Orbán: A jövő igennel kezdődik

2007.12.17. 09:54

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Igazoltatnak a rendőrök az Erzsébet hídon, mivel két magánszemély demonstrációt jelentett be oda, de ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy határozatában megtiltotta. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta, hogy az Erzsébet hidat a pesti és budai hídfőnél kordonnal zárták le a gyalogos forgalom elől. A rendőrök készenlétben állnak, hogy megőrizzék a híd forgalmának zavartalanságát. A rendőrök eddig nem találtak demonstrációra érkezett embereket. Arra a kérdésre egyelőre nem tudott választ adni a szóvivő, hogy meddig lehet rendőri jelenlétre számítani az Erzsébet hídon. (MTI)
  • Sem Tolna, sem Zala megyében nem sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók hétfőn, szolidaritásuk jeleként kék szalagot viselnek. Losoncz Józsefné a Tolna megyei kórház EDDSZ kórház szervezetének vezetője elmondta: dolgoznak, de egyetértésük jeleként a kék szalagot kitűzték ruhjukra.

    A zalaegerszegi Zala Megyei Kórházban és a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban az EDDSZ tagjai tették fel a kék szalagot. A keszthelyi városi kórházban ugyanakkor nem tartanak tiltakozó akciót. (MTI)

  • A MÁV közlése szerint a vonatok több mint 50 százaléka közlekedik a hétfői vasutassztrájk alatt. A szakszervezet információi szerint viszont többségük áll, a közlekedők üresen járnak. A VDSZSZ szerint bizonytalan, hogy megérkeznek-e az elindított vonatok a célállomásra. (MTI)
  • Zala megye több középiskolájában kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak; a leghosszabb időre, hat órára, egyedül a zalaegerszegi Apáczai Csere János Általános Művelődési Központban jelentettek be munkabeszüntetést. A gimnáziumot, könyvtárat, művelődési házat és nevelési tanácsadót is magába foglaló intézményben a 70 dolgozóból csak nyolcan vették fel a munkát reggel nyolc órakor. (MTI)
  • Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében mintegy harminc intézmény, főként középiskola csatlakozott a pedagógussztrájkhoz. Tiszacsermelyen minden tanár sztrájkol öt órán át, ezért az iskolában nincs tanítás. A sztrájkhoz csatlakozott iskolák többségében 2 órás munkabeszüntetés lesz. (FH)
  • Szatymazon a sztrájkoló forgalmi szolgálattevőt perceken belül leváltják, így Kiskunfélegyháza felől Szeged Rendező felé közlekedhetnek a vonatok, mivel a VSz-es kocsivizsgálók Kiskunfélegyházán nem sztrájkolnak. (vdszsz.hu)
  • Békéscsaba és Telekgerendás állomás között a MÁV Start vonatpótló buszokat vetett be, hogy Telekgerendástól Szeged Rókusig eljussanak a fiktív utasok a békéscsabai erőteljes sztrájk hatásait kikerülve. (vdszsz.hu)
  • Személykocsikkal elfoglalták az egri kórház parkolóit a MAGOSZ helyi képviselői hétfőn délelőtt. 11 órakor a színház előtt beszédeket tartanak, kora délután pedig traktorokkal kerülik meg az egri belvárosban lévő Markhot Ferenc Kórház épületét, így tiltakoznak a kórház magánkézbe adása ellen. Heves megyéből összesen harminc traktorral vonulnak fel a gazdák. (FH)
  • A Munka Törvénykönyve elháríthatatlan oknak minősíti, ha valaki a sztrájk miatt nem tud megjelenni munkahelyén, a távollétet igazoltnak kell tekinteni. Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

    Egyedileg mérlegelendő, hogy a sztrájk ténylegesen akadályozta-e a munkavállalót, hogy megjelenjen a munkahelyén. Így például ha a munkáltató telephelye a munkavállaló lakóhelyéről nem túl hosszú idő alatt gyalog is elérhető, az elháríthatatlan ok nem áll fenn. (MTI)

