Orbán: A jövő igennel kezdődik

2007.12.17. 12:09

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyedül a Vasi Volán Zrt. Szombathely és Sárvár között közlekedő járatain volt szükség többlet buszok beállítására a vasutassztrájk miatt megnövekedett utasforgalom kiszolgálása érdekében. Benkő Tibor, a részvénytársaság forgalmi üzletág-igazgatója közölte, hogy az említett járatot leszámítva az utaslétszám nem emelkedett meg jelentősen. (MTI)
  • „Itt ülünk, eszünk, keresztrejtvényt fejtünk" – mondta hozzátartozója kérdésére az egyik sztrájkoló kocsivizsgáló. A sztrájkolókat egyébként vesztegzár alatt tartja a MÁV, a tartózkodót senki nem hagyhatja el. 17:40-ig így is maradunk, ekkor kellene az éjszakai műszak munkavállalóinak megérkeznie – olvasható élménybeszámoló a VDSZSZ honlapján.
  • A kocsivizsgálók Miskolc-Tiszain továbbra is kitartanak, itt és Egerben a VSZ-es kocsivizsgálók csatlakoztak a sztrájkhoz, Szerencsen, Halmajon állnak a vonatok a forgalmi szolgálattevők sztrájkja miatt. Sátoraljaújhely a kocsirendezők és a tolatásvezetők sztrájkja miatt dugult be. Miskolc Tiszai pályaudvaron is beszüntették a munkát a kocsirendezők, így a szerelvényeket lehetetlenség a helyükre tolni. (vdszsz.hu)
  • Csaknem 1500 traktor, munkagép és személyautó, valamint 3 ezer gazda vesz részt a Magosz által hétfőre bejelentett félpályás útlezárásokban, 46 helyszínen, mondta a Független Hírügynökségnek a Magosz főtitkára. A tiltakozó akciók 8 és 9 óra között kezdődtek és délután 4 óráig tartanak. Van, ahol 5 kilométeres a kocsisor, de a kisebb helyszíneken is lassult a forgalom, közölte Obreczán Ferenc. (FH)
  • Fehérváron szünetelt a tanítás több iskolában két órán át, nincs egészségügyi alapellátás a rendelők 80 százalékában. A Fejér megyei kórházi dolgozók szolidaritást vállaltak, de nem tartanak munkabeszüntetést, a gazdák félpályás útlezárással demonstrálnak, a buszsofőrök azonban dolgoznak. (FH)
  • Az Index vasútmániásainak fórumában a 1116001 nevű hozzászóló azt írta: "Rákospalota-Újpesten ha jól láttam a kocsiból, legalább 3-4 szerelvény álldogált, mozgást nem nagyon láttam."
  • A forgalomirányítók mindössze egytizede vesz részt a VDSZSZ által szervezett sztrájkban a MÁV információi szerint, 90 százalékuk pedig dolgozik. A vasúttársaság közleménye szerint a sztrájk kezdete, azaz reggel hat és délelőtt tizenegy óra között a MÁV információi szerint 348 vonat közlekedett, ez nagyjából megfelel annak a 40-45 százalékos aránynak, amelyet már korábban is közöltek. (FH)
  • A Keletiben 13 óra előtt néhány perccel a hangosbemondón arra hívják fel az utazóközönség figyelmét, hogy Hatvanba Rákos állomásról, Szolnokra Kőbánya-felsőről indulnak a személyvonatok. (vdszsz.hu)
  • A Keletiből napi 200 vonatnak kellene ma menetrend szerint indulnia, ebből délig 75 vonatnak kellett volna kimennie, azonban legfeljebb 10 vonat hagyta el a Keletit. Ennél valamivel többnek, mintegy 90 vonatnak kellett volna délig a fejpályaudvarra beérkeznie, de tíznél több biztos nem futott be. (vdszsz.hu)
  • A Tisza nemzetközi gyorsvonat megérkezett a Keletibe. (vdszsz.hu)
  • A Keleti pályaudvaron jelenleg a Rózsa IC indulását sürgeti a hangosbemondó. Helyjegy váltása most is kötelező. (vdszsz.hu)
  • A MÁV és a MÁV-START ZRt. kérelmet nyújtott be hétfőn a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz a VDSZSZ által a megkezdett határozatlan idejű, immár nyolc órája sztrájk jogellenességének megállapítása érdekében, közölte a MÁV Zrt. hétfőn. A vasúttársaságok szerint a munkavállalók javadalmazását kollektív megállapodások rendezik 2007. évre, emiatt nem lehet jogszerű a szakszervezet többlet-javadalmazás iránti sztrájkkövetelése. A vasúti mellékvonalak vonatkozásában a sztrájkfelhívásban megjelölt követeléseket a GKM teljesítette. A MÁV szerint a megfogalmazott követelésekről munkaügyi jogvitának van helye a vasúttársaságok és szakszervezet között. (MTI)
  • A hangosbemondó arról tájékoztatja az utazóközönséget a Keletiben, hogy Pécsre Kelenföldről indulnak a vonatok. A debreceni állomásépület előtt három villanymozdony vesztegel az állomáson, közülük kettőnek le van eresztve az áramszedője. (vdszsz.hu)
  • Egy sztrájkra készülő jegyvizsgáló jelentette, hogy Hegyeshalmon hiába várt az Ausztriából érkező vonatára, mert az osztrákok törölték a Magyarországra közlekedő járatokat. A szerelvénynek egyébként 6:30-kor kellett volna elhagyni Hegyeshalom állomást. (vdszsz.hu)
  • Vámosgyörk állomáson két rendőrautó áll, olvasható a VDSZSZ honlapján. A szakszervezet arról is beszámol, hogy a rivális VSZ titkára Hatvanban azt mondta a kocsivizsgálóknak, hogy nem sztrájkolhatnak, mert VSZ-esek.
  • Miskolc Tiszain teljesen megállt a vasúti közlekedést, a jelek szerint a munkáltató most abban mesterkedik, hogy Bz-motorkocsikkal küldje a nem létező utasokat Pestre. A VDSZSZ arról is beszámol, hogy váratlan erősítést kapott a vasutas sztrájk Szeged Állomáson, ahol szolgálatba és – ezzel egyidejűleg – sztrájkba léptek a jegyvizsgálók, akik a régióban egyre nagyobb számban szüntetik be a munkát. (vdszsz.hu)
  • Öt egészségügyi intézményben délután 2 óra után is sztrájkolnak a dolgozók, de a legtöbb helyen véget ért a munkabeszüntetés. A sztrájk összesen 21 kórházat és szakrendelőt érintett, illetve érint hétfőn, de a Független Hírügynökség által megkérdezett intézményekben azt mondták: egy-egy helyen legfeljebb 5-10 embernek kellett elhalasztani az előre tervezett vizsgálatát.

