Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Tárgyalást követelnek a benzinárról a hazai fuvarozók

2000.09.14. 18:05
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki rádió-interjújában óva intette a magyar fuvarozókat, hogy a magas üzemanyagárak miatt demonstráló nyugat-európai kollégáik példáját kövessék, mert véleménye szerint ott sem vezetnek sehová a blokádok, útlezárások. Szerinte nem érdemes tőlünk független okok ellen demonstrálni. Desorgo Tibor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke az Index kérdésére közölte, beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha a kormány nem reagál megkereséseikre, javaslatikra. A közúti fuvarozók elfogadhatatlannak tartják a jövedéki adó tervezett emelését, illetve azt javasolják, az esélyegyenlőség jegyében a jövedéki adót a MÁV-hoz hasonlóan a közúti fuvarozók is visszaigényelhessék.

,,Nem érdemes tőlünk független okok ellen demonstrálni"
Orbán Viktor miniszterelnök, a Napközben című rádióműsorban elhangzott csaknem két órás interjújában óva intette a magyar fuvarozókat, hogy a magyar üzemanyagárak miatt demonstráló nyugat-európai kollégáik példáját kövessék, mert véleménye szerint ott sem vezetnek sehová a blokádok, útlezárások. A kormányfő közölte: nem tud válaszolni arra, hogy várható-e sztrájk Magyarországon az üzemanyagárak miatt, ugyanis - szavai szerint - az emberi dolgokat nehéz előre látni, márpedig minden megmozdulás emberi érzésekből, döntésekből fakad. ,,Nem érdemes tőlünk független okok ellen demonstrálni" - fogalmazta meg tanácsát Orbán Viktor.

Desorgo Tibor, a Magyar közúti Árufuvarozók egyesületének elnöke az Index kérdésére kijelentette: megfontolják a miniszterelnök tanácsát, ám többet nem ígérhet. Beszámolt arról, hogy már augusztus végén levélben kértek találkozót a kormányfőtől, hogy kifejthessék álláspontjukat, a miniszterelnök azonban nem reagált erre, hanem most szinte fenyegetőzik: ne tesz. Az elnök leszögezte, szeretnék elkerülni a nyugat-európaihoz hasonló helyzetet, ehhez azonban a kormány tárgyalókészségére van szükség.

Hangulatjelentés egy esetleges blokádról?
A Magyar NETLAP szerdán arról számolt be, hogy hangulatjelentés készült a nyugat-európai fuvarozók benzinblokádja nyomán arról, hogy a magyarországi kamionosok, a személy- és áruszállítók körében van-e valamiféle készülődésnek nyoma az utak eltorlaszolására. A Nemzetbiztonsági Hivatal emberei által készített jelentés megnyugtatta a hatalmi szerveket, egyelőre nincs olyan jellegű szervezkedés, vagy spontán akció, amely arra utalna, hogy Magyarországon megbénulhat az országúti, vagy a városi közlekedés. Szabó Gábor, Demeter Ervin titokminiszter kabinetfőnöke az Index megkereséseire egyelőre nem reagált, így nem tudtuk kideríteni valóban készítettek-e hangulatjelentést.
Elmondta: nem értenek egyet azzal, hogy az üzemanyagok forgalmi adójának alapja a termelői áron túl a jövedéki adó is. Úgy vélik, hogy a jövedéki adó visszaigénylésének lehetőségét, az esélyegyenlőség alapján nem csak a MÁV, de a közúti fuvarozók számára is lehetővé kell tenni. Javasolják, hogy a fuvarozók az általuk befizetett adókból levonhassák a járműpark fejlesztésére fordított összegeket. Tiltakoznak a jövedéki adó jövőre tervezett emelése ellen is. Desorgo Tibor úgy vélekedett: beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha Orbán Viktor továbbra sem reagál javaslataikra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!