Orbán: A jövő igennel kezdődik

2007.12.20. 18:32

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A jánossomorjai talponállóban elégedettek voltak a határ megnyitásával, mert így éjjel-nappal szabadon át lehet menni Ausztriába Andaunál, azaz Mosontarcsán. Eddig a településen egy kis határátkelő volt, csak a 30 kilométerre élők kelhettek át reggel 6-tól este 10-ig. Sokan járnak át dolgozni Ausztriába, jellemzőn mezőgazdasági munkákat végeznek.

    A határnyitással Fertőd és Mosonmagyaróvár között a leggyorsabb út Ausztrián keresztül vezet.

  • Ebben a békés ölelkezős hangulatban tudósítónk meglepődött, mikor átérve Szlovákiába egy Sturovo tábla fogadta, magyarul nincs kiírva, hogy Párkány. Sokan útlevéllel kelnek át a Mária Valéria hídon, hogy még egy utolsó pecsétet szerezzenek. A pecsétet egyébként már régóta nem használják, a határőrség azonban az ünnepi alkalomra ma még utoljára pecsétel.

    Az első kocsma Panda névre hallgat, itt is akciós a Becherovka. Párkányban teljes a nyugalom, a településen nincs ünnepség. Azért kisvonatok cirkálnak a két ország között a hídon.
  • Eltüntették a határsorompót a magyar-szlovák határ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán, Hidvégardónál is, jelképesen ismét eggyé vált a történelmi Torna vármegye csütörtöktől. Hidvégardón a trianoni emlékműnél Hidvégardó és a határ túloldalán lévő Szepsi és Torna önkormányzatai, valamint az edelényi Borsod Kulturális Alapítvány rendezett ünnepséget a schengeni csatlakozás alkalmából.

    Matus Tamás, Hidvégardó polgármestere úgy fogalmazott: különösen a határ mentén élőknek jelent óriási fordulatot a határ "eltűnése", a gazdasági és emberi kapcsolatok területén óriási lehetőségek vannak, mivel kerékpárúton, de akár a szántóföldeken is megindulhat az áruforgalom, a közös mezőgazdasági tevékenység. (MTI)
  • Nem tartanak attól, hogy csökken a forgalom a hegyeshalmi határátkelőhelynél található vendéglátóipari komplexumban (hotel***, restaurant, night club) a határnyitás után. Mint a recepcióstól megtudtuk, főleg román átutazók állnak meg itt félúton, Kelet- és Nyugat-Európa között.
  • Jó estét kívánunk a kedves olvasóknak, innen Hegyeshalomból. Kissé borúsak a kilátások: rettentő sötétség mindenütt, kemény mínuszok edzik az utolsó pilllanatokban is az aluminíumsorompókat, és első blikkre a program sem ígérkezik könnyűnek.

    Persze, mire vártunk?! A határnyitás nem gyerekjáték. Jeges szélben például igen nehéz artikulálni a mikrofonba, Gyurcsány Ferenc mégis erre készül. Mindezt késő este tizenegykor. A fő attrakció egy sorompó leszerelése lesz, majd egy kőoszlopot állnak körül a potentátok, miközben határőrzenekarok masíroznak fel-alá a csillagos égbolt alatt, az estét tűzijáték zárja. Hiába tördeljük a kezünket aggódón, a nagy feladat Gyurcsányra vár.

  • Sajnos a Miniszterelnöki Hivatal top tízes listájáról lecsúsztunk, ezért nem kísérjük át a miniszterelnököt Ausztriába - még a határnyitási ceremónia előtt -, hogy lepacsizzon az osztrák szövetségi kancellárral, akivel mindeközben megtekintenek egy épületet, ahol eddig a magyar és osztrák határőrök tartották egymással a kapcsolatot. Reméljük, találnak neki valami új funkciót, és talán a miniszterelnök is ki tudja használni még az időt, és a protokollesemény leple alatt tud vásárolni egy Gorenje hűtőszekrényt karácsonyra.
  • A kismozdony elején, ami Párkány és Esztergom között cirkál a hídon, van egy magyar és egy árpádsávos zászló, a többi kocsit árpádsávos zászlóval díszítették.

    „Mászkálnak, mászkálnak, de pénzt azt nem váltanak” – kommentálja egy pénzváltó üzlet tulajdonosa a forgatagot. Egyébként Párkányban minden vendéglátó helyen elfogadják a forintot, ami a többi magyarok lakta szlovák településre nem jellemző.
  • Mécseseket úsztattak a Dunán Esztergomnál családok és diákok. A mécsesekkel a szerbiai magyarokra gondolnak, akik kimaradnak a schengeni egyezményből.
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A színpad már nagyjából készen van, az Őrezred megérkezett. Az osztrák határőrök rugalmasan engedik át a Magyarországról érkezőket, nem sokan vannak, de tény: a határátkelőhely minden szegletében érződik a szabadság szele.
  • A schengeni övezethez való csatlakozással megszigorodnak a külföldi állampolgárok letelepedési feltételei Csehországban - a bevándorlási és menekültörvény módosítását csütörtökön írta alá Václav Klaus cseh államfő. A módosítás egyik legfőbb célja, hogy nehezítse, illetve korlátozza az Európai Unión kívüli állampolgárok színlelt házasságkötését a cseh állampolgárokkal. A megszigorított letelepedési és tartózkodási feltételek az Európai Unió állampolgáraira nem vonatkoznak.

