Olivér
4 °C
8 °C

Hallgat a főrendőr Simon ügyében

2002.04.25. 13:30
Hiába kerestük meg személyesen Orbán Péter országos rendőrfőkapitányt annak érdekében, hogy igazán autentikus forrásból tájékozódjunk a Simon ügyben. A főkapitány ünneprontónak találta a felelősséget firtató kérdést.
Orbán Péter
Arra voltunk kíváncsiak, hogy Orbán Péter tervez-e valamilyen belső vizsgálatot az utóbbi időszakban gyakorivá vált erőszakos rendőri fellépések miatt. Ugyanis nem első esetben fordult elő, hogy a készenléti rendőrség állományába tartozó közegek indokolatlanul használtak erőszakot munkájuk során. Érdekelt volna minket, hogy az ártatlan, vagy épp vétkező emberek súlyos utcai bántalmazásnak, a brutális rendőri fellépésnek milyen következményei voltak és vannak a rendőrségen belül.

Kit rúgnak ki?

Persze tudjuk, hogy a legtöbb esetben semmilyen. Azonban a legutóbbi túlkapás után - mely Simon Tibor futballedző halálával végződött -, joggal gondolhatja a kérdező, talán most a rendőrség felső vezetésében is megfogalmazódott: valamit tenni kell.

Mondjon le
A Magyar Hírlap véleménye:

"A legkevesebb, hogy a készenléti rendőrség vezetőjének - akinek egy beosztottja, de talán kettő is részt vett a brutális akcióban - le kell mondania (...)
hogy mentse a rendőrség és a rendvédelmi szervek maradék jó hírét a felelősség vállalásával. Annak demonstrálásával, hogy az ilyesmi kivétel, nem ez jellemzi a t estületeket."

Konkrétan az érdekelt volna minket, hogy mi várható a készenléti rendőrségnél. Orbán Péter azonban csak összevonta szigorú szemöldökét, és kérdőn nézett az ünneprontó újságíróra. (A főkapitány épp egy ünnepség, egy állófogadás kellős közepén volt kénytelen szembesülni a kínos kérdéssel. Az ünnepségen olyan rendőröket jutalmaztak, akik tudományos igényű publicisztikát írtak a rendészet tárgykörében.)

- Ebben az ügyben most nem nyilatkozom. Sajtótájékoztatón minden információt közlünk - utasította el kérdésünket Orbán Péter.

Mi közöm Kiss Ernőhöz?

Az is érdekelt volna minket, hogy mint főrendőr, mit szól a hírhez: a belügyminiszter magas pozícióba emelné bizalmi emberét, Kiss Ernőt, aki 1998 novemberéig volt az ORFK bűnügyi főigazgatója, de az emlékezetes "vizelős botrány" miatt távoznia kellett. Kiss Ernő dandártábornokot a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RSZVSZ) parancsnokává nevezné ki Pintér Sándor.

Ez a hír a rendőrség felső köreiben is nagy meglepetést okozott, ezért voltunk kíváncsiak a főkapitány véleményére.

- Mi közöm nekem Kiss Ernőhöz? Ez a belügyminiszter úr jogköre, ő dönt az ügyben, magam pedig nem kívánom kommentálni - jött a kerülő válasz erre a kérdésre is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?