Hallgat a főrendőr Simon ügyében

2002.04.25. 13:30
Hiába kerestük meg személyesen Orbán Péter országos rendőrfőkapitányt annak érdekében, hogy igazán autentikus forrásból tájékozódjunk a Simon ügyben. A főkapitány ünneprontónak találta a felelősséget firtató kérdést.
Orbán Péter
Arra voltunk kíváncsiak, hogy Orbán Péter tervez-e valamilyen belső vizsgálatot az utóbbi időszakban gyakorivá vált erőszakos rendőri fellépések miatt. Ugyanis nem első esetben fordult elő, hogy a készenléti rendőrség állományába tartozó közegek indokolatlanul használtak erőszakot munkájuk során. Érdekelt volna minket, hogy az ártatlan, vagy épp vétkező emberek súlyos utcai bántalmazásnak, a brutális rendőri fellépésnek milyen következményei voltak és vannak a rendőrségen belül.

Kit rúgnak ki?

Persze tudjuk, hogy a legtöbb esetben semmilyen. Azonban a legutóbbi túlkapás után - mely Simon Tibor futballedző halálával végződött -, joggal gondolhatja a kérdező, talán most a rendőrség felső vezetésében is megfogalmazódott: valamit tenni kell.

Mondjon le
A Magyar Hírlap véleménye:

"A legkevesebb, hogy a készenléti rendőrség vezetőjének - akinek egy beosztottja, de talán kettő is részt vett a brutális akcióban - le kell mondania (...)
hogy mentse a rendőrség és a rendvédelmi szervek maradék jó hírét a felelősség vállalásával. Annak demonstrálásával, hogy az ilyesmi kivétel, nem ez jellemzi a t estületeket."

Konkrétan az érdekelt volna minket, hogy mi várható a készenléti rendőrségnél. Orbán Péter azonban csak összevonta szigorú szemöldökét, és kérdőn nézett az ünneprontó újságíróra. (A főkapitány épp egy ünnepség, egy állófogadás kellős közepén volt kénytelen szembesülni a kínos kérdéssel. Az ünnepségen olyan rendőröket jutalmaztak, akik tudományos igényű publicisztikát írtak a rendészet tárgykörében.)

- Ebben az ügyben most nem nyilatkozom. Sajtótájékoztatón minden információt közlünk - utasította el kérdésünket Orbán Péter.

Mi közöm Kiss Ernőhöz?

Az is érdekelt volna minket, hogy mint főrendőr, mit szól a hírhez: a belügyminiszter magas pozícióba emelné bizalmi emberét, Kiss Ernőt, aki 1998 novemberéig volt az ORFK bűnügyi főigazgatója, de az emlékezetes "vizelős botrány" miatt távoznia kellett. Kiss Ernő dandártábornokot a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RSZVSZ) parancsnokává nevezné ki Pintér Sándor.

Ez a hír a rendőrség felső köreiben is nagy meglepetést okozott, ezért voltunk kíváncsiak a főkapitány véleményére.

- Mi közöm nekem Kiss Ernőhöz? Ez a belügyminiszter úr jogköre, ő dönt az ügyben, magam pedig nem kívánom kommentálni - jött a kerülő válasz erre a kérdésre is.