Valér
4 °C
8 °C

Ismét házon belül a tavaly botrányba keveredett hivatalnok

2004.08.09. 15:24
Racskó Péter, a Sulinet Programiroda korábbi vezetője lett az oktatási tárca által alapított Apertus Közalapítvány cégének új ügyvezetője. Racskó akkor távozott az OM-től, amikor kiderült, hogy elfogadott egy meghívást az általa előkészített közbeszerzés egyik potenciális résztvevőjétől. Az OM szerint nincs közük Racskó megbízásához, arról a közalapítvány döntött.
A Sulinet Programiroda tavaly távozott vezetője, Racskó Péter lett az egyik, az oktatási tárcához tartozó közalapítvány cégének ügyvezető igazgatója. Racskó Péter tavaly nyáron távozott akkori posztjáról, miután kiderült, hogy elfogadta az Elender Informatikai Rt. meghívását egy balatoni hétvégére, noha a Sulinet Programiroda vezetőjeként részt vett a Közháló program előkészítésében, amelynek az Elender is potenciális résztvevője volt.

Magyar Bálint az ügy miatt menesztette a tárca informatikai miniszteri biztosát, és fegyelmivel sújtotta kabinetfőnökét, Hriczu Anitát, aki azonban - a három gyanúba keveredett hivatalnok közül egyedül - a helyén maradhatott. Racskó Péter önként távozott a Sulinet Programiroda éléről, és a balatoni hétvégével kapcsolatos "támadásokkal" indokolta lépését.

Önként távozott a visszatérő

Racskó most ügyvezető igazgató lett az OM által létrehozott, elsősorban a távoktatást és a szakképzést segítő Apertus Közalapítvány azonos nevű kft.-jénél. Racskó az Index megkeresésére leszögezte, ő önként távozott a botrányok idején az OM-től, nem menesztették.

Racskó megjegyezte azt is, hogy éppen az Apertus Kft.-től került a Sulinethez, és a posztra a kft. májusban távozott ügyvezetője javasolta őt. Racskó nem vitatta, hogy közvetve az Apertus Kft. is az OM alá tartozik, de hangoztatta, hogy az oktatási kormányzatnak nincsen köze megbízásához, arról a közalapítvány - egyébként az OM által kinevezett - kurátorai döntöttek, egyhangúan.

Az OM-nek nincs köze a kinevezéshez

Az oktatási tárca megkeresésünkre elküldte az Indexnek a közalapítványokkal kapcsolatos jogszabályokat. Eszerint az Apertus Közalapítvány alapítója a kormány, nevében az oktatási miniszter gyakorolja az alapítói jogokat, a napi operatív ügyekbe azonban nincsen beleszólása.