Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Egy véleményen a vagyonnyilatkozatról

2000.11.14. 17:10
Bár a frakció még nem tárgyalt az indítványról, a Fidesz minden bizonnyal támogatja majd a párt fővárosi képviselőcsoportjának javaslatát az önkormányzati képviselők, tisztségviselők és polgármesterek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségével kapcsolatban - hangsúlyozta Perlaki Jenő fideszes képviselő.Az Index lehetőséget ad minden parlamenti és önkormányzati képviselőnek arra, hogy a felületén tegye közzé vagyonnyilatkozatát. Ebben az ügyben mar megkezdtük felkérni a parlamenti frakcióvezetőket. Három debreceni fideszes képviselő bejelentette, hogy a helyi napilapban közzétették vagyonnyilatkozatukat.
Perlaki Jenő országgyűlési képviselő Ahhoz, hogy az önkormányzati szférában tevékenykedőket is érintse a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség, az önkormányzati képviselők és a polgármesterek jogállásáról szóló törvényt kell módosítania a parlamentnek - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a frakció még nem tárgyalt az indítványról, de véleménye szerint szükség van arra, hogy az önkormányzati képviselők és tisztségviselők, valamint a polgármesterek is vagyonnyilatkozatot tegyenek.

A politikus szerint az önkormányzatoknál, ahol százmilliárdok sorsáról döntenek, ugyancsak gyakran előfordulnak korrupciógyanús jelenségek.

Perlaki Jenő megfontolandónak nevezte, hogy a helyi képviselők, tisztségviselők és polgármesterek az önkormányzat épületében a polgárok számára tegyék hozzáférhetővé vagyonnyilatkozataikat.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Halász János bejelentette: élve a helyi napilap, a Hajdú-bihari Napló felajánlásával Debrecen mindhárom fideszes egyéni országgyűlési képviselője - Kósa Lajos polgármester, Pósán László, a párt helyi elnöke és ő maga - nyilvánosságra hozták a vagyonnyilatkozatukat.

Az MDF támogatja a fideszes javaslatot

A Magyar Demokrata Fórum és a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja támogatja az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatával összefüggő fideszes javaslatot.

Az MDF már csak azért is támogatja az indítványt, mert a közéletbe vetett bizalom helyreállítása nem csak azon múlik, hogy az országgyűlési képviselők tesznek-e vagyonnyilatkozatot - közölte Balsai István.

Az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője elmondta: kedden juttatták el a Miniszterelnöki Hivatalhoz azt a javaslatukat, mely szerint indokolt a vagyonnyilatkozat megtétele a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság tagjai, a bírák és az ügyészek esetében is.

Hozzáfűzte: a vagyonnyilatkozat-tételt egy időben kell minden érintett számára előírni, mert különben az lenne a látszat, hogy kizárólag az országgyűlési képviselők vannak olyan veszélyeztetett helyzetben, amely korrumpálódásra ad lehetőséget.

A Fidesz javaslatából arra következtetünk, hogy nem csupán az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló jogszabályt kívánják módosítani a vagyonnyilatkozat-tétel bevezetése miatt, hanem az önkormányzati és további kétharmados törvényeket is - mondta Balsai István.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Magyar Demokrata Fórum már 1992-ben kezdeményezte a valamennyi állampolgárra nézve kötelező vagyonnyilatkozatot, amellyel a korrupciós vagy tisztázatlan gazdagodásra fényt lehetett volna deríteni.

A MIÉP, az MSZP és a kisgazdák is az indítvány mellett foglalnak állást

A Független Kisgazdapárt azért támogatja a javaslatot, mert az önkormányzatok, illetve a polgármesterek sok esetben igen jelentős összegű közpénzek felett diszponálnak - jelentette ki Bánk Attila.

Az MSZP támogatja, hogy minden önkormányzati képviselőt, tisztségviselőt és polgármestert vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség terheljen - nyilatkozta Mandur László, a szocialisták budapesti elnöke.

Kár, hogy ezt az elképzelést nem az önkormányzati összeférhetetlenségi törvénybe foglalták bele - jegyezte meg az ellenzéki politikus. Hozzátette: ha nem propagandafogásról van szó, várják a kidolgozott törvényjavaslatot.

A MIÉP részéről Csurka István elnök az ügy kapcsán azt közölte: nagyszerű ötletnek tartják a felvetést és remélik, hogy lesz is erő a megvalósításához.