Orbán: A jövő igennel kezdődik

2007.12.17. 19:49

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az éjszakai ügyeletbe beosztott vasutasok között nagyobb a sztrájkolók aránya, így a következő órák még nehezebbek lesznek, mondják a vasutasok. A VDSZSZ szerint például Dél-Magyarország nagy részén előreláthatóan nem mennek a vonatok az éjszaka folyamán.
  • Holott már fél hétkor úgy tűnt, hamarosan vége az egészségügyi törvényt lezáró vitának, és kezdődik a név szerinti szavazás, a csaknem kétórás záróvita még mindig tart, a szavazás várhatóan csak nyolc után kezdődik el. Nyolcra egyébként sajtótájékoztatót hirdetett a Liga, de ezt elhalasztják a törvényről szóló szavazás végéig.
  • A kétórás vita után ezekben a percekben megkezdődött a névszerinti szavazás az egészségügyi törvényről.
  • A parlamenti képviselők többsége igent mondott az egészségbiztosítás privatizációjára. Gaskóék hamarosan sajtótájékoztatót tartanak a tiltakozás folytatásáról.
  • Nem folytatódik a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok által határozatlan időre meghirdetett sztrájk, mondta el Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, sajtótájékoztatón, hétfőn, Budapesten, miután az Országgyűlés este megszavazta az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslatot. (MTI)
  • Péntek 0 órától az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamokkal (Ciprus kivételével) kibővül a schengeni övezet. Ennek értelmében a magyar-osztrák, a magyar-szlovák és a magyar-szlovén határon megszűnik a határellenőrzés. A külföldre utazóknak ettől függetlenül magukkal kell vinni személyi igazolványukat vagy útlevelüket.

    A schengeni belső határokon belül 24 ország között szabadon lehet közlekedni. A schengeni övezeten kívülre utazók, illetve a kívülről a schengeni övezetbe érkezők esetében megmarad a hagyományos határellenőrzés. Magyarország esetében ez az Ukrajnával, Romániával, Szerbiával és Horvátországgal közös határt jelenti. A Ferihegyi repülőtéren március 26-tól választják külön a külső és belső schengeni határokat.

    Megszűnik a határőrség is, amelynek állománya a rendőrség kötelékébe integrálódik. A schengeni határon a magyar rendőrség a szomszédos ország hatóságaival együttműködve végez úgynevezett mélységi ellenőrzéseket a közutakon.
  • 1989 augusztusában a magyar-osztrák határon található Fertőrákoson volt a páneurópai piknik, ahol több száz NDK-s áttörte a határt, és átment Ausztriába. Magyarország rá néhány hétre nyitotta meg a határt, ezután több mint 60 ezer NDK-s utazott Ausztrián keresztül NSZK-ba.
  • Kovács László EU-biztos szólalt fel először az ünnepségen. Várták osztrák kollégáját is, Benito Ferrero-Waldnert, az Európai Unió külkapcsolatokért felelős biztosát, ő azonban nem érkezett meg.

    Kovács László beszédében felidézte a 89-es eseményeket, a vasfüggöny történetét, a korabeli eseményeket. Azt mondta, Schengen nagy lépés Magyarországnak, ezzel egyenrangú tag lett a többi uniós országgal.
  • A negyvenes évek végétől szögesdrót és aknamező védte Magyarország nyugati határát. A vasfüggönyt, vagyis egy elektromos jelzőrendszert 1965-ben állították fel. A kerítésben áram futott, ha valaki hozzáért, akkor a legközelebbi határőrsön jelzett. A berendezés a nyolcvanas évek végére korszerűtlenné vált, felújítására nem volt pénz. A határőrség 1989 elején titkos feladatként kezdett hozzá a bontáshoz. Június 27-én Horn Gyula külügyminiszter és osztrák kollégája, Alois Mock ünnepélyesen átvágta a vasfüggönyt.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter az élmény hatására, hogy jelen lehet Fertőrákoson, elrakta a papírját, és arról beszélt, ami eszébe jutott.

    Az jutott eszébe, hogy 1955-ben született, 1974-ben járt először külföldön, a Szovjetunióban, 1980-ban járt először a szabad világban, és csak mostanra vált neki természetessé, hogy ide-oda utazgat a világban. Kérte az osztrákok támogatását, hogy továbbra is segítsenek Magyarországnak.
  • Horn Gyula betegsége miatt nem jött el, az ünnepség közben azonban megérkezett Alois Mock, a volt osztrák külügyminiszter, aki szintén beteg, ketten támogatták. Az ő jelenlétében nyitották meg, majd távolították el ünnepélyesen a magyar-osztrák határon lévő két sorompót.

    Tekintse meg galériánkat! (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
  • Az ünnepségre csaknem 100 vendég érkezett, köztük többen a környékbeli településekről, hivatalos vendégek is jöttek Bécsből és Budapestről. Részt vettek továbbá országgyűlési képviselők, illetve a környékbeli polgármesterek. A magyar határőrök forralt bort és teát osztogatnak, magyar a rezesbanda is, a határőrség zenekara. Nagyon hideg van, mínusz 3 fok a hőmérséklet.

