Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Nem dobhatták félre a miniszterelnök koszorúját

2003.10.23. 21:45
Hiába próbálkozott Medgyessy koszorújának lelökésével a Lelkiismeret '88 aktivistája, békésen, nyugodtan zajlottak az '56-os megemlékezések. A Fidesz és a szocialisták kerülték az aktuális üzeneteket, velük szemben Boross Péter az utcai politizálásról, Csurka az EU-szavazás megismétléséről beszélt.
Sok gyászoló kereste fel az az '56-os forradalom mártírjainak nyughelyét a nap folyamán, ám az előző évekkel ellentétben békében zajlottak a megemlékezések - jelentette az MTI. A rákoskeresztúri temető 301-es parcellájánál valamennyi párt elhelyezte a koszurúját.

"Fogdmeg-emberek" és provokáció

Kuncze Gábor a 301-es parcellánál
Klikk a képre!
Kisebb rendzavarásra csak a szocialista politikusok megemlékezése után volt. A Lelkiismeret '88 nevű szélsőséges csoport egyik aktivistája arrább akarta lökni az emlékhelyen titokban, magánemberként megjelenő Medgyessy Péter koszorúját. A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a kormány fogdmeg-emberei" ebben megakadályozták.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója szerint mindössze annyi történt, hogy egy kormányőr igazoltatott "egy feltűnően viselkedő, az ünneplőket provokáló" férfit.

Baloldali értékek és szabadság

Az MSZP-frakció nevében koszorúzó Hegyi Gyula '56 baloldali hagyományait tartotta kiemelendőnek. "Mi nem azt mondjuk, hogy 1956 csak baloldali forradalom volt, de nagyon sok baloldali résztvevője volt, akik emberséges, tisztességes, szociáldemokrata arcú szocializmust akartak, és mindenképpen Európában akartak gondolkodni" - mondta.

A Fidesz hivatalos megemlékezésének fő üzenete Magyarország 1990-ben kivívott szabadsága volt. "Örülhetünk, hogy ma ünnepelhetünk, hiszen korábban nem mindig volt így, 1990 előtt ezt csak titokban lehetett megtenni" - mondta a megemlékezésen Áder János.
Bővebben>>

'56 legnagyobb értéke Kuncze Gábor szerint az összefogás volt. "Akik itt nyugszanak, a közös ügy érdekében félre tudták tenni nézeteltéréseiket"- mondta. Szerinte "mi, az örökösök" 1956 eszméit már valóra váltottuk, "de mit tettünk annak legendás egységével? - tette fel e kérdést a pártelnök..
Bővebben>>

Utcai politizálás

MIÉP a Hősök terén Klikk a képre!
"1956 október 23. egy megalázott nemzet dühkitörése volt" - vélte ünnepi beszédében az MDF megemlékezésén Boross Péter. Az egykori miniszterelnök szerint az igazi történések akkor nem a parlamentben, hanem az utcán zajlottak. "Hisszük azt, hogy lesz elég energia (...) ebben a nemzetben, hogy útja a népek családjában felfelé vezessen" - mondta a volt kormányfő.

A MIÉP tüntetésén, amelyen 1996 után ismét beszédet mondott a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, Jean-Marie Le Pen, Csurka István alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és az EU-népszavazás megismétlését javasolta.
Bővebben>>

Elmaradt a fütykoncert

Az Index tudósítójának beszámolója szerint elmaradt az MDF Széna téri megemlékezésén a Bencsik András által beígért füttykoncert. A Fidesz és az MDF közös megemlékezése, melyen mintegy tizenötezer ember vett részt, fél hétre békében véget ért. A rendőrség az Indexnek nyilatkozó munkatársa szerint este hét órára már meg is indulhat a forgalom a Margít körúton.

Elmaradt a füttykoncert

Fidesz-MDF Széna téri közös megemlékezés
Klikk a képre!
Bár Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője szerdán még "sípkoncerttel" fenyegette Dávid Ibolyát, rendzavarás nélkül zajlott le a Fidesz és az MDF II. kerületi szervezetének ünnepi megemlékezése. Az Index információi szerint a füttykoncert szervezője, a Tiszta Levegőt! polgári kör nem akart úgy fütyülni, hogy azt a volt kormányfő "magára vegye".

"Azért jöttünk össze, hogy emlékeztessük egymást, ez csak ideiglenes állapot, létezik egy másik Magyarország is. A kérdés csak az: mikor mozdulunk már meg?" - tette fel a kérdést, de gyorsan lehűtötte a rögtön mozdulni vágyókat. Ez előtt ugyanis még meg kell találni azokat, akik csalódottak, egyedül vannak, vagy félnek.
Bővebben>>

Lendvai Ildikó, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője szerint Orbán beszédében a szélsőségeseknek üzent. "Homályos megfogalmazásaival" saját tábora harci szellemét próbálta felcsigázni. Révész Máriusz szerint az MSZP csak a "werberi gyűlöletstratégia" miatt "szít gyűlöletet" a nemzeti ünnepen.
Bővebben>>