Orbán: A jövő igennel kezdődik

2007.12.17. 07:19

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Déli pályaudvarra 10-20 perces késésekkel jönnek a vonatok, jelentette tudósítónk. A késéseket a normál menetrend szerint megszokott módon, lefelé kerekítik – a székesfehérvári gyorsított vonat 19 percet késett, de csak 10 volt kiírva –, mintha még most, sztrájk közben is meg akarnának valakinek felelni a vasútnál, mondta munkatársunk. Az imént Oroszlányból érkezett egy vonat, amin öten utaztak.
  • A Déliben a sztrájktörők vannak többségben, bár Battáról például nem érkezett be a várt személyvonat. Munkatársunk szerint a pályaudvar a normál működésre emlékeztet, bár a hangosbemondó időről időre elmondja, hogy a sztrájk miatt vonatkimaradásokra és késésekre lehet számítani. Igaz, ezt a figyelmeztetést bármely más munkanapon is elmondhatnák.
    Képaláírás
  • A Nyugati pályaudvar főcsarnokának bejáratánál egy négyfős, fiatalokból álló társaság ücsörög a poggyászán, és fotóztatja magát a sajtófotósokkal. Élvezik a 15 perc hírnevet, de azt mondják, bár tudtak a sztrájkról, most már szívesen elindulnának, de már annak is örülnének, ha kapnának némi információt arról, mire számítsanak. Van, aki Dunaújvárosba, mások Szegedre mennének közülük.
  • A Nyugatiban néhány külföldi turistával is összefutott munkatársunk, akiket ő világosított fel – mivel a hangosbemondó csak magyarul közli, hogy a sztrájk miatt a vonatok érkezése és indulása bizonytalan –, hogy kár a Ferihegyre induló reptéri vonatra várniuk. A metrót ajánlotta nekik Kőbánya-Kispestig, megjegyezve: nem nagyon kell sietniük, mert 7-től 9-ig a reptéren is sztrájk van.
  • Ferihegyen menetrend szerint közlekednek hétfőn reggel a repülőgépek az üzemanyag-kiszolgálók és a üzemeltetésen dolgozók sztrájkja ellenére. Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője elmondta, hogy a legtöbb légitársaság külföldön vagy 7 óra előtt tankolt, így az üzemanyag-kiszolgálók munkabeszüntetése nem késlelteti a járatok indulását. Az üzemeltetésen a sztrájkolók helyére a BA készenléti munkatársakat irányított, így a kora reggeli információ szerint a járatok menetrend szerint, vagy minimális késéssel közlekednek majd. (MTI)
  • Mátészalka, Nyíregyháza, Debrecen, Püspökladány csomópontokon megállt a vasúti közlekedés. Debrecenből egy vonat 6.03-kor Budapest felé elindult, de azóta minden áll, a munkáltató mindet elkövet a sztrájktörésre, de eddig hatástalan volt a kísérlet. Hajdú-Bihar megyében a jegyvizsgálók sztrájkolnak. (vdszsz.hu)
  • Halmaj állomáson a főnök arra kényszerítette a forgalmi szolgálattevőt, hogy tizenkét órán túl dolgozzon, ami jogellenes. Hasonlóan jogellenes a pusztaszabolcsi főnök intézkedése is, aki arra utasította az éjszakás váltókezelőt, hogy nappal egy másik toronyban folytassa a szolgálatot. A Déliben az éjszakás forgalmistát túlóráztatják, hogy a nappalos ne állhasson szolgálatba, aki egyébként sztrájkolna, olvasható a VDSZSZ honlapján.

    Az MTI korábban arról számolt be, hogy a VDSZSZ területi vezetője szerint Borsodban, egyebek mellett Miskolcon és Szendrőn is túlmunkákra kényszerítették az éjszakásokat.