    Klikk a képre! (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
  • 89 emlékére létrehoztak egy páneurópai parkot Fertőrákosnál. Japán birsfákat adományozott a parknak, de még most ugyanolyan kicsik mint akkor, mert a talaj minősége nem megfelelő számukra.

    Osztrák hagyományként áll a parkban egy őrtorony is, amit már régóta nem használnak, kiállítottak tovább egy szögesdrót kerítésdarabot, ami a helyiek szerint nem autentikus, később próbálták az eredeti hangulatot visszaállítani. Akit érdekel, azért kicsit arrébb talál igaz vasfüggönyt.
  • A helyiek számára teljesen váratlanul az osztrákok kirakták a mindkét irányba behajtani tilos táblát, hogy a határnyitás ellenére se lehessen autóval behajtani Ausztriába, bár normális kiépített út van Fertőrákos és az osztrák falu, St. Margarethen között.

    Az elmúlt hetekben helyi szinten feszültséget okozott, hogy az osztrákok több határmenti úton kirakták a behajtani tilos táblát. Gyalogosan, biciklivel át lehet kelni bárhol, ahol erre alkalmas út van, vagy akár a zöldhatáron, csak az autóforgalomtól akarják megkímélni azokat az osztrák falvakat, amik eddig zsákfalvak voltak.
  • Palkovics János, Fertőrákos polgármestere azt mondta tudósítónknak, válaszul azt fontolgatják, hogy az osztrák gazdák által használt, magyar területen húzódó mezőgazdasági utakat is lezárják behajtani tilos táblákkal. Így az osztrák gazdák csak kerülőúton juthatnának el munkagépeikkel földjeikre.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Az osztrákok nem akarják megnyitni Fertőmeggyesnél a határátkelőt, ott is kirakták behajtani tilos táblákat. Az átkelő megnyitása azért lenne fontos, mert akik arra dolgoznak, nemcsak biciklivel vagy gyalog mehetnének, hanem kocsival is. Fertőrákostól Fertőmeggyes 3 kilométer, a legközelebbi átkelő viszont csak Sopronban van, ami 45 kilométer.

    A helyiek rosszul viselik, hogy Schengen semmit nem változtat az eddigi helyzeten, a határnyitás nem könnyít a mozgásukon. Szerintük az osztrákok csak addig támogatják a liberalizálást, amíg hasznuk van belőle. Fertőrákos polgármestere, Palkovics János azt mondta, az országos politikusok a határmenti helyzetből nem érzékelnek semmit, helyi szinten azonban feszültséget okoz.
  • Elbúcsúztak az esztergomi és a párkányi határőrség munkatársai csütörtök délelőtt az esztergomi vár Lovagtermében. Ezzel a két városban elkezdődött a schengeni határnyitás alkalmából rendezett kétnapos ünnepségsorozat. Reggel kilenc óra körül a párkányi hídfőnél lévő sorompókat már szerelték le. (FH)
  • Jelképesen lebontott egy vámsorompót csütörtökön a Berg-Petrzalka osztrák-szlovák határátkelőnél Alfred Gusenbauer osztrák kancellár és Robet Fico szlovák kormányfő, s ezzel háromnapos ünnepségsorozat vette kezdetét abból az alkalomból, hogy éjfél után kelet felé kibővülnek a schengeni határok.

    Ivan Gasparovic, aki ugyancsak segédkezett a szimbolikus határbontásnál, üdvözölte Európa polgárait, és köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a csütörtöki találkozót. Egy hatalmas európai uniós zászló alatt, amelyen a "Karácsony határok nélkül" felirat állt, reményét fejezte ki, hogy soha többé nem záródik be ez a határszakasz. (MTI)
  • A berlini kormánypártok belpolitikai szakértöi szerint a biztonsági intézkedések szigorítására van szükség, hogy megakadályozzák a bűncselekmények számának felszökését a schengeni szerződés kibővítése utáni időszakban. Wolfgang Bosbach, a CDU helyettes parlamenti frakcióvezetöje kijelentette, hogy a német és a schengeni rendszerhez újonnan csatlakozó országok rendőrségei között még nincs tökéletes együttműködés, de az Európai Unió külső határain is elégtelenségek mutatkoznak az ellenőrzés terén. Bosbach nem titkolta, hogy az elkövetkező időszakban jelentősen megerősítik a cseh és lengyel határ közelében tevékenykedő rendőrök létszámát. (FH)
  • cikkünk a témában:

    Taposs a gázra a határon!

    Ha nincs határ és határőr, ki állítja meg a Nápolyból Biatorbágyra tartó kisbuszt, tele UZI géppisztollyal. Schengen. Szájbarágó.
  • A schengeni határnyitás méltatása mellett a schengeni határokon kívül maradó magyar közösségek iránti aggodalmukat fogalmazták vezető fideszes politikusok csütörtökön azon a konferencián, amelyet a legnagyobb ellenzéki párt rendezett Határok nélkül címmel a schengeni csatlakozás előestéjén.

