Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Orbán: Mikola néhány kijelentése nem tett jót a Fidesznek

2006.04.18. 21:17
Mikola Istvánnak vannak olyan tulajdonságai, amelyek nem tettek jót a kampánynak, ám vannak olyan tulajdonságai is, amelyek jót tettek - mondta Orbán Viktor az Info Rádióban. A Fidesz elnöke szerint Mikola szigorú ember, és időnként olyan véleményeket is megfogalmaz, amelyek egyáltalán nem találkoznak a társadalom többségének álláspontjával.

"Mikola István egy szigorú ember, és időnként olyan véleményeket is megfogalmaz, amely egyáltalán nem találkozik a társadalom többségével" - mondta Orbán Viktor az Info Rádió Aréna című műsorában.

A Fidesz elnöke a felvételről sugárzott, kedden délelőtt készült interjúban úgy vélte: Mikola Istvánnak vannak olyan tulajdonságai, amelyek nem tettek jót a kampánynak, ám vannak olyan tulajdonságai is, amelyek jót tettek.

"Becsülöm őt, mert kemény ember. Még a legnagyobb nemzetközi cégekkel is meg tudott úgy állapodni (...), hogy nem lehet a gyógyszerek árát jobban emelni, mint négy százalék. Amit én egy komoly politikusi és emberi tettnek tekintek" - mondta Orbán Viktor.

A pártelnök szerint Mikola Istvánon kívül nincs ma Magyarországon más szakember, aki "elég kemény, elszánt és szakmailag felkészült" ahhoz, hogy a magyar egészségügyet rendbe hozza.

Az MDF-el folytatott elmúlt heti vitával, a jobboldal egységesítésével kapcsolatos felvetésre reagálva Orbán Viktor azt mondta: szükség van az egységes jobboldalra, amit több nyugat-európai ország példája is mutat.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "nekünk továbbra is ezen az úton kell haladnunk. Az európai politika egyértelmű. Ott, ahol a jobboldal hagyja, hogy sok kis pártból álljon, mindig a baloldal nyer. Azokban az országokban, ahol a jobboldal lépes megszervezni magát nagy szövetségi formában, ott mindig van esély kormányozni. Magyarországon is így áll a dolog".

Mint a pártelnök mondta, amíg a közéletben lesz, mindig egy erős szövetség felépítését tartja a legfontosabbnak. Orbán Viktor szerint az MDF sem ennek az összefogásnak a szükségességét kérdőjelezi meg, hanem, mint fogalmazott: "az MDF egyszerűen szeretne a helyünkbe lépni".

A válsztási esélyeket latolgatva Budapesttel kapcsolatban Orbán Viktor úgy látta, a fővárosban javult a Fidesz helyzete, ám itt hosszabb idő kell ahhoz, hogy a Fidesz kellő súllyal legyen jelen. "Alapvetően liberális attitűdű (...) hely, számunkra nehezen megközelíthető" - jegyezte meg Orbán Viktor.