai felhívják a figyelmet arra: egyelőre korai megjósolni, hogy az elbizonytalanodott kisgazda-szavazók később visszatérnek-e egykori pártjukhoz, vagy végleg elhagyják-e a tábort. A kisgazdapárt támogatottságának csökkenésével párhuzamosan jelentősen nőtt a párt elutasítottsága is. Ebben a változásban feltehetőleg szerepe van annak is, hogy bizonyos értelemben növekszik a ,,távolság" a Fidesz és a Torgyán József vezette kisgazdapárt között - vélik a kutatók.