  • A szombathelyi vasútállomáson hétfőn reggel a kevés számú utast a jegypénztáraknál nem tudták tájékoztatni arról, hogy melyik vonat indul és melyik nem. Reggel hat órakor azt közölték, hogy a Budapestre közlekedő InterCity menetrend szerint indul, a szerelvény járó mozdonnyal utasok nélkül állt a vágányon, majd több mint fél órás késéssel elindult, üresen. (MTI)
  • Fábián Kálmán, a VDSZSZ területi vezetője elmondta: a szolgálati vezetés igyekszik leváltani a sztrájkoló dolgozókat, ez történt Celldömölkön, Tapolcán és Zalaegerszegen is. Erre a vezetésnek joga van, arra viszont nem lett volna, hogy órákkal, sőt napokkal előre nyilatkoztassák a munkavállalókat részt vesznek-e a sztrájkban, mondta a szakszervezeti vezető. (MTI)
  • Az Alföld közepének legnagyobb vasúti csomópontján, a szolnokin reggel hat óra előtt több személyszállító vonat is elindult úticélja felé. Két vonat a meghirdetett sztrájk kezdete, hat óra után is kifutott az állomásról, de szinte utasok nélkül. Ennek az az oka, hogy az érdeklődőknek az utazási felvilágosításnál dolgozó vasutasok nem tudják megmondani, hogy a zöld utat kapott szerelvények meddig jutnak el. A szolnoki állomáson, ahonnan és ahová a hétköznapokon a reggeli csúcsidőben 40-50 vonat indul és érkezik, alig van utazni szándékozó, csupán néhány ember érdeklődött az információnál. (MTI)
  • Munkatársunk a Nyugatiban három olyan vasutassal találkozott, akik maguk is a sztrájk áldozataivá váltak. Még az éjszaka érkeztek a fővárosba, és most nem tudják, hogyan fognak hazajutni. Azt mondták, ők is sztrájkolnak, és egyet is értenek a sztrájkkal, de azért jó lenne tudni, hogyan és mikorra jutnak haza.
  • Munkatársunknak arra a kérdésére, hogy ha az országban erre-arra járnak a vonatok, akkor hogyan lehetséges, hogy a Nyugatiba egy sem érkezik, azt válaszolták, a külsőbb állomásokon is sztrájkolnak a vasutasok. Így Cegléd felől Kőbánya-Kispestig érkeznek vonatok, de tovább nem, mert ott sztrájkolnak a váltókezelők.
  • A hétfő reggeli munkabeszüntetés ellenére a Malév gépei menetrend szerint közlekednek, mivel a járatokat külföldön tankolták meg, mondta Németh Krisztina, a Malév kommunikációs vezetője hétfő reggel. A szóvivő szerint várhatóan minden Malév-járat időben elindul, annak ellenére, hogy 9 óráig az üzemeltetésen és az üzemanyag kiszolgálóknál sztrájkot hirdettek.
  • Egyes vonatok, amelyeknek a Nyugatiból kellene indulniuk, az újpesti állomásról indulnak el, mondták tudósítónknak a pályaudvaron. Azt azonban, hogy mikor és melyek, nem tudták megmondani. A vasutasok egyébként is gyakran egymásnak ellentmondó, bizonytalan információkat közölnek az egy-két lézengő utassal.
  • Kordonnal zárták le a rendőrök a fővárosi Erzsébet híd mindkét oldali járdáját hétfőn reggel hét óra előtt nem sokkal, jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A rendőrségi készültség amiatt van, mert a hídra korábban félpályás útlezárást jelentett be egy soproni férfi, ám a hatóság a demonstrációt megtiltotta. A hídon vagy a közelben tüntetőket, vagy demonstrációra készülőket nem látni. A hídfőknél néhány rendőr várakozik, nagyobb készültség szemmel láthatóan nincs. A rendőrök azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy meddig tart a készültség. (FH)
  • A Keleti továbbra is áll, minden teljesen üres, utas sehol. Egy-egy vonatot még el akarnak küldeni, de a harmadik vágányon álló szerelvény mozdonyvezetője például betartotta az utasítást, és nem fogadta el a fékpróbát. (vdszsz.hu)
  • Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • A takarítók nem sztrájkolnak a pályaudvarokon, így, mivel utasok nincsenek, a Nyugati olyan tiszta, mint még soha, jelentette a helyszínről a tudósítónk.
  • Leváltották a szolgálatból a sztrájkoló dolgozókat a Keleti pályaudvaron, és a főnökség vette át a munkát, értesült a Magyar Televízió.