    Szájer József szerint Schengen a magyar uniós csatlakozás fontos állomása, de van még három másik lépés, amely a teljes jogú tagsághoz szükséges. A földalapú agrártámogatások száz százalékosra történő emelése, a munkavállalás teljes szabadsága az unió minden tagországában, és az euróhoz való csatlakozás még hátra van.(MTI)
  • Hivatalosan csak éjféltől szűnnek meg az Unió felé a határok, a Határőrség honlapját már eltemették. Helyette ezt ajánljuk az európai értelemben vett modern site-ra vágyóknak.
  • A nemzetközi sajtóban is téma a határnyitás. A BBC például arról értekezik, hogy a lépés fellendítheti az európai turizmust, hiszen azok a turisták, akik csak vízummal jöhetnek Európába, mostantól egy vízum kiváltásával több országba utazhatnak. „Ez időt és pénzt fog nekik spórolni, hiszen eddig minden egyes vízumért külön kellett fizetni.” A változás elsősorban az indiai, a kínai és az orosz turisták életét könnyíti meg.
  • A cseh lakosság több mint háromnegyede tisztában van azzal, hogy Csehország csatlakozik Schengenhez, ők nem is félnek a változástól, derül ki a Wesminster közvélemény-kutatásából.

    A Prague Daily Monitorban közzétett felmérés szerint a lakosság 23 százaléka tart a határnyitástól, ők elsősorban a bevándorlóktól, a kábítószer-terjesztőktől, a szervezett bűnözés növekedésétől és az illegális kereskedelemtől félnek.
  • Az időeltolódás miatt érdekesen alakulhatnak az események Litvánia és Lengyelország határán, hívta fel a figyelmet az AFP. Amikor ugyanis a litván oldalon beköszönt az éjfél, azaz életbe lépnek a schengeni szabályok, Lengyelországban még csak este 11 óra lesz. Az a turista tehát, aki 11 és éjfél között útlevél nélkül elhagyja Litvániát, nem fog tudni akadálytalanul besétálni a lengyel oldalra.
  • Emlékpadot adtak át csütörtökön a magyar-osztrák határon található Szentpéterfán a schengeni határnyitás alkalmából. A fémből készített, úgynevezett gondolkodó padot két részből állították össze, és egy olyan, határvonalnak számító földút mentén helyezték el, ami 1948 óta el volt zárva a forgalom elől, most azonban ismét összekötheti a magyar Szentpéterfát és az osztrák Moschendorfot, azaz Sárfalvát.

    Hasonló emlékpadot adtak át rövid ünnepség kíséretében csütörtökön a magyar-szlovén határon, a Vas megyei Kercaszomoron is. Itt már délelőtt lebontották határátkelő sorompóját és felállították azt az emlékfát is, amelynek belsejében a résztvevők jókívánságokat tartalmazó üzeneteket helyeztek el. (MTI)
  • Észtország gazdaságos megoldást eszelt ki a schengeni csatlakozással fölöslegessé vált őrbódék hasznosítására, a tervek szerint eladják mindegyiket, számolt be az AFP. Az ország déli, Litvániával közös határán használt eszközök mindegyikét áruba bocsátják. Az észt hatóságok azt nem közölték, a tranzakciókból mennyi bevételre számítanak.
  • Az elválasztottság és a megosztottság, a határokkal szétszabdaltság korszaka után megnyitjuk az összenövés korszakát, mondta Orbán Viktor este Esztergomban, a schengeni határnyitás alkalmából rendezett ünnepségen,csaknem négyszáz ember előtt. "Ma lezárunk egy korszakot, mely 87 éve kezdődött, amikor a magyar embert a magyar embertől fizikai határok választották el (...) holnap reggel Magyarországot erősebb országnak, a magyar nemzetet erősebb nemzetnek érezhetjük, mint ma este".

    A politikus rámutatott, míg 1989-ben a nyugati határ fejezte ki a történelmi pillanat lényegét, ma nem Hegyeshalomban, hanem itt történik a lényeg, megszűnik mintegy 700 kilométer, magyart magyartól elválasztó határ. Ezzel odavágott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, aki hol máshol, mint Hegyeshalomnál fog este haknizni. (MTI)
    Orbán Viktor és Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke
  • Az ünnepélyes megnyitó után utcabál kezdődött Esztergomban. A délvidéki magyarokért mécseseket helyeztek a Dunára a Mária-Valéria híd lábánál. Éjfélkor beütik az utolsó pecsétet az átkelők útlevelébe, és körjáratok indulnak Párkány és Esztergom között, a párkányi kocsmák pedig Becherovka- és sörakciót tartanak. (MTI)
  • A párkányi hídon rengetegen sétálnak a mínusz 3 fokban, látszik, hogy ez most népszerű, különleges program. Ma még személyivel vagy útlevéllel látogatják a szlovák, illetve magyar oldalon a két települést. Most olyan az érzés, mintha Párkány és Esztergom egy város lenne, vélekedett tudósítónk.

    Esztergomban a termálfürdő előtti parkolótól 100 méterre zajlanak az ünnepi programok. Éppen gyerekeknek szóló műsort adnak elő bohócruhába öltözött emberek. Mindenhol forgatócsoportokat, újságírókat lehet látni.