  • A kőbányai Pataky István Fővárosi Gyakorló Híradásipari és Informatikai Szakközépiskolában délig van sztrájk, a csaknem ötven tanár kicsivel több, mint fele vesz részt a munkabeszüntetésben. Az hatszáz tanulóból ma kétszáz ment iskolába, rájuk a tanárok vigyáznak, közölte munkatársunkkal Babosa Antal igazgató. A pedagógusok azért sztrájkolnak, mert szerintük megszűnik a nemzeti kockázatközösség az egészségbiztosításban, ha abban megjelenik a magántőke.
  • Vas megyében három általános iskola és egy gimnázium csatlakozott a sztrájkhoz a pedagógus szakszervezetek felhívására. Körmenden a Somogyi Béla Általános iskolában reggel 8 és 10 óra között szünetelt a tanítás, Szentgotthárdon egy integrált oktatási intézményhez tartozó két általános iskolában és egy gimnáziumban sem tartották meg az első két tanórát. Karakai József, a körmendi Somogyi Béla Általános iskola igazgatója elmondta: tantestületük egésze részt vesz a sztrájkban, egyetértenek annak célkitűzéseivel. Az iskolájukba járó 480 gyerek felügyeletéről a sztrájk ideje alatt is gondoskodnak. (MTI)
  • Az Index vasútmániásainak fórumában radio100jozsi beszámolt arról, hogy Szolnok felé 60 percenként közlekednek a személyvonatok a 100a vonalon, Cegléden keresztül. Ugyanő közölte, hogy Hódmezővásárhelyen érkeznek/indulnak Szentes és Makó felé szerelvények, valamint menetrend szerint járnak a vonatok Szeged-Rókus és Telekgerendás között, valamint a 142-es és 150-es vonalon, előbbi a Nyugatiból Lajosmizsére, utóbbi Kőbánya-Kispestről Kunszentmiklós-Tassra vezet.
  • Az ország több mint hatvan pontján nehezítik az autós közlekedést a félpályás útlezárásokkal a gazdák. Radio100jozsi szerint a 47-es úton tüntetés van, így be van állva minden, közben meg a vonatok fel-alá üresen járnak.
  • A vasúttáraság minden esetben betartja a törvényi előírásokat, nem rendel el túlmunkát, de próbálják biztosítani a vonatközlekedést – mondta a MÁV szóvivője arra reagálva, hogy Gaskó István, a LIGA elnöke azt állította: a vasúttársaság túlmunkára kényszeríti a dolgozókat. Olyan, szakvizsgával rendelkező személyzetet rendelnek az állomásokra, akik hajlandóak felvenni a munkát, közölte Sigulinszki Tibor. (FH)
  • Gaskó István, a VDSzSz elnöke elmondta, fegyelmi eljárást kezdeményez Szakszervezetünk minden szolgálati vezető ellen, aki utasításellenesen, a vasúti közlekedést veszélyeztetve rendelte el a vonatok indítását. Dunaújvárosban a Cargo kocsivizsgálói ellenőrzik a MÁV Start szerelvényeit, ami törvénytelen, hiszen két, jogilag különálló cég alkalmazottai nem végezhetik el egymás feladatát. (vdszsz.hu)
  • Az ország 15-18 kórházában és rendelőintézetében tartanak munkabeszüntetést hétfőn, mondta a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Gyenes Géza azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mely intézményekről van szó, de mint mondta, a kórházakban általában kétórás, míg a háziorvosi rendelőkben 4 órás munkabeszüntetések várhatók. (FH)
  • Az Erzsébet hídhoz nemrégiben két Árpád-sávos zászlós ember érkezett, közölték a helyszínre érkező kollégáink. Csoportosulás, demonstrálók nincsenek a hídon, aminek járdáit a rendőrök reggel kordonnal zárták le.
  • Hódmezővásárhelyen mintegy 200 önkormányzat tisztviselő is részt vesz a hétfői munkabeszüntetésben - közölte az önkormányzat sztrájkbizottságának vezetője, Kiss Zoltán. Ez annyit jelent, hogy az ügyfélfogadás szünetel és csak a halaszthatatlan ügyeket intézik el. A városban csatlakozott a sztrájkhoz öt általános iskola, négy középiskola és egy művészeti iskola is. (MTI)
