Judit
3 °C
7 °C

Egy véleményen a vagyonnyilatkozatról

2000.11.14. 17:10
Bár a frakció még nem tárgyalt az indítványról, a Fidesz minden bizonnyal támogatja majd a párt fővárosi képviselőcsoportjának javaslatát az önkormányzati képviselők, tisztségviselők és polgármesterek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségével kapcsolatban - hangsúlyozta Perlaki Jenő fideszes képviselő.Az Index lehetőséget ad minden parlamenti és önkormányzati képviselőnek arra, hogy a felületén tegye közzé vagyonnyilatkozatát. Ebben az ügyben mar megkezdtük felkérni a parlamenti frakcióvezetőket. Három debreceni fideszes képviselő bejelentette, hogy a helyi napilapban közzétették vagyonnyilatkozatukat.
Perlaki Jenő országgyűlési képviselő Ahhoz, hogy az önkormányzati szférában tevékenykedőket is érintse a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség, az önkormányzati képviselők és a polgármesterek jogállásáról szóló törvényt kell módosítania a parlamentnek - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a frakció még nem tárgyalt az indítványról, de véleménye szerint szükség van arra, hogy az önkormányzati képviselők és tisztségviselők, valamint a polgármesterek is vagyonnyilatkozatot tegyenek.

A politikus szerint az önkormányzatoknál, ahol százmilliárdok sorsáról döntenek, ugyancsak gyakran előfordulnak korrupciógyanús jelenségek.

Perlaki Jenő megfontolandónak nevezte, hogy a helyi képviselők, tisztségviselők és polgármesterek az önkormányzat épületében a polgárok számára tegyék hozzáférhetővé vagyonnyilatkozataikat.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Halász János bejelentette: élve a helyi napilap, a Hajdú-bihari Napló felajánlásával Debrecen mindhárom fideszes egyéni országgyűlési képviselője - Kósa Lajos polgármester, Pósán László, a párt helyi elnöke és ő maga - nyilvánosságra hozták a vagyonnyilatkozatukat.

Az MDF támogatja a fideszes javaslatot

A Magyar Demokrata Fórum és a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja támogatja az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatával összefüggő fideszes javaslatot.

Az MDF már csak azért is támogatja az indítványt, mert a közéletbe vetett bizalom helyreállítása nem csak azon múlik, hogy az országgyűlési képviselők tesznek-e vagyonnyilatkozatot - közölte Balsai István.

Az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője elmondta: kedden juttatták el a Miniszterelnöki Hivatalhoz azt a javaslatukat, mely szerint indokolt a vagyonnyilatkozat megtétele a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság tagjai, a bírák és az ügyészek esetében is.

Hozzáfűzte: a vagyonnyilatkozat-tételt egy időben kell minden érintett számára előírni, mert különben az lenne a látszat, hogy kizárólag az országgyűlési képviselők vannak olyan veszélyeztetett helyzetben, amely korrumpálódásra ad lehetőséget.

A Fidesz javaslatából arra következtetünk, hogy nem csupán az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló jogszabályt kívánják módosítani a vagyonnyilatkozat-tétel bevezetése miatt, hanem az önkormányzati és további kétharmados törvényeket is - mondta Balsai István.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Magyar Demokrata Fórum már 1992-ben kezdeményezte a valamennyi állampolgárra nézve kötelező vagyonnyilatkozatot, amellyel a korrupciós vagy tisztázatlan gazdagodásra fényt lehetett volna deríteni.

A MIÉP, az MSZP és a kisgazdák is az indítvány mellett foglalnak állást

A Független Kisgazdapárt azért támogatja a javaslatot, mert az önkormányzatok, illetve a polgármesterek sok esetben igen jelentős összegű közpénzek felett diszponálnak - jelentette ki Bánk Attila.

Az MSZP támogatja, hogy minden önkormányzati képviselőt, tisztségviselőt és polgármestert vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség terheljen - nyilatkozta Mandur László, a szocialisták budapesti elnöke.

Kár, hogy ezt az elképzelést nem az önkormányzati összeférhetetlenségi törvénybe foglalták bele - jegyezte meg az ellenzéki politikus. Hozzátette: ha nem propagandafogásról van szó, várják a kidolgozott törvényjavaslatot.

A MIÉP részéről Csurka István elnök az ügy kapcsán azt közölte: nagyszerű ötletnek tartják a felvetést és remélik, hogy lesz is erő a megvalósításához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?