Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Mikola egészségügyi miniszter marad

2001.10.15. 20:53
Bár nem ért egyet százszázalékosan mindenben Mikola István egészségügyi miniszterrel a kormányfő, nem tervezi meneszteni a botrányt botrányra halmozó tárcavezetőt - derült ki a Fidesz parlamenti frakciójának hétfői ülése után. Mikolának a kórház-privatizációs törvény miatt ingott meg a széke, hisz a jogszabályt még egy fideszes képviselő sem tartotta általános vitára alkalmasnak az egészségügyi bizottság múlt heti ülésén. Orbán Viktor jónak tartja a tervezetet, ám nem bánja, ha az érintettekkel folytatott egyeztések után még jobbá válik a szöveg.
Megerősödött Mikola István egészségügyi miniszter pozíciója, noha napokig úgy tűnt: sorozatos botrányai, például öccse kitüntetése, illetve a kórház-privatizációs törvény miatt mennie kell. A jogszabálytervezetet eddig teljes mértékben elutasította a Magyar Orvosi Kamara, így nem meglepő, hogy a parlament fideszes padsoraiban ülő, de másodállásban kamarai vezető Mánya Kristóf sem tartotta alkalmasnak az általános vitára a tervezetet. Elemzők úgy értékelték: a hétfői frakcióülésen döl el, hogy Mikola bársonyszékében maradhat-e.

Orbán Viktor
A tanácskozást követően Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak úgy nyilatkozott: ő maga támogatja a jogszabályt, de további egyeztetések után a szakmai szervezeteknek sem lehet majd kifogása. A frakció véleményekről azt mondta: voltak támogatói a tervezetnek, voltak olyan, akik változtatnának a törvényen, és az is elhangzott: a választásokig már ne terjesszék a parlament elé a tervezetet. Orbán szerint az orvosok ellenállása annak szólhat, hogy nem ismerik a törvény szövegét, a kormányfő azonban intézkedett, hogy készüljön több száz példány a szövegből és azt megismerhessék az érintettek.

Arra a felvetésre, hogy Mikola miniszter marad-e közölte: bár nem ért százszázalékosan egyet Mikola Istvánnal mindenben, elismerően szólt az egészségpolitikus teherbírásáról és jelezte, hogy nem szerepel tervei között Mikola menesztése. A kormányfő ugyanakkor nem részletezte, mik azok a kérdések, amikben nem ért egyet miniszterével. A miniszterelnök Mikola Bálint életműdíja kapcsán a stop!-nak úgy nyilatkozott: az egészségügyi miniszter azt tüntet ki, akit akar.