    "Becsléseink szerint 2005 és 2006 között a színlelt házasságok száma mintegy 80 százalékkal emelkedett Csehországban. Többnyire ukránokról, oroszokról, vietnamiakról és nigériaiakról van szó" - mondta újságíróknak Ivan Langer cseh belügyminiszter. (MTI)
  • Nem sokáig kell már itt dekkolnia - klikk! (Fotók: Huszti István)
    Hiába omlottak le a határok, a mobilinternet elől nem szedték fel a sorompókat: a hegyeshalmi határátkelőhelyen nincs szélessávú mobilnet (3G), pedig a Paprika csárdában még nagyon is volt.
  • Mindenki úgy érezheti, hogy valóban Európa szívében vagyunk, mondta Sólyom László köztársasági elnök a schengeni csatlakozás alkalmából hivatalában elmondott beszédében. "Magyarországnak ma különösen nagy szüksége van jó hírekre. Örülök, hogy egy ilyen jó hírt oszthatok meg önökkel" - fogalmazott az államfő.

    Mint mondta, éjféltől nincsenek többé sorompók, határőrök Magyarország és Európa nagy része között. "Olyan szabadság áll helyre, amelyben száz éve nem volt részünk és amelyre nagyon sokat vártunk" - tette hozzá. Éjféltől kezdve minden magyar állampolgár úgy mozoghat Európa Schengen által határolt részein, mintha csak otthon lenne, és otthon is van, mondta. Erről beszéltünk úgy hosszú ideig, hogy a határok majd légiessé válnak, és ez most megvalósult. (MTI)
  • Sólyom László szerint azok a régiók, amelyek régtől fogva összetartoztak gazdaságilag, természetileg, ismét összenőhetnek. Nagyon nagy öröm ez a határ két felén élő magyar közösségeknek, de épp olyan óriási lehetőség - függetlenül a nemzetiségi lakosságtól - az ottani régióknak is. Közösen lehet tervezni a jövőt, közösen lehet fejleszteni, és ehhez az Európai Unió jelentős segítséget tud adni, mondta az államfő.

    Azzal kapcsolatban, hogy ezeket az előnyöket nem tudja élvezni a teljes kárpát-medencei magyarság, úgy fogalmazott: "szeretném biztosítani a kárpátaljai és a délvidéki magyarságot, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy a lehető legkönnyebben lépjék át a magyar határt". (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Nem vasból van a schengeni függöny

    Szabadkán Rejto Jenorol vitatkoznak, vízum kell Magyarországra, de nem mindenkit érdekel az itteni kupleráj. Riport.
  • Az utolsó fotók a határról (Fotók: Huszti István)
    Újabb részletek szivárgtak ki az előttünk álló programból: Ezt a sorompónak álcázott petrencésrudat fogja megragadni Gyurcsány Ferenc, és Toldi Miklós módjára saját és miniszterei feje fölött meglengetve a doronggal Bécs irányába mutat majd. "Ne feledjék, hölgyeim és uraim, bár szabad az út, autópályamatricát továbbra is vásárolni kell" - mondja majd.
  • Élete legszebb napjaként értékelte a schengeni térség kibővülését csütörtökön az Európai Bizottság elnöke, aki az észt fővárosba látogatott az új schengeni belső határok megnyílásának előestéjén. "A schengeni szerződés hatályának kiterjesztése életem legszebb napja" - jelentette ki José Manuel Barroso Tallinnban. "A személyek szabad mozgása az egyik alapvető emberi jog" - mondta. (MTI)
  • Történelmi visszatekintéssel emlékezik meg a schengeni csatlakozásról az Új Szó című szlovákiai napilap. Felidézik, hogy a határok megnyitásával semmi új nem történik, inkább visszatérünk oda, ahol 1914 júniusa előtt egyszer már tartottunk. Nagy Endre A kabaré című regényéből például kiderül, hogy 1913-ban nem kellett okmányokkal utazni. „Elvégre az ember nem szokott okmányokkal utazni! Ki hallott ilyet!” – olvasható a műben.
  • Gyurcsány Ferenc és Takács Albert váratlanul visszajöttek Hegyeshalomra, jelentette tudósítónk. A miniszterelnök és a miniszter átsétáltak az osztrák oldalra, integettek az utolsó határátlépőknek, majd ismét autóba szálltak és visszamentek Ausztriába. Gyurcsány Ferenc Alfred Gusenbauer osztrák kancellárral aláírja az emelkedett hangvételű, gesztusértékű közös osztrák-magyar schengeni nyilatkozatot, ezután Hegyeshalomra várják vissza a kormánydelegációt.
  • Gyurcsány Ferenc és Takács Albert integetős visszatérése spontán akció volt, mondta tudósítónknak a Miniszterelnöki Hivatal. Valószínűleg a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter maguk találták ki, hogy visszaugranak a határhoz egy kis integetésre.
  • „A határok nélküli Európa a mai naptól Ausztria és Magyarország között sem csupán eszmény, hanem naponta megélhető valóság. Ennek elérése pedig történelmi jelentőségű siker” – áll a schengeni osztrák-magyar nyilatkozatban. A szöveg további része annyira gesztusértékű, és annyira átáztatta a diplomáciai szentimentalizmus, hogy teljes terjedelmében nem idézzük.
  • A schengeni csatlakozással változnak az ukránokra vonatkozó lengyel vízumszabályok, számolt be a Kárpátinfo.net. Az ukrán állampolgárok, ha Lengyelországba akarnak utazni, 35 eurót fizetnek majd a vízumért, amihez még további dokumentumokat kell majd csatolniuk. Az ingyenes schengeni vízumot például rokkantak, nyugdíjasok, 18 évesnél fiatalabbak, újságírók kaphatják csak meg.
  • Érdekes közjátéknak volt tanúja tudósítónk, mikor Gyurcsány Ferenc és Takács Albert az utolsó határátkelők közé vegyült. A miniszterelnök a külföldieket Grüss gott! köszöntéssel üdvözölte, majd az ellenőrzés után lelkes Go! felkiáltással bocsátotta útjukra. Amikor egy ukrán furgon próbált átkelni, a sofőr nem pontosan értette, miért állja el az útját a magyar delegáció, így hirtelen lefékezett, és intett Gyurcsányéknak, hogy menjenek arrébb. A miniszterelnök és kísérete szót fogadtak.
  • Erik Buxbaum nem gondolta, hogy bekerül a törikönyvekbe (Fotók: Huszti István)