    16 kórházban, illetve rendelőintézetben sztrájkoltak az egészségügyi dolgozók, 4 másikban pedig szolidaritásuk jeléül kék szalagot viseltek. A legtöbben Veszprémben vettek részt a sztrájkban: itt 200 dolgozó függesztette fel a munkát 8 és 10 óra között. (FH)

  • A vasútvonalakon a vonatok több mint 50 százaléka közlekedik, ezek nagy része megérkezik a végállomásra is - derül ki a MÁV adataiból. A forgalomirányításban résztvevők 90 százaléka dolgozik, így operatív irányítással sikeresen szabályozzák a vasúti közlekedést. (FH)
  • Öt napon belül kell döntést hoznia a bíróságnak a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. kérelméről - közölte a Fővárosi Bíróság Sajtótitkársága, miután hétfőn megérkezett a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra a vasúti sztrájk jogellenességének kimondását kérő indítvány. A Főváros Bíróság közlése szerint ha másodfokra kerülne az ügy, akkor abban a Fővárosi Bíróság illetékes eljárni.

    Gaskó István, a VDSZSZ elnöke korábban azt mondta, hogy hasonló követelésekért már több esetben törvényesen sztrájkolt a VDSZSZ. Szerinte a bírósághoz fordulás a MÁV ellenlépése azért, mert a szakszervezet feljelentette a sztrájk idején törvényellenesen fellépő munkaadókat. Kavalecz Imre MÁV-sajtófőnök szerint azért jogellenes a hétfői sztrájk, mert a munkavállalók javadalmazását kollektív megállapodások rendezik 2007-re, emiatt nem lehet jogszerű a szakszervezet többlet-javadalmazás iránti sztrájkkövetelése, míg a vasúti mellékvonalak vonatkozásában a sztrájkfelhívásban megjelölt követeléseket a GKM teljesítette.

  • A gazdák által szervezett útlezárások többsége befejeződött. Kora délutánig egyedül a 47-es főúton, Szeged és Hódmezővásárhely között volt komolyabb fennakadás a félpályás útlezárások közül. Ott az Útinform számos bejelentést kapott autósoktól, miszerint 30-60 percet kell a gépjárművezetőknek várakozniuk az érintett szakaszon. A rendőrség korábbi tájékoztatása alapján a 47-es út 202-205-ös kilométerszelvényébe az egészségügyi törvény megszavazása ellen jelentettek be félpályás útlezárást december 17-22-e közötti időszakra. (MTI)
  • Kedvezőtlen gazdasági helyzet idején Magyarországon több ember aggódik a sztrájkok és összetűzések miatt, mint a legtöbb más európai országban, derül ki a Nielsen piackutató legfrissebb közvélemény-kutatásából. A 48 európai országban, 26,3 ezer internetező megkérdezésével elkészített felmérés szerint gazdasági hanyatlás esetén átlagosan az emberek 12 százalékát nyugtalanítják a sztrájkok és 16 százalékukat a polgári összetűzések.