  • A Nyugatiból Cegléd-Szolnok felé induló vonatokat a Kőbánya-Kispest vasútállomáson nem engedik tovább, olyan vonat is volt, amelyet visszafordítottak a Nyugatiba. (MTV Híradó)
  • Záhonyban a forgalom részéről nem egységes a sztrájk, a VSZ-es kocsivizsgálók nem sztrájkolnak, de hiába, mivel vonat így sem közlekedik: a jegyvizsgálók száz százaléka sztrájkol. Ugyanez a helyzet Tornyospálcán, Fényeslitkén és Komorón, ezeken az állomásokon ráadásul még a forgalmi szolgálattevők is beszüntették a munkát. (vdszsz.hu)
  • A Nyugati pályaudvarnál 10-12 fős csoportosulást figyelt meg munkatársunk. Ez a kisebb tömeg – amely feltehetően nagyobb, mint hétfőn bármelyik vonat utasainak száma volt – azonban nem vonatra, hanem a Westend bevásárlóközpont nyitására vár.
  • Komárom-Esztergom megyében nem okozott járatkimaradásokat a vasutassztrájk, a vonatok rendben közlekednek, mondták el a helyi állomásfőnökök. Reggel nyolc óráig egy InterCity kiesésén kívül nem volt komolyabb fennakadás a vasút közlekedésében, viszont a szerelvények utasok hiányában, szinte üresen járnak. (MTI)
  • Kiskunhalason még ficánkol egy-két vonat, de Vésztő, Békéscsaba, Tiszatenyő, Kecskemét-Alsó, Szeged, Bácsbokod, Kunfehértó, Jánoshalma, Tiszaug és Csépa térségében megállt a vasúti közlekedés. (vdszsz.hu)
  • A Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár Bereg megyei területi VDSZSZ vezetője, Barna István hétfő reggel elmondta, hogy a vonatközlekedésben érdekelt kocsivizsgálók 100, míg a jegyvizsgálók 98 százaléka nem vette fel a munkát. Emiatt Debrecenben, Nyíregyházán és Püspökladányban állnak a vonatok. Ugyanakkor 6 óra után elindult Budapest felé az InterCity egy utassal. (MTI)
  • A vasútvonalakon a vonatok 45 százaléka közlekedik. A budapesti pályaudvarok közül a Déli pályaudvarra érkeznek és indulnak vonatok, a Nyugati, illetve a Keleti pályaudvaron akadozik a vasúti közlekedés - közölte a MÁV Zrt. közleményben hétfőn. Akadozik a vasúti közlekedés Nyíregyházán, Miskolcon, Szegeden. A szombathelyi térségben és a dél-balatoni vonalon késésekkel közlekednek a vonatok. Az elővárosi vonatok Kőbánya-Kispest és Cegléd, Budapest és Pusztaszabolcs között, valamint a lajosmizsei vonalon járnak. (MTI)
    Sztrájk felirat a Keleti pályaudvaron
  • A Fővinform webkameráinak képe alapján a fővárosi utak nem tűnnek zsúfoltabbak, a forgalom nagyjából megegyezik az átlagos hétfő reggelivel. Csupán a délkelet-pesti aggloremációból bejövő Üllői út nagykörúti csomópontjában látható, hogy összefüggő a kocsisor.
  • A Pedagógusok Szakszervezetének fővárosi bizottsága szerint Budapesten elenyésző a sztrájkolók aránya. Kérdésünkre, hogy hol vannak munkabeszüntetések, azt a választ kaptuk, "ha lenne információnk erről, megmondanánk, de nincs". Azt mondták, a szándéknyilatkozatok aránya sem érte el a 30 százalékot, de azt végképp nem tudják, hol kezdődött el valóban a sztrájk.
  • Hajdú-Bihar és Szabolcs megyékben négy vonat ment el, összesen öt utassal, a munkáltató azonban sokat ad a látszatra, és terepasztalosdit játszik: üresen, utasok nélkül, szerelvényvonatként közlekedtet egy-két vonatot, írja a VDSZSZ honlapja.
  • A szakszervezet feljelenti a munkaügyi főfelügyeletnél azokat a vasúti vezetőket, akik törvényellenesen meghosszabbítják a korábban szolgálatban lévő munkaidejét - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke. Sárospatakon, Halmajban, Szendrőn, Sátoraljaújhelyen, Celldömölkön, Tapolcán, Zalaegerszegen leváltják a sztrákolókat, illetve túlmunkát rendelnek el a munkabeszüntetésben részt venni nem kívánó vasutasok számára.

    Gaskó István elmondta: a munkáltató úgy próbálja megakadályozni a sztrájkot, hogy műszakváltáskor nem engedi szolgálatba állni a sztrájkolót, a korábbi műszakban dolgozónak meghosszabbítják a szolgálatát 12 órán túl, ami törvényellenes és balesetveszélyes. Hozzátette, hogy ezzel az utasok testi épségét és a vagyonbiztonságot kockáztatják. (MTI)