    A schengeni határnyitás alkalmából Hegyeshalomnál rendezett ünnepségen Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Göncz Kinga külügyminiszter és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter képviseli. Ausztria nevében nem jelenik meg senki felsőbb szinten, Alfred Gusenbauer osztrák kancellár az éjfélt már nem várja meg kollégáival. Az ország képviseletében így az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, Erik Buxbaum szólal majd fel, tudta meg a Miniszterelnöki Hivatal képviselőjétől tudósítónk. Az ünnepségen a beszédek mellett szétszedik majd a sorompókat, és lelepleznek egy határkövet.

  • Korábban azt írtuk, hogy az esztergomi ünnepségen árpádsávos zászlóval díszített kisvonat furikázik. Egy olvasónk beledöngölte tudatlan fejünket a betonba. Ez Esztergom hivatalos zászlója.
  • Megtartották a tűzijáték főpróbáját. Némi csalódást okozott, hogy a fehér szikrák csak 3 méter magasságig csaptak föl, de a történelmi jelentőségű főpróbát értelmezhetjük úgy is, Európa a kisembereké, schengeni határnyitási ceremóniát mindenki tarthatna (ha nem lenne illegális) otthon is a Tesco parkolójában megvásárolt pirotechnikai eszközökkel.
  • Míg a sajtómunkások, az egyszerű rendőrök és a meghívottak kint fagyoskodnak a határőrbódék közt, addig Gyurcsány Ferenc a kormánydelegációval és magas rangú rendőrökkel egy meleg szobában pogácsát eszik, és bort fogyaszt. Miközben tudósítónk egy résnyire elhúzott függönynél figyelte az eseményeket, egy biztonsági ember Bécs felé mutatott és arrébb küldte őt.
  • 200 ember gyűlt össze a hegyeshalmi határátkelő parkolójában berendezett színpadnál. A közönség kicsit úgy viselkedik, mint egy ismeretlen zenekar koncertjén, félszeg félkörívet formálnak a színpad oldalán, nem foglalják el a dühöngőt. Az ünnepségre megérkeztek az EU tagállamainak nagykövetei, volt bel- és igazságügyminiszterek, megyei közgyűlési vezetők, környékbeli polgármesterek, illetve köztisztviselők a külügyi és az igazságügyi tárcától.

    A határőrzenekar ebben a pillanatban vonult a színpadra, és megkezdődött a műsor.
  • Egy fiatal, 4-5 főből álló köztisztviselői csapat, akik korábban a Belügyminisztériumban, most pedig az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban dolgoznak, azt felelte tudósítónk kérdésére, hogy azért jöttek el az ünnepségre, mert 2 évet dolgoztak a schengeni határnyitáson, és önként jelentkeztek, hogy láthassák, mikor megtörténik. A munkájuk lényege a két év alatt az volt, hogy bebizonyítsák, Magyarország megfelel a schengeni követelményeknek.
  • Megjelent a színpadon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Göncz Kinga külügyminiszter, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, Erik Buxbaum.
  • (Fotók: Huszti István)

    Csuklyás fiatalok érkeztek az ünnepségre, transzparenst is hoztak magukkal, amin „Terror of the state: Hungary” felirat olvasható. Tudósítónk kérdésre elmondták, hogy Mosonmagyaróvárról érkeztek, Magyarországot terrorista államnak tartják, a főterrorista pedig fent ül a színpadon, és Gyurcsány Ferencre mutattak. Az újságírók figyelmét már megosztották, de egyelőre senki nem küldte el őket.