    Ehhez képest Magyarországon a sztrájkoktól tartók aránya 18 százalék, az összetűzések miatt aggódóké pedig 32 százalék. A magyaroknál jobban - 1 százalékponttal - csak a lengyelek félnek. A sztrájkoktól Franciaországban tartanak a legtöbben, az emberek 28 százaléka jelölte be ezt a gazdasági hanyatlás hét lehetséges következményét felsoroló listán. (MTI)

  • A szakszervezet honlapja szerint van olyan szerelvény, amely kétszer tette meg egymás után a Budapest-Kál viszonylatot, a vonat állapotát ezalatt egy kocsivizsgáló se „látta", a MÁV Start ennek ellenére közlekedteti. Álláspontunk szerint ezzel a cég vezetése súlyosan veszélyezteti a vasúti közlekedés biztonságát, a vonatokat minden útjuk után és előtt is ellenőrzik békeidőben.
  • A vasutasok sztrájkja a 12 órába lépett, a többi tiltakozó megmozdulás viszont véget ért. Befejezték demonstrációjukat a Fejér megyei gazdák, megkezdték munkagépeikkel, autóikkal a levonulást az utakról. A fehérvári háziorvosi rendelésben várhatóan este hét órától áll vissza a megszokott rend. A regionális tisztifőorvos tájékoztatása szerint egy feljelentés sem érkezett eddig, az emberek megértették az orvosok döntését. (Index/FH)
  • „Kenyér, gulyásnak való is van. Éhen nem halunk" – megérkeztek az éjszakai műszakban dolgozó nyolc kocsivizsgáló közül ketten, a többiek még úton vannak. A híreket a keletis kocsivizsgálók egyike azzal nyugtázta, hogy három heti hidegélelemmel készültek. (vdszsz.hu)
  • A Venezia Euronight esetében nemcsak a vonatvizsgálat maradt el, hanem a fékpróba is, olvasható a VDSZSZ honlapján. A szerelvény fékpróbájának elvégzését a vezető jegyvizsgáló megtagadta, mivel tisztában volt az utasításokkal. Ezért azzal fenyegették meg, hogy a vezénylőjét felhívják: ő utasítsa a szabálytalan munkavégzésre. A vonat valószínűleg fékpróba nélkül hagyta el a Keletit, teljesen szabálytalanul, Kelenföldön kívánják ellenőrizni, írja a vdszsz.hu.
  • A város főbb közlekedési útvonalai teljesen be vannak dugulva. Az Árpád hídnál a Váci úti felüljárón mindkét irányba áll a forgalom. Az Erzsébet hídról pesti irányba szintén csak lépésben lehet haladni. zsúfolt a Margit körút, a hídon mindkét irányba sűrű kocsisorok állnak. A Petőfi hídra Pest felől nagyon nehezen lehet feljutni, az Üllői úton viszont jó tempóban lehet kifelé haladni a városból.
  • Hétfőn délután 4 órára levonultak a demonstráló gazdák az utakról, mindenhol helyreállt a forgalom. A Magosz által bejelentett félpályás útlezárásokban 46 helyszínen összesen 1500 traktor, munkagép és személyautó, valamint háromezer gazda vett részt - mondta el a Magosz főtitkára. Obreczán Ferenc hozzátette: atrocitás sehol nem történt, az utakon közlekedők türelmesen fogadták a tiltakozó akciókat. (FH)
  • A parlamentben negyedóra múlva megkezdődik az egészségügyi törvényről szóló szavazás. Ennek a jogszabálynak a tervezete váltotta ki a sztrájkot; Gaskó István korábban azt mondta, a vasutasok felveszik a munkát, ha elutasítják a törvénytervezetet, míg ha a parlament elfogadja a törvényt, akkor később döntenek a tiltakozás folytatásáról. A képviselők név szerint fognak szavazni.
  • Az esti műszakváltás miatt sok helyen, ahol eddig dolgoztak, ezután lesz sztrájk, de sok helyen, ahol sztrájkoltak, dolgozni fognak. Továbbra is sztrájk van a Nyugatiban, a Keletiben és a Déliben járnak, de nem menetrend szerint a vonatok, Aszódon és Érden viszont mostantól kezdődik a sztrájk – hangzott el az esti híradókban.
  • Az esti órákra változott a hangulat a vasútállomásokon, pályaudvarokon: az utasok egyre több helyen türelmetlenkednek, órákig tartó várakozás után szeretnék megtudni, mikor és hogyan jutnak haza. Problémát jelent az is, hogy azok a vonatok is kerülőúton járnak, amelyek közlekednek, így azok is órákat késhetnek. Az utasok továbbra sem kaphatnak pontos tájékoztatást arról, mikor és hová indulnak vonatok. (MTV)