Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Orbán beszámolt Gyurcsánynak

2005.12.15. 18:20
A kormány továbbra sem látja igazán, hogy Magyarország számára milyen konkrét eredményt ért el Orbán az Európai Néppárt csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján. Orbán szerint Magyarország számára egymilliárd eurós támogatás-növekedést jelentene, ha az EU-költségvetés nagyságát az EPP tanácskozáson javasolt mértékben növelnék meg.

Orbán Viktor az Európai Néppárt csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozója után telefonon beszélt Gyurcsány Ferenccel, és beszámolt neki a tanácskozáson kialakult álláspontokról. A kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva azt érzékeltette: továbbra sem látják igazán, hogy Magyarország számára milyen konkrét eredményt ért el Orbán.

A Fidesz-MPSZ elnöke az MTI-nek telefonon elmondta: az EPP tanácskozáson részt vevő 12 miniszterelnök elsöprő többsége egyetértett abban, hogy az EU-költségvetés nagyságát növelni kell, s hogy az új tagállamoknak a jelenleg kínáltnál jobb kondíciókat kell kapniuk. Orbán szerint ez Magyarország számára egymilliárd eurós támogatás-növekedést jelentene, ami nagyjából megfelel az általa korábban már bejelentett, családonkénti 60 ezer forintos veszteségcsökkenésnek.

Orbán Viktor néhány órával korábbi sajtóértekezletén arról beszélt, hogy míg az EU-költségvetésre vonatkozó mostani brit javaslat a korábbi, európai parlamenti határozathoz képest 210 ezer forint veszteséget jelentene minden magyar családnak, az EPP-tanácskozáson sikerült elérni e veszteség 150 ezer forintra való leszorítását.

Garancia az érvényesítésre

László Boglár az MTI tudósítójával közölte: számukra továbbra sem egyértelmű, mihez képest gondolja Orbán ezt a csökkenést, és mi a garancia ennek érvényesítésére. A kormányszóvivő egyben jelezte, hogy mindaz, amit Orbán a párttanácskozás eredményeként mondott (befizetések növelése, egyenlőbb elbánás a régi és az új tagok között, és hogy nem szabad hozzányúlni az EU közös agrárpolitikájához) nem újdonság: ugyanez például a visegrádi országok és a Benelux-államok vezetőinek csütörtök délelőtti brüsszeli tanácskozásán is elhangzott.

A szóvivő elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő megkérdezte a Fidesz-elnököt: továbbra is érvényesnek tekinti-e azt a Fidesz-álláspontot, hogy ha a csúcson nem sikerül elérni, hogy az EU-költségvetés elérje a szervezet bruttó nemzeti jövedelmének 1,14 százalékát, akkor a magyar kormánynak vétóznia kell. A szóvivő szerint Orbán erre nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy a kormánynak a tárgyalások összességét kell majd figyelembe vennie.

A veszteségcsökkentés még nem tény

Orbán az MTI-nek nyilatkozva elismerte, hogy az általa bejelentett veszteségcsökkentés még nem tény: arról van szó, hogy az EPP-hez tartozó kormányfők túlnyomó többsége ezt, a párttanácskozáson elfogadott álláspontot fogja képviselni a csúcsértekezleten, és ez nyilván befolyásolja majd a végső eredményt. "Ám hogy pontosan hány forintról van szó, az majd holnap, az EU-csúcsértekezleten dől majd el" - mondta.

Orbán sikerként méltatta, hogy az EPP-tanácskozás résztvevőinek elsöprő többsége kiállt amellett, miszerint nem szabad hozzányúlni az EU közös agrárköltségvetéshez. Mint elmondta, ezzel elhárult a veszély, hogy csökkenjen a magyar gazdák agrártámogatása, s ebben a közös álláspontban fontos szerepet játszott a magyar és a francia küldöttség összefogása, együttműködése. (Azonban itt is igaz, hogy a döntést az EU összes tagországának, az összes állam- és kormányfőnek kell meghoznia.)