  • Borsod-Abaúj-Zemplénben az előre meghirdetett időben vonultak fel reggel nyolc órakor a 3-as számú főúton a tiltakozók. A Mályi és Nyékládháza közötti útszakaszon a Magosz által hirdetett akcióra körülbelül 30 jármű érkezett. A tiltakozást 16 óráig jelentették be a rendőrségen, ám vélhetően már korábban levonulnak, hogy a résztvevők még "világosban hazaérjenek" - mondta Görcsös Ferenc, a Magosz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke. (MTI)
  • Mind a pesti, mind a budai hídfőnél elbontották a reggel emelt kordonokat a rendőrök. A hídon már csak cirkálnak a rendőrök, a híd alatt egy rendőrségi kisbuszt láttak kollégáink, akik szerint a készültség minimálisra csökkent.
  • Fejérben szünetel a rendelés az Alba Családorvosi Egyesület székesfehérvári felnőtt-és gyermek háziorvosi rendelőinek többségében; az elégséges ellátást biztosítják a városban. Mindkét központi rendelőben megerősített orvosi ügyeletet tartanak, két óránként váltják egymást az orvosok, a sürgősségi betegellátás nem sérülhet - mondta el Almási Ferenc regionális tisztifőorvos. (MTI)
  • Az Index vasútmániásainak fórumában Siemens113 azt írja, a 120a-n van közlekedés, Kőbánya Felsőről Szolnokra fordulnak vissza a vonatok.
  • A MÁV vezetése a sztrájkolókat akarja lejáratni, amikor üresen közlekedteti a vonatokat – jelentette ki hétfőn a VDSZSZ és a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István szerint így tovább rombolják a vasút gazdasági helyzetét. A szakszervezeti vezető szerint a vasúti közlekedés biztonságát veszélyezteti a MÁV vezetése, amikor az éjszakai műszak dolgozóit törvényellenesen újabb 12 órányi munkára kényszeríti. (FH)
  • Elbontották az Erzsébet híd pilléreinél a járdát lezáró kordont a rendőrök hétfőn délelőtt fél tizenegy után. Tafferner Éva elmondta, hogy a rendőrök néhány embert igazoltattak ugyan a hídon, de más intézkedésre nem volt szükség. Napközben még visszatérően ellenőrzik a területet, ám nagyobb rendőri jelenlétre már nem kell számítani. (FH)
  • Az esztergomi vonatok Angyalföldig járnak, így Újpestnél lehet fel-/leszállni a hírek szerint, írja a vasutas fórumban radio100jozsi.
  • A Keletiből a negyedik vágányról időközben üresen elment a Jázmin IC. Eközben dízelmozdonnyal kivontattak két, egybekapcsolt szerelvényvonatot utasok nélkül, a hírek szerint Kelenföldre megy. (vdszsz.hu)
  • A VDSZSZ honlapja szerint utasok az egész országban nincsenek, a Keletiben a szakszervezetisek két japán turistát láttak, "ők is inkább fényképeznek, mást nem nagyon tehetnek." (vdszsz.hu)
  • Bács-Kiskun megye oktatási intézményeinek többsége sztrájkolt hétfőn az első két tanítási órában, de van olyan intézmény, ahol az utolsó két óra marad el. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Kisiklott egy Budapestről Bukarestbe tartó vonat

    Teherautóval ütközött, majd kisiklott egy Budapestről Bukarestbe tartó vonat hétfőre virradóra Arad közelében. A vonat mintegy 100 kilométeres óránkénti sebességgel ütközött egy teherautónak. A baleset miatt a vonatok több órás késéssel közlekednek Románia nyugati részében. (MTI)
  • Hat órája tart a vasutasok sztrájkja, miközben az iskolák és kórházak, rendelőintézetek többségében már befejeződött a munkabeszüntetés. Az MTI információi szerint az ország közlekedésében nem okozott komolyabb fennakadásokat a vasúti sztrájk, de a buszpályaudvarokon a szokásosnál lényegesen nagyobb volt a forgalom, a buszok utasokkal zsúfoltan érkeznek és indulnak.